SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 színpompás, tavaszi hely Budapesten

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-03-31
Ahogy beköszönt a jó idő, sokan keressük fel azokat a szebbnél szebb helyeket a fővárosban, ahol akár hétköznap is élvezhetjük az igazi napsütéses, virág illatú tavaszt! Összegyűjtöttünk néhány csodaszép helyszínt, amelyek ebben az évszakban talán a legszebbek Budapesten!
10 színpompás, tavaszi hely Budapesten

Klasszikusok tavasszal

Budapest bőségesen találunk olyan helyeket, mint például a Budai Vár, a Városliget, a Margitsziget, a budai és a pesti rakpart környéke, amit mindenki ismer és szeret, de néhányat kiemelnénk közülük, amelyek ilyenkor tavasszal különösen szépek!

 

Budai Várnegyed

Azt hiszem a környéket senkinek sem kell bemutatni, már látjuk magunk előtt a helyszíneket, élén a Budai Várral, a Siklóval, a Mátyás templommal és a Halászbástyával. Viszont van egy olyan része a negyednek, ami főként április közepén gyönyörű, ez pedig a Tóth Árpád sétány. Ugyanis az út mellett sorakozó vadcseresznyefák, csodaszép rózsaszín virágözönben pompáznak ebben az időszakban, alattuk elsétálva és a panorámában gyönyörködve igazi mesevilágban érezhetjük magunkat! A mostani járványhelyzetben turistahadakkal sem kell megküzdenünk, így talán sokkal nyugodtabban bejárható a környék, mint bármikor máskor.

 

 

Éppen ezért ne hagyjuk ki a Halászbástyát, ahonnan a tavaszi város is megcsodálható, a Mátyás templom tornyain pedig a gyerekekkel együtt megkereshetjük a csőrében gyűrűt tartó hollót vagy felfedezhetjük rajta a sárkányos vízköpőket.

Talán kevesebben ismerik a főváros egyik legeldugottabb parkját az Európa Ligetet, ahová a Bécsi Kapun kisétálva juthatunk. Érdekessége, hogy a parkot Budapest 100. születésnapján nyitották meg 1972-ben és az ottani fákat az akkori európai városok vezetői saját kezűleg ültették, egy-egy olyan fafajtát választva, amely az országukra jellemző és az itthoni klímát is elviseli.

 

Gellért-hegy

A főváros egyik legkülönlegesebb helyén áll egy mandulafa, amely március vége felé borul virágba, elbűvölve ezzel a sok-sok odalátogató gyönyörködőt. Ezt a mandulafát pedig a Gellért-hegyi Sziklatemplom fölött, a kereszt közelében találjuk, igazi különlegességét pedig az adja, hogy ágai közül pont a Szabadság hídra látni. Több mandulafa is található a hegyen, ha a Citadella felé gyalogolunk felfedezhetünk még párat. Egy mendemonda szerint, ha virágba borulnak a mandulafák a Gellért-hegyen, a tavasz is végérvényesen megérkezik Budapestre.

                                                          Fotó: Jipetite a Wikipédián

A virágzástól függetlenül is eltölthetünk egy egész napot a hegyen, hiszen számtalan ösvényén barangolhatunk, a gyerekekkel igazi játszótér-túrákat tehetünk. A Sziklatemplomtól nem messze találjuk a csúszdás játszóteret, de a Cerka-firka és a Vukos játszótér is elérhető közelségben van. Ezeken kívül még egy lenyűgöző, családi panoráma túrát is tehetünk a Verejték lejtőről indulva a zöld jelzést követve, a hegy oldalába vájt sétaúton kanyarogva a Filozófusok kertjéig gyalogolva, miközben igazi különleges kilátásban gyönyörködhetünk!

 

Margitsziget

A szigeten bóklászni minden évszakban jó program, hiszen akár körbe is sétálhatjuk, három játszóteret is kipróbálhatnak a gyerekek, elmehetünk a kolostorromokhoz és ha zárva a mini vadaskert – ahogy most is - akár kívülről is körbejárhatjuk és megleshetjük az állatokat. Van egy hely azonban, ami mindig nyugodt, kellemes hangulatot áraszt a szigeten, ez pedig a Japánkert. Ebben az évszakban főleg május végén megkapó, ahogy a tóban színpompás virágaikat bontogatják a tavirózsák, amelyek aztán egész nyáron folyamatosan virágoznak.

 

 

Botanikus kertek

 

Fűvészkert

Hosszú zárva tartás után, márciusban újra kinyitott legrégebbi botanikus kertünk, ahol a kapun átlépve igazi oázisban érezhetjük magunkat. Felüdülés a gyerekeknek is a szebbnél szebb növényritkaságok, tavaszi hagymás virágok között vagy a tónál sétálni… Az egyik legszebb időszak mégis talán az április a kertben, amikor normál időben hatalmas ünnepséget tartanak az arborétumban, a szépséges rózsaszín virágba boruló cseresznyefák tiszteletére! Idén ez a járványhelyzet miatt biztosan elmarad, de attól még érdemes egy jó sétát tenni a rügyeiket bontogató cseresznyefák alatt.

 

 

Jókai-kert

A Budai Arborétum és a zuglói Japánkert ugyan még zárva van, viszont a Jókai-kert már szabadon és ingyen látogatható. A kertet Jókai Mór vásárolta még az 1800-as években és rengeteg munkával fákkal, bokrokkal, szőlőkkel, rózsákkal egy igazi mesés zugot varázsolt belőle a feleségével együtt. A XII. kerületben a Svábhegyen található parkot általában kevesen látogatják, területén van az izgalmas Kőpark tanösvény is, ahol akár 400 millió éves kőzetek között is sétálhatunk.

Soroksári Botanikus Kert

Vadregényes ösvényeken és titokzatos csodaréteken barangolhatunk, ha ellátogatunk a pest déli részén található botanikus kertbe. A hatalmas területet képtelenség egyszerre bejárni, érdemes a bejárathoz közeli térképen megtervezni az útvonalunkat. A kertben földrészek szerint ismerhetjük meg a növényeket, számtalan tavaszi virág között barangolhatunk, májusban többek között lila mezei zsályák borítják a réteket, áprilistól pedig törpe mandulák virágoznak az utak mentén.

 

Budai hegyek, erdők

 

Hárs-hegy kör

A Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától a síneken átvágva, 2-3 óra alatt bejárható ez a gyerekeknek is változatos kis túra, amelyen két kilátót és egy barlangot is útba ejthetünk egy szuper tavaszi túrán. A sárga jelzést követve először a Kaán Károly-kilátóhoz jutunk, onnan tovább sétálva érintjük a Bátori-barlangot – ami le van zárva, nem látogatható – majd egy fahídon átsétálva célba vehetjük a Makovecz-kilátót, onnan visszafelé pedig a Szépjuhászné állomás felé vegyük az irányt. Leérve a gyerekek még egy jót játszhatnak a pálos kolostorromok melletti játszótéren, ahol a kolostor kövein is általában élvezettel szaladgálnak…

                                                            Fotó: Antissimo a Wikipédián

Kamaraerdő Tanösvény

Nem a legfelkapottabb része ez a fővárosnak, ami azért is meglepő, mert jobbnál jobb helyeket találhatunk a XI. kerületnek ebben a részében egy tavaszi kiránduláshoz. A tanösvény 4 km hosszú, 12 állomásból áll és a rétről indulva ugyanoda térhetünk vissza. Szórakoztató formában, néhol játékokkal fűszerezve ismerteti meg a gyerekeket a környék növény és állatvilágával. A Nagyréten persze piknikezhetünk is, de szaladgálhatnak is a gyerekek vagy játszhatnak egy jót az ökológiai játszótéren.

 

Vizek mellett

 

Merzse-mocsár

Budapest egyik eldugott, szinte érintetlen, háborítatlan csodahelye a Merzse-mocsár. A 17. kerületben megbújó természetvédelmi terület, több mint 20 hektáros részén számos növényritkasággal, gazdag madárvilággal találkozhatunk, főleg tavasszal, amikor madárcsicsergéstől hangosan ébredezik a növény és az állatvilág. A területen egy tanösvényt is kialakítottak, ahol tájékoztató táblák mesélnek a környék élővilágáról. Gyerekekkel kihagyhatatlan, hogy felmenjetek a kilátótoronyba ahol a kis tavat belátva, megfigyelhetjtek a madarakat is, ha kicsit megpihennétek, akkor a kilátó előtti füves részen piknikezhettek is a padoknál.

                                                       Fotó: Globetrotter19 a Wikipédián

Aquincumi Mocsáros tanösvény

Mostanában nagy kincs minden fővárosi csendesebb, eldugottabb zöldterület. A Mocsáros tanösvény viszont szinte valószerűtlen, mert a főváros közepén egy kis lápvilágban barangolhatunk. A terület a budai oldal egyetlen megmaradt lápos-mocsaras része, legnagyobb értékét a mocsárrétek alkotják, de erdős-cserjés és nádassal borított utakon is sétálhatunk és hétállomásos táblákon ismerkedhetünk meg a környék élővilágával. Több nádi énekesmadár él a területen, de egerészölyvöt és vörös vércsét is láthatunk, de talán a legszebb, amikor tavasszal kék csillagvirágok borítanak mindent ameddig a szem ellát. A HÉV-ről Rómaifürdőnél érdemes leszállni és a Gladiátor utcai játszótér felől érdemes megközelíteni a tanösvényt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja