A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hétvégén jön az Országos Farsangi Fánkfesztivál - ezúttal online

Nemes Dóra - 2021-02-11
Gasztronómiai fesztivál online? Nem lehetetlen. Aki nem hiszi, járjon utána a hétvégén a farsangifankfesztival.hu oldalon.
Hétvégén jön az Országos Farsangi Fánkfesztivál - ezúttal online

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Országos Farsangi Fánkfesztivált február 12-13-án a Zala megyei Nagykanizsán. Mivel a járványveszély még nem teszi lehetővé, a szervezők rendhagyó módját választották a fánkünnepnek: a programok zömét az internetre költöztetik, ugyanakkor lesz mód arra is, hogy aki szeretne, fánkot kóstolhasson.

A rendezvény vendégeivel és résztvevőivel a héten forgatott kisfilmeket a farsangifankfesztival.hu oldalon lehet majd megnézni péntektől. Az online programok közt lesznek például gyermekkoncertek az Aranykapu és a Kakaó zenekar jóvoltából, és a korábban meghirdetett farsangi rajzpályázat eredménye is kiderül a virtuális kiállításmegnyitón.

A hétvége kínálatában fúvós koncert és mazsorettbemutató is szerepel, de a fellépők közt találjuk a Pesti Broadway Musical Stúdiót, a Vivat Bacchus a capella együttest, valamint helyi művészeti csoportokat és hagyományőrzőket is.

A programnak aktív részesei lesznek a nagykanizsai óvodások is, akik erdélyi és vajdasági gyerekekkel közösen mutatják be, milyen is egy igazi farsangi forgatag. Akit pedig érdekelnek az egykor az "ördög innepének” tartott farsangi időszak hagyományai, Gyanó Szilvia néprajzkutató előadásán tudhat meg többet a témáról.

 

Mindent a szemnek, semmit a kéznek?

Nem egészen. Kámánné Szép Terézia fesztiváligazgató elmondta: a fánksütésről és -kóstolásról nem feltétlenül kell lemondani idén sem.

Míg az előző években a sütőverseny csapatai a program helyszínén is elkészíthették fánkjaikat, idén mindenki otthon dolgozik. Ez azonban szemmel láthatóan nem szegte kedvét annak a 30 háromfős csapatnak, amely nevezett a mustrára. A süteményeket – fokozott elővigyázatossággal, előre megbeszélt időpontban – adják le bírálatra, amit szintén nyomon lehet követni a rendezvény honlapján.

A versenyzők mellett a zsűri tagjai is szorgoskodnak majd, ők nem kisebb dologra vállalkoztak, minthogy megsütik az idei fesztivál fánkját.

A városban hét helyszínen lehet vásárolni szalagos, képviselő- és ekler fánkokat. Az újszerű ízesítésűeken kívül lesznek mentes változatok is, és persze azoknak sem kell csalódniuk, akik a tradicionális, nagyanyáink "titkos” receptje által elkészített fánkokra vágynak.

A hagyomány szerint minden azon múlik, hogy a konyha elég meleg-e a kétszeres kelesztéshez – a "régi öregek” nem véletlenül takargatták az ágyban, tollból készült dunyhával a tésztát, ami így még nagyobbra megkelt. Talán kevesen tudják, de régen nemcsak farsang alkalmából, hanem újévkor is sütötték a fánkot az asszonyok, mert úgy tartották: a gurulós tészta behozza a szerencsét a házba.

 

A társadalmi felelősségvállalás jegyében

Az Országos Farsangi Fánkfesztivál hagyományai közé tartozik a jótékonyság is: aki szeretne, többféle módon, például véradással segíthet. A fánkvásárlásból befolyt összeget pedig két kisgyerek, a ritka genetikai bőrbetegséggel diagnosztizált Béres Julcsi, valamint a 4 éves korában cserbenhagyásos balesetet szenvedett Gondi Zétény támogatására fordítják.

A rendezvényről bővebb információ a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán található, ahová az elmúlt napokban folyamatosan töltötték fel az előző évek "best of” pillanatait, így újra visszanézhetők a velencei karnevál hangulatát megidéző kanizsai felvonulások, illetve a fánkos rekordkísérletek is.

Indexkép: barcellosalice/pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja