SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit csináljunk tv-nézés helyett?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-13
A WHO felmérése szerint a gyerekek harmada napi három órát vagy annál is többet tévézik világszerte. Rémisztő adat. A te csemetéd is állandóan a tévé előtt ül, ki se tudod robbantani a fotelból? Ha nincs ötleted, mivel csábíthatnád el őt a készülék elől, mi segítünk.
Mit csináljunk tv-nézés helyett?

Nem hiszem, hogy bármelyik szülőt a tévénézés veszélyeire kellene figyelmeztetni. Akár bevalljuk, akár nem, pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire káros a gyerekre nézve a sok tévézés. Egy felmérés szerint egy átlag gyerek 15 éves koráig közel 10.000 erőszakos jelenetet lát a televízió különböző csatornáin, és ezrek halnak meg a „szeme láttára”. Válogatás nélkül néznek meg mindenféle programot, mert sajnálatos módon a szülők nagy része babysitter helyett alkalmazza a készüléket. Akár tetszik tehát, akár nem, abban, hogy gyerekeinket a televízió neveli fel, mi magunk vagyunk a hibásak.

Csakúgy, mint minden rossz beidegződés kijavításához, ahhoz is sok idő és türelem, főleg pedig kitartás szükségeltetik, hogy csemetéinket leszoktassuk a tévénézésről.
Ha nem sajnáljuk erre az időt és az energiát, látványos sikereket érhetünk el. Íme néhány program, amit tévémentes estére ajánlok:

1. Porold le a társasjátékokat
Biztosan több társasjátékotok is van otthon. Ha nagy nehezen eszedbe jutott, a lakás melyik pontjára száműzted a soha nem használt dobozokat, itt az idő, hogy lefújd róluk a port és nemes versengésbe kezdjetek: ki nyeri a partit?
2. Hívj meg néhány barátot
Saját tapasztalat – és nyilván nem én találom fel ezzel a spanyol viaszt -, hogy a gyerekek egymás társaságában sokkal szívesebben vannak, mint a felnőttekében. Hívj át egy héten egyszer-kétszer néhány ovis társat, osztálytársat, és hagyd, hogy kötetlenül együtt legyenek! Hidd el, tévé nélkül is remekül fogják magukat érezni.
3. Engedd meg a gyerekeknek, hogy levegyenek minden párnát a kanapéról és építsenek egy erődöt.
Nagyon fogják élvezni, és ha te magad is bemászol a sötét bunkerbe hozzájuk, egyszerűen imádni fognak!
4. Rendezzetek csiklandozós partit!
Ha még a párnák is előkerülnek, és heves párnacsatába torkollik a dolog, az sem baj. A fontos, hogy együtt nevessetek.
5. Fedezzétek fel lakóhelyetek múzeumait, látnivalóit.
Egy-egy délutáni múzeumlátogatás felkeltheti a gyerekek érdeklődését különböző témák iránt. Még az sem kizárt, hogy elkezd utána olvasni, és csodák csodájára könyvet látsz a kezében!
6. Írjatok közösen levelet a család távol élő tagjainak
Rendezz egy családi levélírás-partit. És nem, nem használó e-mail, csak  toll, papír – emlékszel még rájuk? Ha a gyerekeid túl kicsik ahhoz, hogy egyedül írjanak, legyél az íródeákjuk. És ne felejtsétek el postára adni a leveleket!
7. Süssetek valamit együtt.
Szórakoztató elfoglaltság, és észrevétlenül arra is neveled a gyereket, hogy kivegye részét a házimunkából (sütés utáni rendrakás, takarítás).
8. Táncparti a nappaliban. Miért is ne?
9. Nézegessetek régi fényképeket.
Meséld el a fotók keletkezésének  történetét a gyerekeidnek, idézd fel   pici koruat, imádni fogják! Minden gyerek szereti azokat a történeteket, melyek róla szólnak. 
10. Esti séta, biciklizés együtt.
Hidd el, neked is jót fog tenni, nemcsak a gyerekeknek. Közben lehet beszélgetni, mondókákat sorolni, nevetni.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja