A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülési szabadság 2015-ben

Németh Noémi - 2015-05-19
2015 márciusában jelentős változások történtek a segélyeket, ellátásokat illetően. Nézzük, idén milyen feltételek érvényesek a szülési szabadságra.
Szülési szabadság 2015-ben
A kormány tervei szerint 2015-ben több nőt fog érinteni a szülésszabadság. Az elmúlt években folyamatosan próbálják megállítani a népességcsökkenés folyamatát, ennek köszönhetően egyre több támogatást vehetnek igénybe a családok, kismamák (pl. családi adókedvezmény, gyed extra, diplomás gyed). 
 

A szülési szabadság időtartama

 
A szülési szabadság 24 egybefüggő hetet (azaz 168 napot) jelent, melyről a Munka Törvénykönyve rendelkezik. Ebből egy hónapot a szülést megelőző 4 hétben kell igénybe vennie a kismamának, a maradék 20 hetet pedig a szülés után használhatja fel. Ettől el lehet térni abban az esetben, ha meg tudnak egyezni a felek (munkáltató és munkavállaló), ilyenkor nem kötelező a szülés előtt felhasználni a négy hetes szabadságot, áttehető az egész a születés utáni időszakra. Ehhez mindenképpen kölcsönös megállapodás szükséges.
Abban az esetben, ha a baba koraszülött és esetleg több hetes speciális kezelést igényel, a szülési szabadságot a kórházból való távozás után veheti igénybe az anyuka, a szülés időpontjától számított egy éven belül.
A szabadság nem csak a vér szerinti anyukákat illeti meg, örökbefogadó szülőre ugyanúgy vonatkozik. 
A szülési szabadság munkaidőnek tekintendő, így nyugdíjba vonulásnál beleszámít majd a szolgálati időbe.
A gyermek halála esetén 15 napon belül megszűnik a jogosultság. Ha bármilyen oknál fogva elveszik a családtól a gyermeket (átmeneti vagy tartós nevelésbe veszik, szociális intézményben helyezik el), akkor azonnal megszűnik a szülésig szabadságra való jogosultság. 
 

Az ellátás összege a szülési szabadság idejére
 

Amennyiben a szülést megelőző két évben rendelkezik 365 biztosított nappal (azaz minimum ennyit dolgozott), a szülési szabadság teljes időtartamára ellátás illeti meg az anyukát, melynek összege a havi jövedelme napi átlagának a 70%-a - ez a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás). Legkorábban a szülés várható dátuma előtt 28 nappal igényelhető. Az igénylés napjától számítva kezdődik a jogosultság, későbbi igénylés esetén a szülés napjától. 
Abban az esetben, ha az anya nem rendelkezik a fenti feltételekkel, méltányosságból is megállapítható a tgyás-ra való jogosultság. Ilyenkor az ellátás összege a mindenkori aktuális minimálbér kétszeresének a harmincad része lesz/nap. Ez az összeg 2014-ben 6.765 Ft volt, mely 2015-ben várhatóan emelkedni fog valamennyit. Nagyjából ennyi lesz tehát a szülési szabadság során az ellátás napi összege. 
 

Szülési szabadság az apukák számára

 
2015-ben a hatályos jogszabályok alapján sajnos csak 5, ikergyermekek születése esetén (bármennyien legyenek is) csak 7 munkanapnyi szülésszabadság igényelhető az apukák számára. 
A szabadságot a gyermek(ek) születésétől kezdve a második hónap végéig vehetik igénybe. Érdemes alaposan megfontolni, hogy mely időszakban lehet a legnagyobb szüksége az anyának és a babának az apuka segítségére, majd ezt figyelembe véve kiválasztani a legmegfelelőbb időpontot. A törvény szerint ugyanis a szülési szabadságot a munkáltató köteles arra az időszakra biztosítani, amelyre a munkavállaló igényelte. 
Meg kell említenünk azokat a szomorú, tragikus eseteket is, amikor a gyermek halva születik, vagy meghal, mivel ilyen helyzetben is igényelhető a szülési szabadság.
Egy ilyen trauma feldolgozásában minimális segítség lehet az is, ha legalább pár napig nem kell munkába járniuk a szülőknek.
Szülési szabadságot a közszférában és a versenyszférában dolgozó apukák egyaránt igényelhetnek, de csakis saját gyermekük születése esetén. 
 
A szülési szabadságot külföldön több hétre is igényelhetik az édesapák, a tapasztalatok alapján ez nagyban erősíti a házasságot. 
 
 
Forrás: www.oep.hu
Fotó: fancycrave1 / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja