A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekszületéshez kapcsolódó intézendők - GYED, GYES és társai

Családinet - 2013-09-24
Gyermekszületéshez kapcsolódó intézendők (okmányok, juttatások és kedvezmények)
Gyermekszületéshez kapcsolódó intézendők - GYED, GYES és társai
Amikor végre világra jön várva várt gyermekünk, – akár első, akár többedik gyermekként érkezik, – születése után bizony sokféle adminisztrációt és még több utánajárást igényel. Még jó, hogy a Munka Törvénykönyve biztosít lehetőségeket. 2013. január 1-jétől ugyan megszűnt az apáknak járó munkaidő-kedvezmény, de helyette bevezették a pótszabadságot. Hasonlóan a munkaidő-kedvezményhez, itt is 5 nap szabadság jár az apának, ha egy gyermeke született. Ikrek esetében ez az idő 7 napra nő. A pótszabadságot legkésőbb a gyermek(ek) születését követő második hónap végéig kell kiadni, miután a munkavállaló ezt kérvényezte. (Ha munkahelyet váltunk, akkor érdemes igazolást kérni a pótszabadságok idejéről. Ezt a munkáltatónak 3 napon belül ki kell adnia.)
 
A baba első saját okmánya a Születési anyakönyvi kivonat, melyet a születési hely (kórház) szerinti illetékes Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala állít ki. Egyes helyeken nem igényel külön utánajárást, mert a babával együtt ezt is hazavihetik a kórházból, máshol valamelyik szülőnek személyesen kell elmenni érte a hivatalba.
 
A társadalombiztosítási ellátások igénybevételéhez a babának is szüksége van TAJ-kártyára, melyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területileg illetékes Regionális Kirendeltsége bocsát ki. A kórházak az Okmányirodákon keresztül hivatalból elindítják az igénylését, amelynek átfutási ideje kb 5-10 munkanap. A TAJ-kártya átvételéig nem lehet elkezdeni a születés után igényelhető ellátások igénylését, mivel mindegyik igénylésénél kérik ezt az okmányt. Esetleges személyes ügyintézéshez a regionális egészségbiztosítási pénztárak ügyfélszolgálatainak  címe, telefonszáma és nyitvatartási ideje elérhetőségei.
 
Ha megvan a TAJ-kártya, el lehet indítani a különféle ellátások igénylését. Az ellátások között vannak alanyi jogon járó ellátások, és biztosítási jogviszony alapján igényelhető ellátások. Az egyes ellátások részletesebb ismertetéséhez kérjük kattints az ellátás nevére.
 
 
Biztosítási jogviszony keretében igényelhető TB ellátások
 
(munkaviszonyban lévők, vállalkozók, megbízási jogviszonyosok, munkanélküli járadékot, keresetpótló juttatást vagy álláskeresést ösztönző juttatást kapók, egyéni megállapodást kötők)
  • terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS), vagy újabb nevén, csecsemőgondozási díj (CSED)
  • gyermekgondozási díj (GYED)
Az ellátások az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területileg illetékes Regionális Kirendeltségeinél igényelhetők. Az igényléshez szükséges letölthető nyomatványok elérhetőségét az egyes ellátási formák külön tájékoztató oldalain található linkeken közöljük.


Alanyi jogon járó családtámogatási ellátások
 
Az ellátások a Magyar Államkincstár területileg illetékes Regionális Igazatóságainál igényelhetők. Az igényléshez szükséges letölthető nyomatványok elérhetőségét az egyes ellátási formák külön tájékoztató oldalain található linkeken közöljük.
 

Családi adókedvezmény

Családi kedvezményt azok tudják teljes egészében igénybe venni, akiknek 3 vagy több gyerekük van, illetve a kétgyermekes egykeresetű családok. Várhatóan 2016-tól emelni fogják a kétgyermekeseknek járó kedvezmények mértékét. Az előzetes kijelentések szerint, ez 4 év alatt fog teljesen végbemenni, addig fokozatosan növekszik a jóváírható összeg. A szülő akkor tudja érvényesíteni, ha az egyéb adókedvezmények levonása után marad még adóelőlege.

 
 
Babakötvény
 
Az állam minden 2005.12.31. után született magyar gyermek részére életkezdési támogatást biztosít, melyet a Magyar Államkincstárnál születés automatikusan megnyitott befektetési számlán helyez el. Az összeg  csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel, de ha a szülők áthelyezik Start-számlára, egyéni befizetéseikkel (részben államilag támogatottan) gyarapíthatják.
 
Kép: digitalart, Freedigitalphotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja