SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

40 pénztárcabarát, fejlesztő játékötlet a nyári szünetre

Németh Noémi [cikkei] - 2017-08-15
Ha azt szeretnéd, hogy a következő tanév zökkenőmentesen induljon, fontos, hogy egy picit gyakoroljátok az írást, számolást a nyári szünetben is - legalább játékos formában. Ne csak a tableteken és telefonokon edződjenek a kis kezek és ujjak: olyan játékötleteket válogattunk, amikhez nem kell sok eszköz, mégis jól szórakozhatnak velük a kicsik, ha már felütné a fejét az unalom a nyári szünet alatt.
40 pénztárcabarát, fejlesztő játékötlet a nyári szünetre

1. Ország, város, fiú, lány... gyerekkorunk egyik kedvenc játéka, melyhez csak papír és toll kell. Játék közben gyakoroljátok az írást (ami fontos, mert 2-3 hónap alatt gyakorlás nélkül nagyon sokat felejthetnek), a kicsinek pedig bővül a szókincse is.

2. Fessétek ki a köveket! Ha egy-egy kirándulás során találtok szép, lapos köveket, könnyedén életre kelthetitek azokat: fessetek rájuk arcokat, állatokat, egy szép tájat, vagy ami csak eszetekbe jut. A festegetés közben fejlődik a kicsi szépérzéke, fantáziája és a finommotorikai képességei is.


Kép: AnnRos / Pixabay

 

3. Készítsetek képkeretet kagylókból. Ha sikerült apró kagylókat gyűjtenetek nyáron a tengerparton, ragasszátok a szebb darabokat egy méretre vágott kartonlap szélére. A középső, üres területre pedig beragaszthatjátok a kedvenc fényképeteket. Ragasztgatás közben fejlődik a szépérzék, kreativitás, türelem és a kézügyesség is.

4. Építsetek bunkert a bogaraknak! Kisebb-nagyobb kövekből, faágakból, levelekből, gyufásdobozokból nagyszerű "palotát" építhetünk számukra a kertben, a kicsik általában lelkesen vágnak bele a tervezésbe és kivitelezésbe is. A kész építményt jószívvel és büszkén adják majd át az apró tulajdonosoknak, tudván, hogy megvédi őket az esőtől, széltől és más, "gonosz" bogaraktól (legalábbis mi így képzeltük gyerekkorunkban, miközben hangyavárral bíbelődtünk). Játék közben fejlődik a kicsi empátiája, fantáziája, kreativitása, tervezőkészsége és kézügyessége is.

5. Fújjatok óriás szappanbuborékokat! A receptet itt találod: Így készítheted el házilag: az óriás szappanbuborék titkos receptje


Kép: Panasonic DMC-Fz45 / Max Pixel


6. Készítsetek együtt házi fagyit! Ha már nagyon unatkoznak a gyerekek, a konyhában való matatás is érdekes programmá válhat. (Próbáld ki 3 receptünk egyikét: fagyi receptek)

7. Origamizzatok! Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, nézd meg, hogy készül a papírkutyus. Hajtogatás közben fejlődik többek között a kicsi kézügyessége, memóriája, fantáziája, kreativitása, türelme is.

8. Készítsetek házakat, járműveket kartonpapírból! Sablonokat akár az internetről is letölthetsz, de te magad is megrajzolhatod (ne feledkezz meg a kis fülekről, amik segítségével össze tudod majd ragasztani az oldalakat). A körvonalak elkészülte után fessétek vagy színezzétek ki, majd ragasszátok össze - szép művek készülhetnek így egy olló, papír, ceruzák, ragasztó és némi kreativitás segítségével.
Ha kisfiad van, a különféle mozdonyok és járművek elkészítése napokon át tartó elfoglaltsággá és komoly kihívássá válhat, de a végeredményre nagyon büszkék lesztek - tapasztalatból mondom. Alkotás közben fejlődik a gyerek kézügyessége, logikája, fantáziája, kreativitása, türelme és tervezőképessége is.

9. Számháborúzzatok! Ha több tesó van és nagy a család, már csak néhány szomszéd gyereket kell áthívni, és máris kész a két csapat, kezdődhet a háború. Te is szeretted ezt a játékot, igaz?

10. Amőbázzatok! Papír és toll - más nem is kell, mégis izgalmas játék kerekedhet belőle. A "csaták" során fejlődik a gyerek logikája.

11. Végezzetek otthoni kísérleteket! Készítsetek színes kristálynyalókát, nézzétek meg, hogy lehet tűzálló egy lufi, vagy színezzetek szivárványszínűre egy rózsát. Meríts ötleteket alábbi cikkünkből: 6 látványos otthoni kísérlet, amitől tátva marad a gyerek szája

12. Készítsetek játékokat műanyag kupakokból! Nagyszerű ötleteket találsz az alábbi cikkben egy óvónőtől: Kupakoló.

Alkotás közben fejlődik a gyerek kézügyessége, logikája, fantáziája, kreativitása, türelme és tervezőképessége is.

13. Rajzoljátok le a mondókákat! Összegyűjtöttünk 15 aranyos versikét, amit rajzolással kell egybekötni: hogy pontosan hogyan, azt ábrákkal is illusztráltuk. Próbáljátok ki: 15 rajzolós mondóka - így fejlesztheted játékosan a kicsi kézügyességét!

1. Nyári égen bodros felhő,
2. Hull belőle langyos eső.
3. De ha
4. füle,
5. farka van,
6. akkor
7. bárányt
8. rajzoltam!

 

14. Süssetek muffint és díszítsétek fel! Egy szuper receptet és játékötleteket is találsz itt: Jópofa Muffinpofa - Muffinmóka  
A közös sütögetés közben fejlődik a gyerek fantáziája, szépérzéke, kézügyessége is.

15. Készítsetek saját memória-játékot! A játék során természetesen fejlődik a gyerek memóriája, megfigyelőképessége, a rajzolás alatt pedig a fantáziája, kreativitása, kézügyessége is.


16. Játsszatok vizes játékokat! Nagyszerű ötleteket leshetsz el az óvónőtől az alábbi cikkből: Tanuljunk játszva! 3. - A víz  


17. Játsszatok jeges játékokat! 6 szuper, hűsítő játékötletet találsz itt: Szórakoztató jeges játékok a hőségben


18. Készítsetek saját buborékkígyót! Nem kell hozzá más, csak egy műanyag flakon, kés vagy olló, egy régi zokni és egy kis mosogatószer. Itt találod a receptet: Filléres játék, amit imádni fognak a gyerekek - így készül a házi buborékkígyó

19. Építsetek homokvárat! A vizezés pedig ilyen hőségben nemhogy szabad, egyenesen kötelező. :) Ha vízparton vagytok, készítsetek medencéket, hegyeket-völgyeket, ahol szabadon folyhatnak a kis "patatkok", építsetek gátakat, majd nézzétek meg, hogyan tör utat magának a víz. Előbb fog kinőni a szakállad, minthogy megunnák ezt a játékot!

20. Keressetek négylevelű lóherét! A keresgélés során fejlődik a kicsi türelme, figyelme, s ha végül nem jártok sikerrel, akkor a kudarctűrő képessége is.

21. Ha van kertetek, vagy ki tudtok menni a szabadba, vízibombázzatok! A játék kb. 200 Ft-ba kerül, és tökéletes szórakozás lehet a kánikulában. A "célbadobás" és menekülés fejleszti a gyerekek koordinációs képességeit, a mozgás minden életkorban jót tesz az egészségnek, a hideg víz pedig lehűti majd az egész családot, amire nagy szükségünk is van a hőségben.

22. Látogassatok el egy vizes játszótérre!

23. Készítsetek babát kukoricacsuhéból! Emlékszel még, hogy csináltuk gyerekkorunkban? :) Ha nem teljesen, az még jobb: vessétek be minden kreativitásotokat és használjatok fel más eszközöket is, hogy elkészüljenek a babák!

A nyár egyik kedvenc eledele a kukorica - amit pedig kidobnál, most fel is használhatod. Az alkotás jó hatással lesz a kreativitásra, kézügyességre, fantáziára is.

24. Nyelvtörőzzetek! A szórakozáson kívül itt sokkal többről van szó: a nyelvtörők észrevétlenül fejlesztik a kicsik artikulációját is, így elősegítve a szép beszédet. Ezek a kacifántos mondatok segítenek a különféle hangok elkülönítésében, megkülönböztetésében is. Itt találsz számos, jópofa nyelvtörőt: Játékosan a szebb beszédért: 65 mókás nyelvtörő, mely fejleszti az artikulációt

25. Eregessetek papírsárkányt! A klasszikus játékot akár ti magatok is elkészíthetitek.

26. Készítsetek gyurmát házilag! Pár perc elkészíteni, mégis sokáig eljátszanak majd vele a gyerekek - ha pedig szeretnétek, hogy az alkotások megmaradjanak, süssétek ki a kész műveket. Itt találod a gyurma receptjét: Sógyurma.

27. Kotyvasszatok együtt hűsítő, egészséges italokat! Összegyűjtöttünk 8 szuper receptet: 8 frissítő, gyümölcsös ital a kánikulára, amit imádni fognak a kicsik

Bár a picikbe sokszor úgy kell belekönyörögni a gyümölcsöt, ebben a formában észrevétlenül juttathatod be csemetéd szervezetébe a vitaminokat. Az ízesítés, kísérletezgetés közben fejlődik a gyerekek ízlelő képessége, megfigyelőképessége, kreativitása is - próbáljatok ki új ízeket, saját ötleteket is!

28. Poroljátok le a szekrény tetején tornyosuló társasjátékokat! Szuper családi szórakozás lesz, egy dologra azonban figyelj, és ne ess bele abba a hibába, amit sok szülő elkövet (persze csak szeretetből): Nem teszünk jót a gyerekkel, ha nyerni hagyjuk - mondják a szakemberek.
Taktikázás, számolgatás, kombinálás, kudarctűrés - mondanunk sem kell, milyen jót fog tenni, ha társasoztok egy nagyot.

29. Írjatok naplót a nyaralásról! Gyerekkorunk egyik kedvenc elfoglaltsága volt - vajon a mai gyerekeket is rá lehet venni a naplóírásra? Próbáld ki! A kis füzetbe beleragaszthatjátok a nyaraláson készült fényképeket, a belépőket, képeslapokat, és sok más apró emléket is. Kézügyesség, íráskészség, fantázia - ezt mind pozitívan befolyásolja a naplóírás.

30. Fűzzetek gyöngyöt! Nézd meg, hogy készül a nyári kristályvirág. Alkotás közben fejlődik a türelem, kézügyesség és kreativitás is.

31. Készítsetek valami szépet vasalható gyöngyből! Fali kép, képkeret, de akár poháralátét is készülhet a gyöngyökből: mindeközben fejlődik a kreativitás és kézügyesség is.

32. Színezzetek! Ha nincs kedve a kicsinek belekezdeni egy bonyolult rajzba (ami akár órákig is eltarthat), ezért kapásból elutasítja a rajzolás ötletét, mutass neki néhány színezőt - talán mégiscsak megjön a kedve és színes ceruzát ragad. Válogass kifestőink között: biztosan találtok olyat, ami neki is tetszik. Szállj be te is és színezzetek együtt!

33. Bábozzatok! Akár ti magatok is készíthettek bábot - sőt, még különleges eszközök sem szükségesek hozzá. Szinte bármiből lehet alapanyag, amit otthon találtok és feláldozhatónak ítéled. Játék során fejlődik a fantázia, kreativitás és problémamegoldókészség, hisz együtt alakítjátok majd a történetet.

34. Barchobázzatok! A klasszikus játékkal általában hosszú utazások alatt szoktuk múlatni az időt, de miért ne játszhatnánk otthon is, egy kis fagyi vagy hűsítő ital társaságában?

35. Írjatok egy saját mesét! Találjatok ki közösen egy saját történetet, ahol úgy alakítjátok a szálakat, ahogy csak akarjátok. A szereplők lehetnek mesebeli, kitalált lények, állatok, de akár az ismerősök és családtagok is. Légy te az írnok, ő pedig az illusztrátor! Néhány egyszerű rajz a történet mellé, s már kész is a saját kis mesefüzetetek. Fantázia, kreativitás, problémamegoldókészség, empátia, logika, kézügyesség - ez mind-mind fejlődik a játék során.

36. Hintázzatok! Tudtad, milyen nagyszerű hatással van gyermekedre a hintázás? Pszichológusok és pedagógusok egymástól függetlenül jutottak arra a következtetésre, hogy azok a gyermekek, akik kiskorukban sokat hintáztak, könnyebben tanulnak meg írni és olvasni, valamint ritkábban cserélik fel a b, d és p betűket. A hintázó mozgás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, ezáltal a gyermek gondolkodási képességeit is fejleszti. Kevezően befolyásolja a mozgásfejlődést, az egyensúlyérzék fejlődését és a pozitív testkép kialakulását is. Irány a játszótér, vagy a saját, kerti/szobai hinta!

37. Látogassatok el egy mezítlábas parkba! Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés - többek között - a nagyobb, meleg köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, tobozokon, hűsítő gyepen vagy homokban járni: ezáltal fejlődik a talpi érzékelés, felpezsdül a vérkeringés, s az ösvényeken elhelyezett akadálypályákon az egyensúlyozást is gyakorolhatjuk. Nézd meg, merre érdemes indulni: Hazai mezítlábas parkok gyűjteménye

38. Készítsetek papírcsónakot! ...majd ha mindenki elkészítette a sajátját, indulhat a hajóverseny.


Kép: chezbeate / Pixabay

 

39. Keressetek hullócsillagot! A közös, összebújós, plédekbe burkolózós, családi hullócsillag-vadászat talán az egyik legemlékezetesebb nyári program lesz a kicsik számára - pláne, ha sikerrel jártok és sok szépet láttok. Augusztusban érdemes kiülni a szabad ég alá, akkor a leggyakoribb a csillaghullás.

40. Játsszatok boltosat! Készítsetek saját papírpénzt, majd kezdődhet az otthoni holmik áruba bocsátása: a jó szórakozás közben fejlődik a kézügyesség, és felfrissítitek a matekos ismereteket is a számolgatás, pénzezés alatt.

További játékötletekért kattints ide: 8 mókás, fejlesztő játék piciknek és nagyobbaknak, amit otthon is elkészíthetsz

Kiemelt kép: danielmills / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja