SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Céltól a startig - meg lehet úszni a pénzügyi tervezést, csak nem érdemes

Családinet [cikkei] - 2014-06-23
A kamaszt leültettük és azt mondta: "Jövőre egyetemre megyek. Aztán szeretnék egy kuckót. Ha megvan, utána összeházasodhatunk Edittel. Kicsi, vidéki esküvőben gondolkozunk. Meg egy murisabban valami szórakozóhelyen. Aztán jöhet a két gyerek. Esetleg három. Fűzfőre járunk majd nyaralni, szerintem a Balatonnál nincs jobb hely a világon....". Sokáig mondta. Megkértük írja le szépen ezt mind egymás alá. Aztán rendeljen a tételek mellé összegeket, amennyibe kerülnek. Nagy lett a csend.
Céltól a startig - meg lehet úszni a pénzügyi tervezést, csak nem érdemes

- Nagyon fontos, hogy a gyereknek legyenek álmai, ugyanakkor azt is tudnia kell, hogy ezek megvalósítása pontosan mennyibe kerül – kezd mesélni Kasza József pénzügyi szakember, az Élet Akadémia pénzügyi tervezésről szóló tréningjének vezetője. – A felmérések szerint hazánkban a felnőtt lakosság túlnyomó része ad hoc jellegű döntéseket hoz a pénzügyeivel kapcsolatban. Pedig az előregondolkozás spórolás. Ezt szeretnénk gyakorlati példákon keresztül megmutatni a tréningen a gyerekeknek is.

Tény, hogy a legtöbben, még ha előre is gondolkozunk, hajlamosak vagyunk a tételek esetében egyszerűsíteni, úgy érezzük, ezek a kis „lekerekítések” beleférnek a számításainkba. Pedig vegyük rögtönzött példának kamasz gyermekünk továbbtanulását, az esetleges tandíj, csak egy szelete a szükséges pénzügyi keretnek. Hozzá jön az albérlet vagy a kollégiumi költség, a tankönyvek díja, az utazás, az étel, az egyetemmel járó „életforma” költségei. Nem árt, ha mindezzel gyermekünk is idejében tisztába kerül.

- A kamaszok egy speciális korosztály, átmeneti állapotban élnek, még megvan a családhoz kötődő köldökzsinór (ami lássuk be, többnyire pénzügyi támogatással is jár), de már ott van bennük az önállósodás rövid távú terve. Mindig elmondom, hogy én nem tudom és nem is szeretném megsúgni senkinek, hogy az ő tizennyolc éves korában most éppen mi a helyes tervezési szempont, hitelben gondolkodjon vagy takarékoskodjon inkább, béreljen vagy vásároljon. Pusztán azt szeretném megmutatni a fiataloknak, hogy bárhogy is határoznak, tisztában kell lenniük a döntésük következtében rájuk háruló későbbi terhekkel. Ha például valaki diákhitelből szándékozik finanszírozni tanulmányait, azzal semmi baj sincs. De tudnia kell, hogy a későbbi munkába állása esetén a kezdő fizetése valószínűleg, alacsonyabb lesz, amiből egyszeriben nagyon sok mindent kell majd saját magának fedeznie. Jó, ha előre látja, hogy a diákhitel kamataira fordítandó havi 10-15.000 forint ebben az időszakban igen jelentős érvágásnak számít majd.

- Tény, sokan álmodunk elsőre nagyot. És tény, sokan éljük le kompromisszumok között, a csalódottság fanyar ízével a szánkban azt a negyven évet, amikor rájövünk, hogy nem egészen a terveink szerint alakult az életünk. Valószínűleg egyszerűbb lenne az elején leülni, sorba venni, számolni, összeadni, pár dolgot esetleg átírni. Aztán megnyugodni és menni tovább, előre.

- Szeretném, ha a fiatalok megértenék, hogy az előregondolkozás már önmagában pénzmegtartó erővel bír. Egy egyszerű példával élve: Ha mondjuk valaki 10 millió forint értékben lakást szeretne vásárolni későbbi önálló életéhez, három megoldásban gondolkozhat. Ha rendelkezésére áll ez az összeg, odamegy és kifizeti. Ha nem, akkor vagy előtakarékoskodik, vagy hitelt vesz fel. Ha előtakarékoskodik, akkor a 10 milliós lakás a végén 8,5 millió forintjába kerül majd, hiszen a többit hozzáteszi az állam. Ha hitelt vesz fel, mire a kamatokat visszafizeti, körülbelül 15 millió forint repül ki a pénztárcájából. A 8,5 és a 15 millió között egy újabb lakás, sok-sok nyaralás, esetleg autó, műszaki cikk, élmény veszik el… És ez csak a tervezésen múlik!  - mondja Kasza József.

Bár az iménti okfejtést szülőként megérteni nem túl bonyolult, a szemléletet konzekvensen közvetítetni, sőt csíráztatni a gyerekben legtöbbünk számára nem olyan evidens tennivaló.

- Mi ezt nagyon egyszerűen oldottuk meg otthon – folytatja a szakértő. – Amikor a fiam kilenc éves lett, felkerestük az egyetlen olyan pénzintézetet, ahol ilyen fiatalon lehetett saját számlát nyitni és adtak hozzá bankkártyát. Havonta 5000 forintot utaltam a fiam számlájára, ez volt az ő zsebpénze, azt kezdett vele, amit akart. Elkölthette vagy éppen befektethette az „Apabankba”, ahol kamatozott. Tekintve, hogy az Apabank 5000 forintra 500 forint kamatot fizetett, a gyerek gyorsan rájött, hogy megéri inkább spórolni valamire és egy picit később, a feldagadt összeggel megvásárolni azt. (Mondanom sem kell, hogy Apabank hitelt persze nem adott.) A saját mérlegben – kiadás kontra bevétel - gondolkozás így nálunk már nagyon korán beépült a szokások közé.  A gyerek számára természetes lett, hogy a bank a havi kimutatást az ő nevére küldi. Ezt mi sosem bontottuk fel, mindig csak együtt és közösen megnéztük, hogy abban a hónapban mennyit fialt a pénze, mi mit jelent a levélben, így valamelyest tisztába került a pénzügyi fogalmakkal is.

Bár a fenti példa bárki számára – természetesen tetszőleges összeggel – követhető, van még pár egyszerű, de hasznos dolog, amire érdemes felhívnunk a figyelmét a pénzügyi világhoz éppen most közeledő kamaszunknak.

- Azt gondolom, a mai Internet-hangsúlyos világban különösen fontos elmondani, hogy ha tájékozódunk, azt mindenképpen több forrásból tegyük. Kérjen a gyerek különböző helyekről információt, mielőtt bármibe is belevág. A kamaszok hajlamosak egymást utánozni. Saját gyermekünk figyelmét hívjuk fel rá, hogy a pénzügyi döntések vágyak mentén induló, de alapvetően racionális elhatározások. A saját józan eszét Kövesse és ne a társaiét! Fontos, hogy már korán megtanulja, egy dokumentum (legyen az pénzügyi vagy sem) az első betűtől a lapon szereplő utolsóig tart. Ha lehet, mutassuk meg neki gyakorlati példák alapján, akár közösen leülve egy kockás papíron számolva, hogy az előretervezés, szinte mindig olcsóbb megoldás, mint a hitelfelvétel.  És ne feledjük a régi és kicsit elcsépelt, de igaz mondást: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!

Fotó: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja