A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Súlyos állapotot is okozhat, ha letakarjuk a babakocsit – Ugye Te nem szoktad?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-06-21
A káros sugaraktól, a rovaroktól vagy épp a széltől szeretnénk védeni, de komoly bajt is okozhatunk vele. Mindössze pár perc alatt akár 10-15 fokkal is megemelkedhet a zárt katlanban a hőmérséklet. Ezt még egy felnőtt szervezet is nehezen viselné, egy kisbaba számára pedig életveszélyes is lehet.
Súlyos állapotot is okozhat, ha letakarjuk a babakocsit – Ugye Te nem szoktad?

Ezért nem szabad letakarni melegben a babakocsit


Jót akarunk, mégis ártunk

Van, aki a káros sugarak miatt, más a szél vagy a rovarok miatt dönt úgy, hogy textilpelenkával, kendővel, takaróval, vagy akár az esővédővel letakarja a babakocsit.

A következő hozzászólásokat édesanyák írták arra a kérdésre, hogy miért szokták letakarni a babakocsit. Legtöbbjüket már figyelmeztette a környezete, hogy ez mennyire veszélyes, mégsem törődnek vele:

”A fiam kimondottan utálja, ha a szemébe süt a nap, ezért ha nappal szemben megyünk, akkor letakarom.”

”Az én kisfiam mindig üvöltött, ha befújt hozzá a szél, ezért sokszor letakartam a babakocsit az esővédővel akkor is, ha nem esett az eső.”

”Nekem a szomszéd szólt, hogy takarjam le a néhány hetes babámat, hogy ne menjenek be hozzá a rovarok. Hallgattam rá. Most már 6 hónapos a gyerekem és a mai napig letakarom.”

”Ha nem takarom le, akkor biztos, hogy leég, úgyhogy nem kockáztatok.”

 

10-15 fokkal is melegebb lehet bent

Hiába szeretnénk azonban jót gyermekünknek azzal, hogy letakarjuk a babakocsiját, miközben benne fekszik, ezzel sajnos pont az ellenkező hatást érjük el. A lezárt babakocsiban ugyanis egyre melegebb lesz, percek alatt akár 10-15 fokkal is emelkedhet bent a hőmérséklet a kintihez képest. Ezzel pedig veszélyeztetjük babánk életét.

Ebben a videóban a szülők megmérték, hogy mennyit mutat a hőmérő letakarás előtt és után. Az eredmény döbbenetes: mindössze 7 perc alatt 30 fokról 35 fokra emelkedett a hőmérséklet. Belegondolni is rémes, mi történne, ha tovább hagynánk a babakocsin a kendőt.

Életveszélybe sodorhatod a babád!

anyuka babakocsival

Alexandr Podvalny fotója a Pexels oldaláról

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos azt mondja, minél kisebb egy baba, annál veszélyesebb lehet, ha letakarjuk a babakocsit, amiben épp fekszik.

”Ha a mély babakocsiban fekszik egy kisbaba, az már eleve egy zárt tér, és ha azt még letakarjuk akárcsak egy vékony anyaggal is, azzal még jobban lezárjuk. Így az  üvegházhatáshoz hasonló állapot jöhet létre.”

Ezáltal nagyon rövid idő alatt felemelkedik a hőmérséklet a babakocsiban, ahol ráadásul nem mozog a levegő. Pedig a hatékony hőcseréhez, hőleadáshoz mindenképp szükséges, hogy járjon a levegő, ezt azonban kizárjuk, amikor letakarjuk a babakocsit.

”A babák hőháztartása és a folyadékegyensúly szabályozása sérülékenyebb, éretlenebb. A csecsemők könnyebben hűlnek ki és könnyebben melegednek túl. Főleg a fejükön keresztül verejtékeznek, és itt adják le a hőt, hiszen ez a testfelület relatíve nagy testük többi részéhez képest. Másutt a felesleges hőtől való megszabadulás nehezebb.”

Ráadásul, mint mondja, sokkal hajlamosabbak a kiszáradásra és a folyadékháztartásuk is labilis még. Emiatt a letakart babakocsiban vagy akár az autóban, ahol nagy a hőség, könnyen kialakulhat hőpangás vagy hőguta is, ami akár életveszélyes is lehet.

babatalpakOleg4m képe a Pixabay-en

 

A meleg okozta rosszullét tünetei

Az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy kánikula okozta rosszullétről van szó:

 • verejtékezés (fiatal csecsemőknél ez akár hiányozhat is)
 • kipirult, vörös bőr
 • magas pulzus
 • száraz száj
 • hányinger, hányás
 • szapora szívverés
 • testhőmérséklet emelkedése
 • súlyosabb esetben ájulás.

Az alábbi cikkben részletesen összefoglaltunk mindent, amit a napszúrásról, hőgutáról, hőstresszről, hőpangásról, hőkimerülésről és hőkollapszusról tudni kell, és szó esik arról is, hogy miért nem elég csak vízzel itatni a gyermeket: Rosszullét a kánikulában - nem elég csak vizet itatni a gyerekkel

 

Pótoljuk a folyadékot!

A gyerekek sokkal hajlamosabbak a kiszáradásra, ezért figyelni kell arra is, hogy a folyadékot pótoljuk. A szakértő szerint 6 hónapos korig elegendő az anyatej, nem szükséges mellé más folyadékot is adni. A hozzátáplálás időszakában, aktívabban és többet mozgó gyereknél azonban már igen.

”A lényeg, hogy figyeljük a jelzéseit. De érdemes akkor is kínálni, amikor nem jelzi a szükségletét, egy csecsemő ugyanis nem biztos, hogy mindig jelez. A szárazabb nyelv, kevesebb nyál, síraskor kevesebb könny vagy nagyobb gyerekek esetén a jelzett szomjúságérzet már a kiszáradást jelzi, ezért ezt fontos megelőzni azzal, hogy rendszeresen itatjuk őt.”


Megoldások letakarás helyett

baba a babakocsibanLeonie Schoppema képe a Pixabay-en

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos azt javasolja, hogy:

 • használjunk inkább napernyőt vagy olyan napellenzőt, ami nem zárja le szorosan a babakocsit, hanem jár alatta a levegő.
 • keressünk egy olyan árnyékos helyet, ahol nem kell további árnyékoló.
 • ne menjünk ki a tűző napra a babával, inkább reggel és este sétáljunk vele.
 • rovarok ellen használjunk szúnyoghálót.
 • ne babakocsiban altassuk a babát kint a hőségben, hanem inkább bent a hűvös szobában. Kint csakis árnyékban legyen a baba és semmiképp se takarjuk le a babakocsit.

Indexkép: Depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja