SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Küzdjük le a tavaszi fáradtságot!

Singola Edit [cikkei] - 2009-03-16
Ahogyan a természetben váltakoznak az évszakok, ugyanúgy átalakulás történik az emberi testben és lélekben is. Szinte mindenkit megvisel az évszakok forgása, főleg így tavasszal érezhetjük magunkat kimerültnek, fáradtnak, aluszékonynak, lehangoltnak.
Küzdjük le a tavaszi fáradtságot!

Tavaszi ébredés

A tavasz egy különleges évszak, a megújulás, a kezdet és a szerelem időszaka. A környezet átalakul, kisüt a nap, kizöldülnek, virágba borulnak a növények, az állatok levetik téli kültakarójukat, párt keresnek. Mindez a változás a csillagászati tavasz 92 napja alatt történik. A különböző kultúrákban többféle átmeneti rítus kapcsolódik a kikelethez. Már az ókori rómaiak Floraliákat tartottak a tavasz istennőjének, Floranak hódolva: kecskéket és nyulakat űztek a szabadban.

Amint a természet ébred, hasonlóképpen kell alkalmazkodnia az embernek a forduláshoz, hogy egyensúlyát megtartva örömet találjon. A tavaszi fáradtság a hosszú, sötét napok következménye, a szervezet a hideg elleni védekezésre használta energiáit, a vitamin- és ásványianyag-tartalom is kiürül ekkorra. De ne feledjük, a tavaszi fáradtság nemcsak a testből ered, hanem a lélekből is. Ezért nemcsak a test felfrissítésére, hanem a lélek megújítására ugyanúgy gondot kell fordítani.

A test újjászületése

A test fáradtságának leküzdése természetesen sok passzív pihenéssel, alvással támogatható, de nem szabad ellustulnunk, szükség van aktív pihentető tevékenységekre is, amelyek kicsit felrázzák a testet téli álmából. Mindenféle szabadban végzett sport hasznos: kerékpározás, görkorcsolyázás, futás, séta, lovaglás.
Azért fontos, hogy sokat legyünk ilyenkor a szabad ég alatt, mert a téli zárt térben töltött idő ugyancsak elszívta erőnket. A friss levegő jótékony a bőrnek, a tüdőnek, a keringésnek, az ember vére szinte felpezsdül. A napfény új energiával tölt fel bennünket, ezt még fokozhatjuk egy kis szoláriumozással is. Emellett nemcsak a kinti levegő hasznos, hanem a természet egyéb ingerei is, mint a virágok színe és illata, nincs ember, akire ezek ne hatnának serkentőleg. 

Ha módunk van rá, ültessünk virágot, figyeljük, miként kel életre, növekszik. De a lakásunkat és a munkahelyünket is felvidíthatjuk egy-egy virágzó cserepes növénnyel.
Tavasszal „minden madár társat választ”, ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a szerelemre. Legyünk nyitottak, ismerkedjünk, flörtöljünk, nyíljunk ki, ahogyan a fák rügyei. Feledhetetlen élményekkel szerezhetünk örömet társunknak és magunknak egyaránt egy-egy szabadban töltött közös tevékenységgel, például kirándulás, kertészkedés, sport, séta.
A tavaszi megfázásokat elkerülhetjük rendszeres szaunázással és úszással.

Belső méregtelenítés

A pihenésen kívül belsőleg szintén karban kell tartanunk a testünket. Elsődleges szerepet kap ebben az esetben is a táplálkozás. Törekednünk kell arra, hogy a téli lerakódott méreganyagoktól, esetleges zsírpárnáktól megszabaduljunk. Mindenképp szánjuk rá magunkat valamilyen salaktalanító, méregtelenítő kúrára. Aztán jöhetnek az új energiát tartalmazó friss zöldségek és gyümölcsök. A tavaszi étrend legyen tápláló, könnyű, hogy erőre kaphassunk, mellőzzük a zsírokat, üres kalóriákat. Készítsünk például színes tavaszi salátákat. A megfelelő vitaminbevitelre kifejezetten figyelni kell, ezért, ha úgy érezzük, természetes módon nem fogyasztunk elég ásványi anyagot, pótoljuk valamilyen vitaminkészítménnyel. Esetleg szükségünk lehet egyéb roboráló készítményre is. Fontos, hogy sok-sok C- és E-vitamint juttassunk a szervezetbe, valamint magnéziumot.

Az élénkítést igyekezzünk koffeinmentesen megoldani, gyógyteák és zöld tea fogyasztásával. De jótékony a reggel elfogyasztott mézes-citromos ásványvíz, a frissen facsart citrusfélék ivása is.
A citromnak rendkívüli frissítő hatása van, próbáljuk ki külsőleg-belsőleg egyaránt. Reggel tusolás közben a mosdókesztyűre csepegtetett citrom illóolaj üdítőleg hat egész nap a bőrre. Napközben, ha nagyon eluralkodik rajtunk a fáradtság, vattapamacsra cseppentve, majd belélegezve szintén alkalmazhatjuk, sőt érdemes bekenni vele a tarkót is.

Külső megújulás

Külsőnk ugyanúgy megújulásra vár, mint belsőnk. A bőr fellélegzése érdekében gyakran dörzsöljük le az elhalt hámsejteket. Viseljünk lenge, könnyedebb ruhákat. Frissítsük fel a hajvégeinket is, de a tavasz kitűnő alkalom arra is, hogy új frizurát, új hajszínt próbáljunk ki. A megújulás legyen teljes! Vegyünk néhány új ruhadarabot, válasszunk vidám, színes kelméket. Sminkünk színeit ugyancsak cseréljük tavasziasra. Parfümünket szintén megváltoztathatjuk valamilyen virágillatra, vagy olyanra, amelyik serkentőleg hat ránk.
Jót tesz egy-egy masszázs is fáradt izmainknak. De egy wellness hétvége alatt komplex regeneráló kúrában lehet részünk. 

A környezetünkben úgyszintén szükség van egy kis újításra. A tavaszi nagytakarítás még a legmélyebb fáradtságból is felrázza az embert. Az ablakot tartsuk minél többet nyitva, hogy a tiszta levegő beáramolhasson, és húzzuk ki a függönyt, hogy a napfény besüthessen.
Kezdjük a napot egy minimális tornával nyitott ablaknál, azonnal elillan a fáradtságunk. A nap folyamán iktassunk be egy kis sétát. Kiránduljunk sokat, váljunk eggyé a természettel, érezzük, hogy élünk és, hogy a természet részei vagyunk.
A rügyfakadás remek alkalom arra, hogy új dolgokba kezdjünk, például tanuljunk valamit, rögtön érezni fogjuk, hogy az izgalom és az öröm száműzi tavaszi fáradtságunkat.


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja