SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Már szeptembertől megváltozhat a családi pótlék összege - a duplájára emelné az ellenzék

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-08-29
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Most az MSZP-s Szabó Sándor egy törvénymódosítást nyújtott be, melynek keretein belül már szeptembertől a duplájára emelné a családi pótlékot.
Már szeptembertől megváltozhat a családi pótlék összege - a duplájára emelné az ellenzék

A családi pótlék összege

Mit tud ma már az ember venni 12.200 forintért?

A jelenlegi törvény szerint egy gyermek után 12.200 forintot kapnak a szülők, ami nem sok mindenre elég, főleg úgy, hogy kétszámjegyű inflációval kell számolniuk a családoknak. Egy szűk heti bevásárlás minden luxuscikk nélkül talán belefér, de inkább 3-4 napi élelemmel számolhatunk. Az MSZP-s Szabó Sándor augusztus 24-én egy törvényt módosító javaslatot nyújtott be, aminek köszönhetően így változnának meg a jelenleg megítélt összegek:

  • egygyermekes család esetén 24.400 forintra emelnék havonta,
  • egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén 27.400 forint lenne a családi pótlék,
  • kétgyermekes család esetén gyermekenként 26.600 forintra emelkedne az összeg,
  • két gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén gyermekenként 29.600 forint járna,
  • három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 32.000 forinttal lehetne számolni,
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő esetén pedig gyermekenként 34.000 forintot kaphatnának a családok.

Emellett természetesen a tartósan beteg gyermeket ápoló szülők, valamint a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők is emelésre számíthatnának, és az egyedülálló apák és anyák pótléka is emelkedne.

A Szabó Sándor által benyújtott javaslat szerint minden év januárjában kéne elbírálni a családi pótlék emelését a tervezett fogyasztói áremelkedés változásával együtt. Így évente minimálisan több kerülne a családokhoz, valamint augusztusban maradna a dupla családi pótlék, azonban a szeptemberit is ugyanúgy ki kellene utalnia a kormánynak.
 

A Párbeszéd szóvivője támogatja az ötletet, a Jobbik más módszert alkalmazna

Több ellenzéki párt is reagált Szabó Sándor módosító javaslatára. A Párbeszéd Magyarországért párt szóvivője és kommunikációs igazgatója, Tordai Bence egyetért az emeléssel, valamint arra kéri a kormányt, hogy ne felejtse el a szeptemberi családi pótlékot sem, hiszen ezt most előrehozottan augusztusban utalják az iskolakezdés megsegítése miatt, de így a családok legközelebb csak októberben kapják a megítélt összeget.

A Jobbik kicsit másképp kezelné a családi pótlék emelését, de abban ők is egyetértenek, hogy elengedhetetlen a duplázás. Z. Kárpát Dániel, a pár alelnöke egy kártyát vezetne be, amellyel csak gyermeknevelési cikkeket, alapélelmiszereket lehetne vásárolni, valamint a gyermek lakhatására és kulturális szükségleteire lehetne költeni.
 

Elengedhetetlen a növelés

Abban mindenki egyetért, hogy a családi pótlék emelése elengedhetetlen, hiszen az egy gyermek után járó 12.200 forint nem egy nagy összeg, az utóbbi pár hónapban tapasztalható élelmiszerek, valamint a használati cikkek árának emelkedését minden család megérezte. Emellett iskola– és óvodakezdésnél jelentősen megnőnek a kiadások, így ha ezt a törvény módosítást elfogadná a kormány, az nagyban megkönnyítené a szülők életét akár már 2022. szeptemberétől.

Indexkép: Gabe Pierce képe az Unsplash.com oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja