A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Komolyan a felnevelt gyerekek számától függ majd a nyugdíj?!

Családinet - 2014-07-29
A Népesedési Kerekasztal által közzétett, a nyugdíjrendszer reformjára vonatkozó koncepció figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is, a KDNP pedig támogatja a javaslatot.
Komolyan a felnevelt gyerekek számától függ majd a nyugdíj?!

A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a ma 40 éves és annál fiatalabb korosztály tagjainak nyugdíja attól függne, hány gyermeket nevelnek fel, és az új rendszer már jövőre elindulna. 

A szöveg hangsúlyozza, hogy ez a gondolat Európa-szerte felmerült és a KDNP 2007-ben megfogalmazott nyugdíjreform tervezete is olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetésekkel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását.

Úgy érvelnek, hogy az európai országokban működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben az idősek nyugdíját az aktív korosztály járulékfizetései biztosítják, a mai aktívak későbbi nyugdíját ezért gyermekeik generációja fogja fedezni. Álláspontjuk szerint azok is fognak nyugdíjat kapni, akik nem vállaltak gyermeket, de az ő nyugdíjukat "azok gyerekei fogják kitermelni, akik nem csak vállalták, de megfelelő nevelésben és képzésben részesítették őket". A KDNP ezért igazságosnak tartja, hogy akik "befektettek" a jövőbe, azok kapjanak ezért valamilyen többletjuttatást.

Azzal folytatják, hogy az említett koncepció szerint ez lehet nyugdíj-megállapítás szabályozása megfelelő szorzószámmal, korhatárkedvezmény vagy járulékfizetési kedvezmény. A gyermeknevelés költségeit vizsgáló kutatások szerint annak egynegyedét fedezik a társadalmi juttatások, míg háromnegyede a szülőket terheli, ezt az áldozatot kompenzálja némileg a javasolt nyugdíjreform - teszik hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: Wikimedia

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja