A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Győzelem a kullancsok ellen

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-15
A nyári szezonban sokan töltik szabadidejüket kirándulással, így azonban figyelmet kell fordítani a kullancsveszélyre is.
Győzelem a kullancsok ellen

A kullancsszezon tavasszal veszi kezdetét, ám a nyári hónapokban kell tőlük leginkább tartani. Világszerte több száz betegséget terjeszthetnek, azonban csupán néhány igazán veszélyes az emberre nézve. A kullancsok előfordulása nehezen meghatározható. A közhittel ellentétben nem csak az erdőkben és réteken, de a városi parkokban is találkozhatunk velük, fénytől védett, hűvösebb, magas páratartalmú helyeken élnek.

A kullancsok főszezonja a tavaszi melegedéssel kezdődik, majd ősszel, a hidegebb idő beálltával tűnnek el. Az általuk terjesztett vírusokat különleges táplálkozási szokásuknak köszönhetően adják át az embereknek. A bokrokon, fákon, illetve az aljnövényzetben megkapaszkodva várják áldozatukat, majd a bőrbe fúródva vért szívnak, s a véráramba juttatják gyomortartalmukat.

Az eltávolításnál ezért oda kell figyelni a módszerre. Ha a kullancs testét összenyomjuk, gyomortartalma ugyanúgy a szervezetbe juthat. Eltávolításukhoz ma már speciális eszközöket is kaphatunk. A kifejlett példányok 2-3 mm nagyságúak, a fiatalabb példányokat azonban nehezebb észrevenni.

A kullancsok két, az emberre nézve igen veszélyes betegséget terjesztenek, melyek tünetei először az influenzára hasonlítanak, ezért nehezen felismerhetők.

Lyme-kórLegjellegzetesebb tünete a kullancs befúródásának helye körül megjelenő folt. Ha hosszabb sétát tettünk erdőben, és influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, mindenképpen nézzük át az egész testfelületet! A betegséget kullancsok terjesztik, először 1984-ben diagnosztizálták. Tünetei nem specifikusak: fejfájás, láz vagy hőemelkedés, izomfájdalom, fáradtság.

Egyetlen jellegzetes tünete a növekvő vörös gyűrű. A kórokozó a nyirokpályákon és vérpályákon át terjed el a szervezetben, amely néha néhány napig, máskor akár hetekig tarthat, mire diagnosztizálják. Először izomrendszeri szív-tünetek jelentkezhetnek, később azonban alvászavar és személyiség-változás is kialakulhat. Időben történő kezelés során jól gyógyítható, később azonban több hónapos kezelésre is szükség lehet.

Encephalitis

Az ún. agyvelő- vagy agyhártyagyulladás az egyik legveszélyesebb betegség, melyet a kullancsok terjesztenek. Főként gyengébb szervezet esetén okoz problémát, időseknél, várandós nőknél és gyermekeknél. A tünetek 7-14 napon belül jelentkeznek, a legtöbb vírushoz hasonlóan láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet lehetséges. A legtöbb betegnél ebben a szakaszban ki is merülnek a tünetek, s meggyógyulnak. Az esetek kisebb százalékában azonban a vírus bejut a központi idegrendszerbe. Ez esetben magasabb láz, szédülés, hányinger is jelentkezik, de akár a végtagok bénulása is előfordulhat. Bár a modern orvostudománynak köszönhetően a betegek 98-99 százaléka gyógyultan távozik, nem érdemes ezt kivárni.

Nyaralás előtt mindenképpen érdemes a kullancsok által terjesztett betegségek elleni védőoltást kérni!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja