A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távmunka a gyakorlatban-"Ezt vedd meg" munkák

Kókai Kata - 2005-02-20
Lassan hozzászokunk, ha valaki távmunkát keres, annak fizetnie kell. Fizetni a munkáltatónak, a közvetítőnek, az újságosnak.
Távmunka a gyakorlatban-

 

Elméletben pénzt munkáért előre nem kérhetnek, persze ez alól kivételt képeznek a munkaközvetítő és fejvadász cégek. A gyakorlatban a munkavállaló több alkalommal is fizet egy-egy munkáért, hiszen pénzbe kerül megvenni egy hirdető újságot, vagy böngészni az Interneten. És pénzbe kerül a jelentkezés- kézzel írt önéletrajz postázása, utazás az állásinterjúra, esetleg munkavállalói tesztekre, többszöri telefonálás, mire végre választ kaphatunk.

 

Persze léteznek olyan, a munka keresésére fordított összegek, melyek később megtérülnek, persze ezek ritkák, így nem érdemes bedőlni minden ajánlatnak. Minden bizonnyal többen is kaptak már elektronikus levél formájában "személyre szóló" munkaajánlatot, melyben nagyszerű, Internetes kereseti lehetőséget kínálnak, minimális befektetéssel. Egyértelmű, hogy reális munka nem pottyan le az égből, így hasonló ajánlatokkal nem érdemes foglalkozni (kivéve, ha előzőleg feladott hirdetésünkre érkeznek válaszlevelek).

 

Milyen munkát ne vállaljunk?

 

  • A hálózatban végzett munkák többsége piramis játék jellegű, így mindig kérdezzük meg a munkaadótól, egy emberes, vagy hálózatos munkát kínál-e.
  • Soha ne fizessünk előre egy munkáért. Ha reális munkáról van szó, a munkaadó szinte kivétel nélkül megengedi, hogy sikerdíj formájában (tehát az első fizetésből levont összeggel) fizessünk.
  • Ne vállaljunk olyan munkát, melynek hirdetésében/ tájékoztatójában nem említik a konkrét munkakört, burkoltan fogalmaznak, vagy kevés munkáért gyors meggazdagodást ígérnek.
  • A tegeződő formában írott ajánlatok, vagy azok, amelyek a munkaadó saját sikerének bemutatásával kezdődnek, legtöbbször MLM munkát takarnak.

 

Tév-munkaajánlatok

 

A tipikus álajánlatok szövegezése:

 

  • Számítógépes munka kötetlenül, otthonából irányítva.
  • Otthon végezhető számítógépes munkát ajánlok, heti pár ezer forintért. Ami szükséges hozzá: Internet hozzáférés és napi 1-2 óra szabadidő.
  • Keress pénzt a szabadidődben! Napi 1-2 óra munkával heti 15-20 000Ft jövedelem kiegészítés.

 

A gyors meggazdagodás, európai szintű fizetés reményében hasonló ajánlatokra jelentkező munkavállalók csupán negatív tapasztalatokkal gazdagodnak. Sajnos a külföldi ajánlatok, és a távmunkák (népszerűségüknél fogva) nagyobb teret adnak a hasonló átveréseknek. A munkavállalók többsége gyakorlatlan e két munkaformában, így könnyebben áldozatul esnek a megtévesztő hirdetéseknek. Az Internet olcsósága miatt itt található a legtöbb irreális hirdetés. Konkrét "feketelista" sajnos nem található a hasonló ajánlatokkal kecsegtető munkaadókról(?), tehát kizárólag óvatossággal védhetjük meg magunkat a csalódásoktól.

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja