SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyar Fantasy Múzeum: ez garantáltan felkelti gyermeked érdeklődését a múzeumok világa iránt

Nemes Dóra [cikkei] - 2021-02-09
Ha a gyerekedet mindig unszolni kell, hogy a szuperhősös tartalmak görgetése helyett a törikönyvét lapozza, van egy jó hírünk! A Magyar Nemzeti Múzeum a közelmúltban elindította virtuális kiállítássorozatát, amely a fantasy világ szereplőit, tárgyait és olykor eseményeit állítja párhuzamba a történelemmel. Íme, egy remek lehetőség, hogy az iskolások szórakozva tanuljanak!
Magyar Fantasy Múzeum: ez garantáltan felkelti gyermeked érdeklődését a múzeumok világa iránt

Árpád-házi királyunk, Könyves Kálmán mondta: "Boszorkányok márpedig nincsenek”. Erre a Magyar Nemzeti Múzeum sem kíván rácáfolni, az viszont tény, hogy az utóbbi időben egyre többször tűnnek fel sárkányok, tündérek és kalózok az intézmény közösségimédia-felületein.

Félreértés ne essék: nem arról van szó, hogy a Nemzeti megszerezte Amerika kapitány vibránium pajzsát vagy a roxforti merengőt. Viszont sok olyan műtárgyuk van, amelyek részben vagy éppen  egészben nagyon is hasonlítanak a különféle történetekből megismert csodálatos eszközökre. Ez nem véletlen, hiszen a szerzők, forgatókönyvírók gyakran a történelemből vagy a folklórból merítenek ötletet művükhöz.

A Magyar Fantasy Múzeum néven útjára indított kiállítás sikerén felbuzdulva az ötletgazdák már tematikus heteket is rendeznek, amelyek főszereplői például Disney-mesefigurák és Marvel-hősök, de a Star Wars-rajongók sem maradnak érdekes tartalmak nélkül.

Nézzük, miről is van szó – íme néhány a legérdekesebb párhuzamok közül!
 

Mi köze II. Rákóczi Ferenc karosszékének Westeroshoz és a Vastrónhoz?
 

Eláruljuk: nem sok, de a maga nemében mindkettő páratlan ülőalkalmatosság!

A Trónok harca célközönsége finoman szólva sem a kisiskolás korosztály, a nagyobb kamaszok, fiatal felnőttek ugyanakkor bizonyára jól ismerik George R. R. Martin könyveit vagy a belőlük készült sorozatot. Az abban látható Vastrónt sárkánytűzzel kovácsoltatta legyőzött ellenfeleinek kardjából Aegon Targaryen. A hódító király mindig ügyelt arra, hogy a kardok ne kopjanak el, és egyetlen utódja se tudjon kényelmesen helyet foglalni a trónuson.

Ezzel ellentétben II. Rákóczi Ferenc festett barokk hársfa karosszéke már sokkal bizalomgerjesztőbb, ráadásul saját maga készítette száműzetése éveiben. Az erdélyi fejedelem egyébként olyannyira szeretett fúrni-faragni, hogy Mikes Kelemen írása szerint mindig tele volt a szakálla forgáccsal…


Hakuna Matata!

Az oroszlánkirály 1994-es bemutatója után egy sor gyerek szeretett volna háziállatnak oroszlánt. Az Y-generáció tagjai valóságos lázban égtek, amikor kiderült, hogy a Disney-klasszikusból film is készül, és immár saját csemetéikkel is megoszthatják gyerekkori rajongásuk tárgyát.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egyebek mellett egy szkíta oroszlános aranylánccal és egy bátai kelta vaddisznóval idézik meg Büszkefölde lakóit. Pumbaa bronzból készült mása valószínűleg egy sisakot vagy egy hadijelvényt díszíthetett a késő vaskorban.


A (karmesteri) pálcák ura

Kiváló zeneszerzőnk, Erkel Ferenc díszes karmesteri pálcája valóban úgy fest, mintha mágikus erővel bírna, és az Abszol úton vásárolta volna tulajdonosa az Ollivander-féle varázspálca boltban. A prózai igazság azonban az, hogy a művész 1844-ben, munkássága elismeréseként kapta tisztelőitől az arany-ezüst bevonatú pálcát. Harry Potterrel ellentétben patrónust idézni nem tudott, de kétségtelenül csodálatos zene csendült fel, valahányszor meglendítette díszpálcáját.


"Van egy üveg földem…!”

A Karib tenger kalózai-filmek egyik ikonikus jelenete volt, amikor a második részben Jack Sparrow kapitány énekelni kezdte: "Van egy üveg földem…!” És nem is akármilyen: olyan, amely a legrettegettebb ellenségtől is képes volt megvédeni a hóbortos kalózt.

Az orsovai földnek ugyan nincs ilyen természetfeletti tulajdonsága, de attól még érdekes a története. Az elbukott forradalom és szabadságharc után Szemere Bertalan miniszterelnök és a kormánytagok a határmenti város közelében ásták el a koronázási jelvényeket. A Szent Koronát, a palástot és a többi ékszert több éven át rejtette az orsovai föld, ebből őriz egy marékkal a múzeum.

A Magyar Nemzeti Múzeum kezdeményezéséhez a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár is csatlakozott, amely összeállításaival főként a Harry Potter-rajongóknak kedvez.

A szakemberek bíznak abban, hogy a #magyarfantasymúzeum alatt megtalálható posztok nemcsak a bemutatott univerzumok, hanem a kiállítási tárgyak iránt is felkeltik az érdeklődést: az egyes bejegyzések alá érkező visszajelzésekből úgy tűnik, ez sikerül is.

A képek forrása: instagram.com/magyarnemzetimuzeum

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja