SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csecsemőgondozási díj (CSED), korábbi nevén Terhességi-Gyermekágyi Segély - TGYÁS (havi ellátás)

Családinet [cikkei] - 2013-09-24
Terhességi-gyermekágyi segély (tgyás, tes, gyás, thgys, kinek hogy tetszik - itt tgyásként rövidítjük) neve 2015.01.01-jétől CSED-re, azaz csecsemőgondozási díjra módosult.
Csecsemőgondozási díj (CSED), korábbi nevén Terhességi-Gyermekágyi Segély - TGYÁS (havi ellátás)

Ki jogosult rá?

Aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,  ÉS

  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, VAGY
  • a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl (ún. passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt szül, VAGY
  • (passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül

A CSED jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

  • a biztosítás megszűnését követő (passzív) táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét, kivéve a diplomás gyedet
  • közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot
  • a rehabilitációs járadék folyósításának idejét (2008-tól)

Mettől meddig jár?

A CSED a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A szülési szabadság időtartamát klasszikusan a Munka Törvénykönyve szabályozza, de más biztosítási jogviszonyban állókra, így pl. egyéni és társas vállalkozókra, megbízási szerződéssel dolgozókra, álláskeresési támogatásban részesülőkre is ugyanúgy kell alkalmazni.

A szülési szabadság 24 hét, vagy másképpen 168 nap, a kismama választásától függően legkorábban a szülés várható idejét megelőző 28. naptól, legkésőbb a szülés napjától lehet igénybe venni. Amikortól indul, onnantól kezdve 168 napig jár, nincs jelentősége, hogy a kiírt időpontban születik-e a baba. Kivételt képez ez alól, ha koraszülött a gyermek. Ilyenkor a szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket a koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, a szülést követő egy év elteltéig a gyermeket az intézetből történt elbocsátása után is igénybe lehet venni.

A gondozásba vétel napjától a szülési szabadság még hátralevő tartamára annak a nőnek is jár, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha az általános jogosultsági feltételek a gondozásba vétel napján fennáll.

Mikor nem jár annak, aki egyébként a jogosultsági feltételekkel rendelkezik?

  • a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre az igénylő a teljes keresetét megkapja
  • ha bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a személyi jövedelemadó-mentes tiszteletdíjat - ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.
  • Annak, aki a keresetét részben kapja meg, csak az elmaradt keresete után jár az ellátás.

Mennyi az összege?

Az ellátás összegét a gyermek születésekor fenálló munkaviszonyból származó jövedelemből állapítják meg. A 2015. január 1-jét megelőzően a tgyás esetében az ellátás összegét a megállapításkor hatályos jogszabály alapján járó összegben kell továbbfolyósítani. Ez az érték nem lehet kevesebb, mint a 2013.07.14-ei jogszabályok alapján számított összeg. 

A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a. Az így megállapított összeg személyi jövedelemadó köteles bruttó összeg, a megjelölt adókedvezmények figyelembe vételével a személyi jövedelemadó-előleget a folyósító szerv levonja.

Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni utána.

A CSED kiszámításának bővebb szabályzatát itt lehet elolvasni.

Hol kell igényelni?

Munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló kismamának az igényt a munkáltatónál/foglalkoztatónál kell bejelenteni, akkor is, ha passzív jogon igényli a CSED-et. Ha időközben megszűnt a munkáltató, és nincs jogutódja, akkor a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítónál kell jelentkezni.

Akkor is ez az eljárás, ha a munkáltatónál nem működik társadalombiztosítási kifizetőhely, mert hivatalosan az ő dolga továbbítani az igényt a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Ha a továbbítást nem bízzuk rá, akkor sem lehet a munkáltatót kihagyni, mert biztosítástól és jövedelemtől függő ellátásról van szó, úgyhogy a biztosításra és jövedelemre vonatkozó adatokat ún. foglalkoztatói igazoláson közölnie kell, ez alapján fogják megállapítani a CSED-et.

Egyéni és társas vállalkozók, őstermelők, önfoglalkoztatók esetében a székhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztár az illetékes. Álláskeresési támogatásban részesülők a Munkaügyi Központ után – mert ilyenkor innen kell a foglalkoztatói igazolás és egyéb papírmunkák is vannak – a lakhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál tudják igényelni a CSED-et.

Az igény benyújtást megelőző 6. hónap első napjáig lehet visszamenőleg CSED-et igényelni.

A megyei Egészségbiztosítási Pénztárak elérhetőségeit itt találhatod.

Mi kell az igényléshez?

A terhességi-gyermekágyi segély igénylésének céljából 2015. január 1-je előtt előállított nyomtatványok 2014. december 31-ét követően is felhasználhatóak a CSED igényléséhez is!

A csecsemőgondozási díjat kérelmezőnek egy nyilatkozatot kell kitöltenie, amely innen tölthető le

Egyéni vállalkozó, őstermelő, önfoglalkoztató a kérelmét egy másik dokumentum segítségével nyújthatja be, amely innen tölthető le.

A CSED igényléséhez szükség van még a következőkre:

  • ha a szülés előtt kérjük, akkor szükség lesz a a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolásra, vagy ha a szülő nőt nem vették terhesállományba, akkor a várandósgondozási könyv másolatára. A szülést megelőző időponttól való igénylés esetén, illetve ha a foglalkoztatónál kifizetőhely működik, akkor a gyermek születésének tényét a születési anyakönyvi kivonat másolatával kell igazolni.
  • Aki az ellátást csak a szülés napjától igényli, annak a gyermek(ek) TAJ-kártyáját vagy ennek hiányában a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát kell kérelméhez csatolni.

Továbbá készüljünk fel, hogy még ezeket is kérhetik:

  • az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozatot és az örökbefogadási szándékról szóló igazolás,
  • az álláskeresési támogatás/vállalkozói járadék megállapításáról, illetve a folyósítás szüneteltetéséről szóló határozat,
  • a biztosítás megszűnését követően igényelt CSED esetén, vagy ha a biztosított a csecsemőgondozási díj igénybevétele vagy a szülés napját megelőző két éven belül más foglalkoztatónál vagy foglalkoztatóknál biztosítási jogviszonyban állt. Az ehhez szükséges nyomtatvány innen tölthető le
  • ha a csecsemőgondozási díjat a gyermek vér szerinti apja / gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésébe vett férfi igényli, mert a szülő anya valamilyen egészségügyi problémával küzd, akkor erre a nyomtatványra lesz szükség. Továbbá az egészségügyi szolgáltatónak igazolnia kell, hogy a szülő/gyermeket örökbe fogadni kívánó nő az egészségi állapota miatt került ki a gyermek gondozását szolgáló háztartásból. Az igazolásra szolgáló nyomtatványt is csatolni kell a kérelemhez,
  • közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányok időtartamának bizonyításához igazolás vagy leckekönyv bemutatása szükséges,
  • ha a biztosított a 2015. január 1-jét megelőzően született gyermekére tekintettel igényel terhességi-gyermekágyi segélyt, az ellátás alapját képező jövedelmről igazolás szükséges. 

Ez a cikk utoljára 2015. januárjában frissült

Kép: Freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja