SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 könnyű, élménydús családi kirándulás Budapesten és környékén

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-04-23
Ahogy beköszönt az igazi tavaszi idő, egyre többet vágyunk a szabadban, de nem mindig van idő hosszasan sétálni, túrázni. Ráadásul, ha kisbabával, vagy kisebb totyogóssal, esetleg idősebb rokonnal vágunk neki a kiruccanásnak, akkor legtöbbször nem a magaslatokat vagy nehezen felfedezhető terepeket szeretnénk meghódítani. A mostani válogatásunkban olyan fővárosi vagy ahhoz közeli helyeket válogattunk össze, amelyek a könnyű bejárhatóságuk mellett, a gyerekeknek is tartogatnak érdekességeket!
5 könnyű, élménydús családi kirándulás Budapesten és környékén

Szigetszentmiklós, Úszóláp Tanösvény

Budapesttől szélétől autóval 15 perc alatt elérhető ez a könnyű sétával bejárható, de annál élménydúsabb, nagyjából 800 m-es sétaútvonal. A hely különlegességét az adja, hogy Európa második legnagyobb úszólápját találjuk a természetvédelmi területen, jellegzetességét a nád gyökérzete adja, ami tulajdonképpen a vízre ránőve úszik. A Kis-Duna fölé lógó csodálatos fák, rengeteg vízi állat, madarak, siklók teszik a gyerekeknek is érdekessé a környezetet. A lépcsős fahidakon keresztül kalandozhatunk a területen, viszont pont ezért babakocsival nehezen járható. A tanösvény bejáratánál lehet parkolni, ahol egy remek játszótér található, padokon akár piknikezni is lehet, de péntektől vasárnapig a büfében lángost, melegszendvicset, hamburgert is kaphatunk.

Csepel, Kolonics György sétány

A sétányra látogatókat természetközeli part, vadregényes, buja növényzet és jól kiépített sétaút várja, ahol a legkisebbek és az idősek is minden megerőltetés nélkül barangolhatnak. A több, mint 4 km hosszú partszakasz bejárását kezdhetjük a Kis-Duna öböl tanösvény dimbes-dombos részén, majd a parton tovább haladva szebbnél szebb dunai beugrók szegélyezik az utat, ahol a gyerekek vadkacsákat, hattyúkat figyelhetnek vagy kavicsokat dobálhatnak a vízbe. Ha bejárjuk a környéket, akkor útba esik egy kis büfé, ami tavasztól késő őszig van nyitva, majd a gyerekek körében kedvelt és ismert Kalózhajós játszótér, és egy kompkikötő, ahonnan a szomszédos Molnár-szigetre is átkelhetünk. De találunk még pár bóklászásra csábító ligeterdős partszakaszt, piknikezésre, szaladgálásra alkalmas füves terület, vagy üldögélésre hívogató nagyobb köveket a parton, így igazán sokszínű lehetőségek közül válogathat az egész család!

 

Kis-Hárs-hegy, Fekete István tanösvény

Decembertől látogatható ez az új, fővárosi tanösvény, amely Fekete István munkásságának állít emléket. A közel 800 méter hosszú útvonal a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet. Az 5 darab interaktív táblát QR-kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők érdekes információkat tudhatnak meg az íróról, a környék állat- és növényvilágáról. A Kis-Hárs-hegy nem tartozik a legeldugottabb kirándulóhelyek közé, mégis, akár egy hétvégi délután sincs zavaró tömeg, szóval nyugodtan bevállalható a séta egy vasárnapi ebéd után is. A leginkább csalogató benne, hogy igazi erdő-élményünk lehet a túra alatt, de az útvonal végétől pár perces gyaloglással a Makovecz- és a Kaán Károly kilátó is elérhető.

A gyerekeket valószínűleg nem tudjuk visszafogni attól, hogy a kissé meredekebb, útszéli emelkedőket a gyökerekbe kapaszkodva hódítsák meg, szóval egy esősebb időszak után – tapasztalatból írva - egy váltóruha is jó szolgálatot tehet.

Solymár, Paprikás patak, Rózsika-forrás

Nem mindenki tudja, hogy a Budai-hegységben egy vízesés is található, amivel a Paprikás patak büszkélkedhet! A kellemes sétautat az idősebbek és az egészen kicsi gyerekek is könnyedén bejárhatják, hiszen teljesen egyenes szakasz és még egy nagyobb kerekű babakocsival is végig lehet rajta menni. A fővárosból Solymárra érkezve, az út bal oldalán lévő benzinkúttal szemben indul a túraútvonal. A séta elején találkozunk a vízeséssel, kicsit tovább haladva egy homokkőfal mellett visz az utunk, amit a gyerekek örömmel hódítanak meg, egy-két szülő kíséretében. Kicsit odébb találjuk meg a Rózsika-forrást, aminek a vize sajnos nem iható. Picit tovább haladva egy piknikezésre alkalmas tisztásra bukkanunk, ahol persze szaladgálni, labdázni is lehet. Innen már nagyon közel van a Solymári vár, amit érdemes útba ejteni, mert ha éppen nem lehet bemenni, kívülről akkor is körbejárható.

Tinnye, Garancsi-tó tanösvény

Igazi kényelmes, de nagyon szép családi túra, amit babakocsival, totyogóssal vagy idősebb rokonnal is könnyedén bevállalhatunk. A tó Tinnye és Piliscsaba között, gyönyörű környezetben található a Budai-hegységben. A tavat körbe lehet sétálni, közben végig kísérik utunkat a tanösvény ismertető táblái, de ha egy picit mozgalmasabb kirándulásra vágyunk, akkor a környező dombokra is felkapaszkodhatunk, ahonnan csodaszép kilátás tárul elénk. A tó körül rengeteg piknikezésre alkalmas tisztás vár minket, a gyerekek pedig általában nem tudják megállni, hogy ne dobálják tele a tavat kavicsokkal.

A hely különlegessége, hogy ott forgatták az Üvegtigris film részeit, a parton pedig az emlékezetes büfékocsit is megtaláljuk, sőt még hamburgert, melegszendvicset és palacsintát is vehetünk, ha nyitva találjuk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja