SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezeket énekeltük nyáron gyerekként: a legjobb dalok a tábortűz körül

- 2020-06-25
Este a csillagos ég alatt, hideg, pokrócok, és teli torokból éneklés gitárkísérettel... emlékszel? Nekünk ezek voltak a kedvenc dalaink a tábortűz körül - te mit adnál még a listához?
Ezeket énekeltük nyáron gyerekként: a legjobb dalok a tábortűz körül

Mi az a korosztály vagyunk, amelyik pont lecsúszott az úttörődalokról – legfeljebb a szüleink adtak elő ilyesmit egy-egy jobban sikerült nyári estén –, de ez nem azt jelenti, hogy a tábortűz körüli éneklés kimaradt volna az életünkből. Sőt, a mi repertoárunkban már angol nyelvű énekek is szerepeltek.

Az alábbi listában található számok közül van, amelyiket ma már megmosolyogjuk, van, amelyiket most is bármikor szívesen újra énekelnénk, de egy biztos: szívesen visszamennénk az időben, hogy még egyszer átélhessük azt a semmihez sem hasonlítható érzést. Vagy ha ez nem is lehetséges, legalább átadjunk belőle valamennyit a saját gyerekeinknek:


A börtön ablakába

Kezdjük egy olyan klasszikussal, amit már akkor is imádtunk utálni, de valahogy mégis megkerülhetetlen eleme volt minden táborozásnak. Létezik vajon ma olyan harmincas-negyvenes (vagy akár idősebb) felnőtt, aki ne tudná fejből A börtön ablakába legalább első két versszakát?


István Szekeres/youtube



Ohio

Egészen félelmetes dal a gyilkosságba torkolló beteges féltékenységről, ennek ellenére néhány évtizeddel ezelőtt még kifejezetten jó ötletnek tűnt kisiskolásokkal énekeltetni. Neked annak idején összeállt, hogy pontosan miről is szól?
 


István Braun/youtube

 


Vigyázz magadra, fiam!

Minden gólyatábor elengedhetetlen, fülbemászó slágere a felnőtté válásról a Bojtorján együttestől. Abból az időből, amikor a felnőttség csalhatatlan jele volt, hogy apád borral és cigarettával kínált.


Bojtorján Ensemble-téma/youtube



Csavargódal

Vándortáborok és evezős túrák kísérőzenéje, szintén a Bojtorjántól.


Bojtorján Ensemble-téma/youtube



Nem volt a Szása

Eredetileg egy orosz népdal – ami a dallamvilágát ismerve nem meglepő –, a szövege azonban valószínűleg nem fordítás, hanem hazai szerzemény nagyon enyhe mozgalmi felhanggal – valószínűleg ezért maradhatott népszerű a rendszerváltás után is.


Tábortűz-téma/youtube



Tábortűz

Tábortűz mellett énekelni a Tábortűz című dalt - teljesen rendben volt.


Sonrisann / Youtube

 

67-es út

Szerelmesek és szerelmi bánatosok szívből énekelték ezt a klasszikust - a többiek pedig csak azért, mert gyönyörű.


Republic zenekar / Youtube

 

Hajnali ének (Elkártyáztam a gyönge szívem)

Még mindig az orosz témakör, pedig ez meglepő módon ízig-vérig magyar alkotás: szövegét Hell István, zenéjét Dinnyés József szerezte, de azóta már önálló életre kelt, mint a népdalok. Általános iskolásoknak néha kicsit más szöveggel tanították.

megvettemawinart/youtube


 

Sokáig voltam távol

Nem volt olyan tábor vagy esti, baráti tábortűz, ahol ne került volna elő ez a klasszikus.


hatec01 / Youtube

 

8 óra munka

Bár a munka akkoriban még csak az iskolába járást jelentette számunkra, mégis lelkesen énekeltük ezt a dalt.
 


Magneoton / Youtube

 

Oly távol vagy tőlem

Sok dalt tehettünk volna fel az István a királyból, de mind közül talán ez volt a leginkább énekelhető, ezért a legtöbbször elővett szám a tábortüzek körül. Sebestyén Márta előadását azóta sem tudta senki még csak megközelíteni sem.

gumikrokodil/youtube



Ha én rózsa volnék

Szövegét Bródy János írta, a dallama azonban egy magyar népdalé – hányan vették észre a Megkötöm lovamat című, szintén gyönyörű dallal való egyezését?


Rinijik/youtube

 

Ilyenek voltunk

A ballagások, szalagavatók mellett a tábortűz körül is gyakran felcsendült ez a dal.


Akoxvid / Youtube

 

A kör

Van olyan, aki ne énekelte volna ezt a klasszikus dalt már gyerekkorában is, legalább egyszer?


NVEMkoncert / Youtube

 

Nothing else matters

Ha egy fiú csak ezt az egy számot tudta eljátszani gitáron, már menőnek számított, és ha ismerte a szövegét, a legvisszafogottabb kislány is Metallica-rajongónak vallhatta magát tőle. Elteltek évtizedek, de még mindig jó újrahallgatni.

YefteArcade/youtube


House of the Rising Sun

A dal az Animals feldolgozásában lett ismert, amelyben a ház egy játékbarlang, ahol a fiú, alkoholista apja nyomdokaiba lépve herdálja el a pénzét, az alapjául szolgáló amerikai tradicionális ének azonban ennél is sokkal erősebb: a Rising Sun ugyanis eredetileg egy bordélyház New Orleans-ban, a dal pedig az ott dolgozó lányok elrontott életéről szólt.


Hip Hop World/youtube


Hey Jude

A Beatles-dalok is elmaradhatatlan kísérői voltak a tábortűzi estéknek.


The Beatles/youtube

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Pexels / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja