SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Csodás kirándulóhelyek a Mátrában: 10 látnivaló, ami a gyerekeket is elbűvöli

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-02-05
Magas hegycsúcsok, vadregényes erdők, sziklákon csobogó vízesések, ódon várak, mesés völgyek és romantikus szurdokok - mindezek és még sokkal több is megtalálható a Mátrában, ami egész évben változatos szépségeket kínál! Összegyűjtöttünk néhány izgalmas és gyönyörű látnivalót, ahová a gyerekeknek is élményteli a kirándulás!
Csodás kirándulóhelyek a Mátrában: 10 látnivaló, ami a gyerekeket is elbűvöli

A Mátra a jó megközelíthetősége és a fővároshoz való közelsége miatt különösen alkalmas az akár egynapos családi túrákra. A kirándulóhelyek mellé szemezgettünk a közeli látnivalókból, amelyek közül nem mindegyik látogatható jelenleg a járványhelyzet miatt, de a pandémia elmúltával hasznos támpontok lehetnek.
 

Kékestető

A Kékestető csodaszép panorámájával és friss levegőjével kedvenc túracélpont télen-nyáron. 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánított terület, a legendás Kéktúra útvonal része. Az ország csúcsának elragadó természeti szépségeit, számtalan túrával felfedezhetjük, gyerekeknél pedig akár bakancslistás is lehet a hazai legmagasabb hegytető "meghódítása”!

Ha autóval érkezünk, legegyszerűbb Kékes település központi parkolójában hagyni a kocsit. Onnan rövid sétával elérhető az 1014 méter magasságot jelölő csúcskő, majd a TV-torony kilátó, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre. Ha nem tudunk felmenni az építménybe, akkor is érdemes megpihenni picit és gyönyörködni a látványban.

A környékbeli erdőkben azonban számos természetes kilátópont is rejtőzik, amelyeket kisebb túrákkal is könnyedén elérhetünk. Ha a csúcskőtől észak felé indulunk és a sárga jelzést követjük, rövid sétával a Sárkányos kilátópontra jutunk. A Kékestetőről alig 2 km-re, az Országos Kéktúra útvonalán emelkedik a Sas-kő, ahonnan mélységekkel övezett panoráma nyílik a környékre. A Hidas-bérchez a csúcstól dél felé haladva, a zöld és piros sáv kettősén indulunk, majd a piros sávot követjük egy lapos gerincen és így érünk el a tarvágás miatt kialakult természetes kilátóponthoz. Ha idáig eljutottunk, akkor érdemes tovább menni a közeli Négyeshatár kilátóhoz, amit Hidas-bérctől először a piros sáv, majd a zöld háromszög jelzést követve érünk el.


saját fotó

Megközelítés:

Autóval Gyöngyös felől műúton, menetrendszerinti busszal szintén Gyöngyösről indulva Mátraházát érintve érkezik a járat Kékestetőre.

 

Látnivalók a közelben:

  • Mátra Múzeum
  • Sástó, Oxygen Adrenalin Park
  • Mátra Ásványház - a gyerekek ásványgyűjtő túrán és aranymosáson is részt vehetnek
  • Gyöngyösi Állatpark
  • Kocsimúzeum
  • Siroki vár
  • Galya-kilátó
  • Mátravasút
     

Galyatető

Minden évszakban kedvelt kirándulócélpont Galyatető, csodálatos túraútvonalaival és látnivalóival. Országos hírű magaslati üdülőhely, Mátraszentimre egyik településrésze. 964 méteres magasságával Magyarország 3. legmagasabb hegycsúcsa. A Galya-kilátó kihagyhatatlan helyszín, ha ott járunk, ráadásul a turistacentrum kőépülete mellől egy kényelmes sétával elérhető. A 30 méteres magasságban, lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk. A kilátó a járványhelyzetben is szabadon látogatható.

A környéken a gyerekekkel együtt kisebb túrákat is tehetünk. A Galyatető Turistacentrumból indulva, 2 km-es hegyoldali kanyargás után a titokzatos Martalóc-völgybe jutunk. Innen egy széles erdészeti útra érve választhatunk, vagy az 1 kilométer távolságra lévő Fekete-tóhoz látogatunk el a jelzetlen, de széles utat követve, vagy a 2,5 kilométernyire fekvő Mátraalmást keressük fel a káprázatos úton vezető zöld háromszög jelzésen haladva. A Galyatetőtől az Országos Kéktúra vonalán, Mátraszentlászló-Ágasvár irányába haladva, a Vasas utca irányából érünk el a Galya-fennsíkra. Festői környezetben túrázhatunk a Galyatetőtől 2,2 km távolságban magasodó Piszkéstetőig, innen pedig a piros sávval jelölt, meredekebb ereszkedőn juthatunk el az 1 km-re fekvő Bőgős-rétre.


Fotó: Szilas-tól a wikipedian

Megközelítés:

A 21-es főúton Pásztóig autózva, majd Galyatető irányában a 2408-as útról balra kanyarodva érhető el Mátraszentimre. Autóbusszal először Gyöngyösre, majd onnan átszállással Mátraszentimrére lehet eljutni a menetrendszerinti járatokkal.

Látnivalók a közelben:

  • Szénégetők útja Tanösvény, Mátraszentimre
  • Mária kegyhely
  • Piszkéstetői Obszervatórium
  • Mátra Ásványház - a gyerekek ásványgyűjtő túrán és aranymosáson is részt vehetnek
     

Vörös-kő Kilátó

A Mátrában található kilátók közül az egyik kihagyhatatlan a csodálatos szépségű, titokzatos és kinézetében az 1900-as évek elejét idéző Vörös-kő. Az építmény Mátraszentlászlóról rövid, kb. 500 méteres sétával elérhető, így kisgyerekes családok is nyugodtan bevállalhatják. A kilátó a 781 m magas Vörös-kő hegyen található, nevét is a közeli, hasonló színű kövekről kapta, fentről csodaszép körpanorámában gyönyörködhetünk.


Fotó: Medit71-től a wikipedian

Megközelítés:

Pár perces sétával Mátraszentlászlóról, a Kossuth utcából induló sárga jelzésen haladva. A táv kb. 500 méter, ezért kisgyerekes családok is bátran bevállalhatják.

Látnivalók a közelben:

  • Galyatető
  • Piszkéstetői Obszervatórium
  • Állatpark Mátraszentimre
     

Csörgő-patak, Erdőrezervátum

A Csörgő-patak vadregényes völgye a kicsiket és a nagyokat is egyaránt elvarázsolja! A Felső-Mátra legjelentősebb vízfolyása nevét az áradáskor egymásnak ütődő kövek időnkénti csörgő hangjáról kapta. A mesés völgy különleges természeti értékű, fokozottan védett részén 2000-ben, 130 hektáron erdőrezervátumot jelöltek ki. A völgy bejárása – akár a víz közelében, akár jelzett ösvényen haladva – izgalmas túrát ígér az egész családnak. A gyerekeknek élmény lehet a patakpart, ahol akár kövekből, ágakból, fakérgekből gátat építhetnek vagy kavicsokat dobálhatnak a vízbe. Érdemes megfelelő ruházattal és lábbelivel készülni a túrára, a gyerekeknek még váltócipő, gumicsizma is jól jöhet.


Fotó: Freewales-től a wikipedian

Megközelítése:

A völgy Mátraszentistvánról, Mátrakeresztesről, Mátraszentimréről vagy az Ágasvári turistaháztól érhető el.

 

Látnivalók a közelben:

  • Bárány- és Csóka-kő
  • Gyula-barlang
  • Szamár-kő
  • Newton-szikla
  • Sárkánylehelet, utóvulkáni földtani látványosság

 

Fallóskút, Mária Kápolna

Erdő mélyén, árnyas fák között bújik meg a fallóskúti kegyhely. Gyerekekkel egy könnyű, összességében 2 órás, kellemes túrával elérhető a kápolna Mátraszentimréről vagy Bagolyirtásról. Az erdőben sétálva elmesélhetjük akár a kegyhely történetét is, ami 1947-re nyúlik vissza, akkor ugyanis egy helyi asszonynak megjelent ott a Szűzanya. A látomás hatására találták meg a fallóskúti forrást, aminek azóta is csodatévő erőt tulajdonítanak. A jelenésnek állít emléket az 1970-es évek végén épült Mária-kápolna, előtte található a kút, amihez azóta is naponta érkeznek a zarándokok. A kápolnában szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 12-kor tartanak misét, tájékozódni az aktuális helyzetről: a www.falloskut.hu címen lehet.


Fotó: Rakaszmis-tól a wikipedian

Megközelítés:

Gyöngyösről és Pásztóról közvetlen buszjáratokkal lehet eljutni Mátraszentimre-Fallóskútra, mint ahogy autóval is. A kápolna megközelíthető jelzett turistautakon gyalogosan is Mátraszentimre, Bagolyirtás illetve Ágasvár felől is.
 

Látnivalók a közelben:

  • Állatpark Mátraszentimre
  • Szénégetők útja Tanösvény
  • Mátra Ásványház - a gyerekek ásványgyűjtő túrán és aranymosáson is részt vehetnek
  • Piszkéstetői Obszervatórium
     

Siroki Vár

Festői környezetben, egy meredek vulkáni csúcson magasodik a település fölé a Siroki vár. Az erőd,az egyik legvadregényesebb várromunk, ugyanis a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet benne kalandozni. A vár a tatárjárás után épült, fénykorát a török hódoltság alatt élte, majd a Rákóczi-szabadságharcban a kurucok rejtőztek el benne. Ez jelentette a vesztét is, ugyanis a császáriak bosszúból felrobbantották.

Nyitvatartási időben a török kor mindennapjai elevenednek meg a falak között fegyverekkel, rekonstruált jelenetekkel, korhű konyhával. Izgalmas alagútrendszerrel juthatunk a felsővárba, ahonnan leereszkedve a sötét kazamatákba kalandozhatunk tovább, így jó, ha zseblámpa is van nálunk.

Akkor is érdemes a várhoz látogatni, ha nem tudunk bejutni, ugyanis az erődítmény egy izgalmas ösvényen is körbejárható, néhol barlangok is nyílnak a sziklafalba. Közben a gyerekeket elbűvölhetjük Kompolt Gizella legendájával, aki állítólag a mai napig kísért a falak között. A lány egy vitézbe szeretett bele, de mivel szépsége mindenkit elbűvölt a környezetében, ezért sok vitéz harcba kezdett a szerelméért. Az egyik párbajban a nő szerelme meghalt, Gizella pedig miután megölte kedvese gyilkosát, az egyik bástyáról a mélybe vetette magát.


Fotó: Bathor-tól a wikipedian

Megközelítés:

Autóval a siroki várhegy tövében parkolhatunk, autóbusszal Gyöngyösről menetrendszerinti busz közlekedik Sirokra. A parkolóból köves, szilárd út vezet fel a várhoz.

 

Látnivalók a közelben:

  • Barát- és Apáca szikla
  • Törökasztal szikla
  • Gyöngyösi Állatpark
  • Kékestető


 

Barát és Apáca Sziklák

A Siroki vár szomszédságában magasodik a két, vulkáni működéskor keletkezett jellegzetes sziklatorony. A Barát és Apáca elnevezéssel a helyiek régen a sziklák természet alkotta formájára utaltak. A kőtornyokhoz egy különös legenda is fűződik. A hiedelem szerint egy apáca és egy barát esett ott szerelembe és tiltott románcuk miatt váltak kővé.


Fotó: Antissimo-tól a wikipedian

Megközelítése:

A Siroki vártól az országos kék jelzés mentén juthatunk a sziklatornyokhoz.

Látnivalók a közelben:

  • Siroki vár
  • Törökasztal szikla
  • Bálványkövek
     

Markazi-víztározó

A Mátra déli részén fekvő Markazon a tó és a várrom is csodaszép! A patakok által táplált vízen lehet horgászni és csónakázni is, de körbe is sétálhatjuk vagy biciklizhetjük a gyerekekkel a 7 kilométeres víztározót. A környéken kirándulni is jókat lehet, érdemes felkapaszkodni a Markazi vár romjaihoz, ahol szépséges panorámában gyönyörködhetünk. Markaztól a zöld L jelzésen, kb. 2 kilométeres túrával érhető el a várrom.


Fotó: Newbog-tól a wikipedian

Megközelítése:

Autóval a 2416-os úton, busszal pedig a Gyöngyösről induló menetrendszerinti járatokkal lehet Markazra utazni.

 

 

Látnivalók a közelben:

  • Kékestető
  • Sástó
  • Gyöngyösi Állatpark
  • Mátra Ásványház - a gyerekek ásványgyűjtő túrán és aranymosáson is részt vehetnek

 

 

Sástó

Gyerekekkel kihagyhatatlan kirándulási célpont a Mátrában a szépséges és érdekességekkel teli Sástó és környéke! A Mátrafüred és Mátraháza között megbújó kicsi tó, a közelben található kalandparkkal, egész napos izgalmakat ígér az egész családnak. A hangulatos tavon jó időben csónakázni is lehet, a mellette lévő 53 m magas kilátótóból pedig csodálatos panoráma nyílik a környékre. A gyerekek egyik kedvence a Béka-tanösvény, ahol kiépített, erdei utakon sétálhatunk, előnye, hogy még babakocsival is bejárható. A közel 2 km-es ösvényen egészen Farkaskút-forrásig kirándulhatunk, megismerve közben a Sástó természeti környezetét, állat- és növényvilágát. Érdemes felfedezni a közeli kalandparkot is, ahol libegő, bob- és kalandpálya, erdei labirintus, tutaj, mászófal és függőhíd is várja a családokat. A kalandpark területéről 11 túraútvonal is elérhető, térképet hozzájuk a park honlapjáról lehet letölteni: https://adrenalin-park.hu/turista-utvonalak


Fotó: Syp-től a wikipedian

Megközelítés:

Autóval Gyöngyös felől a 24-es főúton Mátrafüreden keresztül, a 10-es km után kell balra kanyarodni. Gyöngyösről menetrendszerinti buszjárat közlekedik a tónál található Mátra Kempinghez.

Látnivalók a közelben:

  • Oxygen Adrenalin Park
  • Mátra Múzeum
  • Mátra Ásványház - a gyerekek ásványgyűjtő túrán és aranymosáson is részt vehetnek
  • Gyöngyösi Állatpark
  • Mátravasút
  • Kékestető
     

Ilona-völgyi vízesés

A varázslatos Ilona-völgyi vízesés, a legnagyobb természetes zuhatagunk. A 10 méter magas vízeséshez vezető sétaút piknikezésre csábító rétjeivel, idilli pihenőhelyeivel, gesztenyefasorával és gyönyörű erdeivel már önmagában feledhetetlen családi élmény. A parádfürdői Károlyi-kastély parkjából tanösvény indul a zuhataghoz, ami 6,5 km hosszú túraútvonalon keresztül mutatja be a térség földtani értékeit. Bőséges csapadék után megkapó látványt nyújt a megduzzadt patak és környéke. Zord télben is érdemes oda látogatni, mert igazi mesevilágba csöppenünk a jégcsapokkal tarkított befagyott vízesésnél.


Fotó: Zugló Sipos-tól a wikipedian

Megközelítés:

Autóval a Szent István-kútig lehet eljutni aszfaltozott úton. A vízesés onnan 2 km-re, Parádfürdőtől 5 km-re található. Gyalogosan a zöld kör jelzésű útvonalon érhetjük el. Busszal a Parádfürdőre közlekedő menetrendszerinti járatokkal utazhatunk.

 

Látnivalók a közelben:

  • Szent István-kút
  • Károlyi-kastély
  • Siroki vár
  • Recski Nemzeti Emlékpark

+1 Tipp Geocoaching
 

Nyomozzatok, keressetek kincseket a Mátrában! Gyerekeknek különösen izgalmas, élménydús a ládák felkutatása. Elrejtett dobozra legkönnyebben, akár GPS kód nélkül is bukkanhattok az Ásványház kertjében, de sok más helyszín mellett, például Galyatetőn a kilátónál és Fallóskúton a kápolnától kb. 100 méterre is találhattok kazettákat. Ha nem ismeritek a Geocaching-ot, itt találtok róla bővebb információt: https://www.geocaching.hu/

A Mátra hangulatos, meseszép falvait, a legendákkal átszőtt várakat, szurdokokat érdemes évente többször is meglátogatni a családdal, hogy lássuk mindezt zöldellő, virágnyitogató tavaszban, nyári hőségben az erdő mélyén, őszi varázslatos színpompában és káprázatos zúzmarákkal, jégcsapokkal tűzdelt téli mesevilágban!

Indexkép: Nikanos-tól a wikipedian

Olvasd el ezt a cikkünket is!

3 csodás hely, ahol öröm kirándulni gyerekkel is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
A szerkesztő ajánlja