A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Küzdjük le a tavaszi fáradtságot!

Singola Edit - 2009-03-16
Ahogyan a természetben váltakoznak az évszakok, ugyanúgy átalakulás történik az emberi testben és lélekben is. Szinte mindenkit megvisel az évszakok forgása, főleg így tavasszal érezhetjük magunkat kimerültnek, fáradtnak, aluszékonynak, lehangoltnak.
Küzdjük le a tavaszi fáradtságot!

Tavaszi ébredés

A tavasz egy különleges évszak, a megújulás, a kezdet és a szerelem időszaka. A környezet átalakul, kisüt a nap, kizöldülnek, virágba borulnak a növények, az állatok levetik téli kültakarójukat, párt keresnek. Mindez a változás a csillagászati tavasz 92 napja alatt történik. A különböző kultúrákban többféle átmeneti rítus kapcsolódik a kikelethez. Már az ókori rómaiak Floraliákat tartottak a tavasz istennőjének, Floranak hódolva: kecskéket és nyulakat űztek a szabadban.

Amint a természet ébred, hasonlóképpen kell alkalmazkodnia az embernek a forduláshoz, hogy egyensúlyát megtartva örömet találjon. A tavaszi fáradtság a hosszú, sötét napok következménye, a szervezet a hideg elleni védekezésre használta energiáit, a vitamin- és ásványianyag-tartalom is kiürül ekkorra. De ne feledjük, a tavaszi fáradtság nemcsak a testből ered, hanem a lélekből is. Ezért nemcsak a test felfrissítésére, hanem a lélek megújítására ugyanúgy gondot kell fordítani.

A test újjászületése

A test fáradtságának leküzdése természetesen sok passzív pihenéssel, alvással támogatható, de nem szabad ellustulnunk, szükség van aktív pihentető tevékenységekre is, amelyek kicsit felrázzák a testet téli álmából. Mindenféle szabadban végzett sport hasznos: kerékpározás, görkorcsolyázás, futás, séta, lovaglás.
Azért fontos, hogy sokat legyünk ilyenkor a szabad ég alatt, mert a téli zárt térben töltött idő ugyancsak elszívta erőnket. A friss levegő jótékony a bőrnek, a tüdőnek, a keringésnek, az ember vére szinte felpezsdül. A napfény új energiával tölt fel bennünket, ezt még fokozhatjuk egy kis szoláriumozással is. Emellett nemcsak a kinti levegő hasznos, hanem a természet egyéb ingerei is, mint a virágok színe és illata, nincs ember, akire ezek ne hatnának serkentőleg. 

Ha módunk van rá, ültessünk virágot, figyeljük, miként kel életre, növekszik. De a lakásunkat és a munkahelyünket is felvidíthatjuk egy-egy virágzó cserepes növénnyel.
Tavasszal „minden madár társat választ”, ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a szerelemre. Legyünk nyitottak, ismerkedjünk, flörtöljünk, nyíljunk ki, ahogyan a fák rügyei. Feledhetetlen élményekkel szerezhetünk örömet társunknak és magunknak egyaránt egy-egy szabadban töltött közös tevékenységgel, például kirándulás, kertészkedés, sport, séta.
A tavaszi megfázásokat elkerülhetjük rendszeres szaunázással és úszással.

Belső méregtelenítés

A pihenésen kívül belsőleg szintén karban kell tartanunk a testünket. Elsődleges szerepet kap ebben az esetben is a táplálkozás. Törekednünk kell arra, hogy a téli lerakódott méreganyagoktól, esetleges zsírpárnáktól megszabaduljunk. Mindenképp szánjuk rá magunkat valamilyen salaktalanító, méregtelenítő kúrára. Aztán jöhetnek az új energiát tartalmazó friss zöldségek és gyümölcsök. A tavaszi étrend legyen tápláló, könnyű, hogy erőre kaphassunk, mellőzzük a zsírokat, üres kalóriákat. Készítsünk például színes tavaszi salátákat. A megfelelő vitaminbevitelre kifejezetten figyelni kell, ezért, ha úgy érezzük, természetes módon nem fogyasztunk elég ásványi anyagot, pótoljuk valamilyen vitaminkészítménnyel. Esetleg szükségünk lehet egyéb roboráló készítményre is. Fontos, hogy sok-sok C- és E-vitamint juttassunk a szervezetbe, valamint magnéziumot.

Az élénkítést igyekezzünk koffeinmentesen megoldani, gyógyteák és zöld tea fogyasztásával. De jótékony a reggel elfogyasztott mézes-citromos ásványvíz, a frissen facsart citrusfélék ivása is.
A citromnak rendkívüli frissítő hatása van, próbáljuk ki külsőleg-belsőleg egyaránt. Reggel tusolás közben a mosdókesztyűre csepegtetett citrom illóolaj üdítőleg hat egész nap a bőrre. Napközben, ha nagyon eluralkodik rajtunk a fáradtság, vattapamacsra cseppentve, majd belélegezve szintén alkalmazhatjuk, sőt érdemes bekenni vele a tarkót is.

Külső megújulás

Külsőnk ugyanúgy megújulásra vár, mint belsőnk. A bőr fellélegzése érdekében gyakran dörzsöljük le az elhalt hámsejteket. Viseljünk lenge, könnyedebb ruhákat. Frissítsük fel a hajvégeinket is, de a tavasz kitűnő alkalom arra is, hogy új frizurát, új hajszínt próbáljunk ki. A megújulás legyen teljes! Vegyünk néhány új ruhadarabot, válasszunk vidám, színes kelméket. Sminkünk színeit ugyancsak cseréljük tavasziasra. Parfümünket szintén megváltoztathatjuk valamilyen virágillatra, vagy olyanra, amelyik serkentőleg hat ránk.
Jót tesz egy-egy masszázs is fáradt izmainknak. De egy wellness hétvége alatt komplex regeneráló kúrában lehet részünk. 

A környezetünkben úgyszintén szükség van egy kis újításra. A tavaszi nagytakarítás még a legmélyebb fáradtságból is felrázza az embert. Az ablakot tartsuk minél többet nyitva, hogy a tiszta levegő beáramolhasson, és húzzuk ki a függönyt, hogy a napfény besüthessen.
Kezdjük a napot egy minimális tornával nyitott ablaknál, azonnal elillan a fáradtságunk. A nap folyamán iktassunk be egy kis sétát. Kiránduljunk sokat, váljunk eggyé a természettel, érezzük, hogy élünk és, hogy a természet részei vagyunk.
A rügyfakadás remek alkalom arra, hogy új dolgokba kezdjünk, például tanuljunk valamit, rögtön érezni fogjuk, hogy az izgalom és az öröm száműzi tavaszi fáradtságunkat.


Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja