SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A vízbefulladás megelőzhető, tanítsd meg gyermekednek ezt a pár trükköt! - A gyermeksebész életmentő tanácsai

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-06-21
A WHO adatai szerint a legtöbb gyermekfulladásos eset 1 és 4 éves kor között következik be. Ezeknek a baleseteknek a kétharmada otthon, a saját medencében történik. Gyermeksebésszel beszélgettünk arról, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes betartani, illetve milyen trükkökket tanítsunk meg gyermekünknek, hogy ha mégis megtörténne a baj, akkor életben maradjon addig, míg meg nem érkezik a segítség.
A vízbefulladás megelőzhető, tanítsd meg gyermekednek ezt a pár trükköt! - A gyermeksebész életmentő tanácsai

Fulladás: az egyik leggyakoribb nyári veszély

Nyáron szinte nap mint nap hallunk olyan tragikus esetekről, amelyek arról szólnak, hogy gyerekek vagy felnőttek elmerültek, megfulladtak, eltűntek a vízben.

Június elején egy 21 éves fiatalember halt meg a balatonudvari strandon, vízibicikliről ugrott fejest a vízbe. Holttestét fél órával később találták meg.

Áprilisban pedig apa és fia indultak horgászni, de a program hamar tragédiába torkollott. Miközben a fiú bemászott a csónakba, a vízbe esett. Az édesapja utánaugrott a Rétközi-tóba, ki akarta menteni fuldokló fiát, de végül mindketten elmerültek. A halőrnek sikerült kimentenie a fiút, akit a mentők újraélesztettek. Az édesapát viszont nem tudták megmenteni, holtestét búvárok hozták fel a felszínre.

Az ENSZ adatai szerint évente legalább 350 ezer ember fullad vízbe - az áldozatok fele gyermek.

A fuldoklás tünetei

vízbefulladPete Linforth képe a Pixabay-en

A vízbefulladás gyakran gyorsan és szinte észrevétlenül történik, sok esetben nem jár csapkodással és segélykiáltással, az illető egyszerűen csak elmerül a vízben.

Amikor valaki fuldoklásközeli állapotba kerül, akkor még mielőtt teljesen elmerülne, felfelé emeli a kezeit és hátrafeszíti a fejét, hogy a száján keresztül levegőhöz jusson. A lábai sem mozognak kellőképpen, a fuldokló nem tud továbbúszni. Az alábbi videón jól látszik, hogy milyen az, ha valaki nem tud feljutni a felszínre. Szerencsére a vízi mentő időben észleli, hogy bajban van a gyerek, és azonnal a segítségére siet:

 

Medence és élővíz - másfajta veszélyt rejtenek

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, gyermektraumatológus szerint a vízi balesetek kapcsán külön kell választani a medencés baleseteket az élővízben történt balesetektől, ugyanis mindkettő másfajta veszélyeket rejteget. Az alábbiakban erről a két témáról lesz szó, valamint arról, hogyan tudjuk megelőzni a vízbefulladásos baleseteket.

A medencében való fürdés szabályai

A statisztikák szerint a balesetek kétharmada medencében történik. Pár óvintézkedéssel viszont ezek elkerülhetők lennének.


Felhevült testtel ne!

Az egyik legfontosabb szabály, ami mind a medencés, mind az élővizes pancsolásra igaz, az az, hogy felhevült testtel sose ugorjunk bele a vízbe.

”Ha fel van hevülve a testünk, és az arcunkat a vízbeugráskor nagyon hideg víz éri, akkor búvárreflex alakulhat ki, ami szívritmus zavart okoz. Egy másik reflex pedig, az úgynevezett Kratschmer reflex gégegörcsöt okoz” – mondja a gyerektraumatológus.

Hozzáteszi, hogy mindezt azzal tudjuk megelőzni, hogy mielőtt bemegyünk a vízbe, megmossuk vagy lefröcsköljük az arcunkat vízzel.


Sose játsszon egyedül víz mellett!

medencében játszikArek Socha képe a Pixabay-en

A szakértő szerint a másik fontos szabály, hogy a gyerek sose játsszon egyedül a víz közelében. Mindig legyen mellette egy felnőtt, aki vigyáz rá.

”Ha kint van a gyerek és nincs letakarva a medence, akkor az olyan, mintha a vízben játszana. A medence letakarása pedig ne egy ponyva legyen, mert az nem védi meg, ha beleesik a gyerek. Vagy kerítésre, vagy egy olyan fedőre van szükség, amire ha rááll, akkor sem esik bele a vízbe.”
 

Tanulja meg felrúgni magát és forogni!
 

vízbe ugrik

moerschy képe a Pixabay-en

Ha úszni még nem is tud a gyermek, fontos megtanítani neki azt, hogy bele tudjon ugrani a vízbe és fel tudja magát rúgni, hogy levegőt vehessen.

”Ilyenkor, ha felrúgja magát, akkor tud segítségért kiáltani. A másik, amit érdemes megtanítani, az pedig az, hogy tudjon körbe forogni 360 fokot. Így tud orientálódni, hogy merre kiabáljon” – hívja fel a figyelmet Dr. Kőnig Róbert.

A szakértő hozzáteszi, hogy a gyereknek azt is meg kell tanulnia, hogy tud létra vagy lépcső nélkül kimászni a medencéből. A legtöbb baleset ugyanis úgy történik, hogy beesik egy játék és utána akar ugrani. Ha ezeket a képességeket megtanítjuk elsajátítani, akkor sok bajtól meg tudjuk óvni gyermekünket.


Azonnal kérjünk segítséget!

A fulladás és a vízi balesetek ellátása nem egyszemélyes. A gyerektraumatológus azt javasolja, hogy kiabáljunk segítségért. Amíg pedig ki nem érkezik a mentőegység, addig kezdjük meg az újraélesztést.

Fürdés élővízben - ezekre figyelj

kisfiú úszikwileylong képe a Pixabay-en

A természetes vizek is számtalan veszélyt rejthetnek. A vízbefulladásos baleseteken kívül veszélyt rejthet maga a víz minősége, de a homok is akár, ugyanis lehet benne üvegszilánk, vagy más veszélyes hulladék, amire érdemes vigyázni.


Informálódjunk!

Mindegy, hogy tó, tenger, vagy folyó, az élővíz az mozgóvíz. Mielőtt strandolni indulnánk, fontos tudnunk, hogy milyen vízzel állunk szemben, vagyis mennyire mély és milyen a sodrása. Érdemes megkérdezni a vízimentőt is, hogy hol fürödjünk gyerekkel.


Csak kiváló minőségű vízbe menjünk!

Magyarországon a vizek minőségét az Országos Közegészségügyi Intézet ellenőrzi. A gyerekek sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre, ezért a szakértő azt javasolja, hogy őket csak kiváló minőségű élővizekbe vigyük.


Vigyázzunk a homokban is!

Érdemes körülnézni a homokban is, hogy vannak-e benne üvegszilánkok vagy más veszélyes hulladék. A strandokon meg van határozva, hogy hány havonta kell cserélni a homokot, ezért csak olyan helyre ajánlott menni, amelyik nem elhagyatott, hanem folyamatosan karbantartják.


Ha már tud úszni, akkor is legyen rajta karúszó!

A szakértő azt javasolja, hogy már úszni tudó kisgyermeken is legyen karúszó, és természetesen soha ne engedjük be egyedül vagy más gyerekekkel a vízbe, mindig legyünk mellette.

Vegyük figyelembe a saját határainkat!

A balesetek nagy része azért történik, mert túl mélyre merészkedik a család a vízben. Ha nem vagyunk biztosak az úszástudásunkban, akkor ne menjünk mély vízbe, főleg ne gyerekkel. Ugyanez igaz akkor is, ha vízibiciklivel vagy gumimatraccal indulunk be a vízbe. Ha véletlenül beleesünk, fontos, hogy leérjen a lábunk.

Indexkép: Khusen Rustamov képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja