SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Természetes koronánk: a haj nyári ápolása

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-30
Nemcsak a ruha, hanem a haj is teszi az embert. A hajviselet olyan, mint egy társ, tehát a hajat mindig tisztelettel és óvatosan kezeljük, és néha adjunk neki egy kis regenerálódási időt, amikor nem csavarjuk, sütjük, lakkozzuk, valamint hagyjuk magától megszáradni. Nyáron kifejezett védelmet igényel természetes koronánk is.
Természetes koronánk: a haj nyári ápolása
A haj személyiségünk tükre: fontos információkat mond el rólunk, például milyen a lelkiállapotunk, az egészségünk rendben van-e, elegendő vitamint és ásványi anyagot és folyadékot fogyasztottunk-e, beszél arról is, milyen az egyéniségünk. Mindezek megfigyelhetőek, ha alaposan szemügyre vesszük hajunk szerkezetét és állagát: töredezett, fénytelen vagy hullik, túl korán őszül, de ne feledkezzünk meg a vizsgálatkor színéről, hosszáról és a módról, ahogyan viseljük. Az embert ért traumák és a változások leolvashatóak a frizuráról. Felmerül a kérdés, elégedettek vagyunk-e hajkoronánkkal. A legtöbb nő nem teljesen, mert nehéz megtalálni azt a hajzatot, stílust, árnyalatot, amelyik a leginkább illik egyéniségünkhöz. Azon túl ügyelni kell arra is, hogy megtartsuk a haj szépségét, ami valljuk be nem kis munka és erőfeszítés. Természetesen ma már rengeteg ápolószer áll rendelkezésünkre, viszont nem könnyű azt sem eldönteni, melyik a leghatékonyabb.

A haj havi 12 mm sebességgel nő, élettartama pedig három-hat év. Átlagosan naponta száz szál hullik ki. A haj szerkezetét tekintve egy szőrtüszőből nő ki, ami három rétegből áll: a külső réteg a kutikula, ez védi a haj belsejét, a belső mag a medulla, a köztük levő rész pedig a kortex, ez felelős a rugalmasságért. A haj legelőnyösebb tulajdonsága, hogy képes önmaga megújítására, ha megfelelő tápanyagot és kezelést kap.

Néhány tanács a haj nyári ápolásával kapcsolatban:

A friss levegő és a mozgás növelik a fejbőr oxigénnel való ellátottságát, ami serkenti a hajnövekedést.
Különféle pakolásokkal támogathatjuk a haj egészségét. Száraz hajra melegített olíva-, mandula-, vagy jojobaolajat használjunk. Csupán bedörzsöljük a hajba, betekerjük egy törölközővel és hagyjuk 15 percig hatni, majd lemossuk. Zsíros hajnál ugyanez az eljárás, csak az összetevőket változtatjuk: fél liter vízhez egy evőkanál szódabikarbónát és két felvert tojást adunk. Fénytelen hajra egy doboz joghurthoz egy tojássárgáját keverünk.
A haj növekedését elősegíthetjük, ha körkörös mozdulatokkal megmasszírozzuk a fejbőrt.
A hajformázó termékeket mosás előtt alaposan fésüljük ki, és legalább kétszer samponozzuk be a hajat.
A sampont mindig hígítsuk fel egy kis vízzel, és úgy tegyük a hajra, maszírozzuk bele, majd hagyjuk minimum három percig a hajon, hogy kifejthesse hatását. Érdekesség, hogy a sampon szó Indiából ered, és azt jelenti masszírozni. Évente kétszer érdemes sampont váltani, hogy új hatóanyagok érhessék a hajat, és egyből ne rakódjon le sok.

Kevésbé igénybe vett hajnál minden ötödik, erősen igénybe vettnél minden harmadik mosásnál alkalmazzunk pakolást.
A hajmosás végén hideg vízzel öblítsük át a hajat, mert az felfrissíti és fényt ad neki.
Óvatosan bánjunk a fésűvel. Először a végeket bontsuk ki, majd fésüljük át az egészet, de soha ne ráncigáljuk, tépjük.
A hajformázó termékeket rendeltetésüknek megfelelően alkalmazzuk: a hajhabot inkább nedves hajon, fésüvel oszlassuk szét, a wax használata száraz haj esetén ajánlott, ujjaink között melegítsük fel, majd úgy kenjük a hajra, a zselét úgy, hogy beletúrunk a hajkoronába, de ha vizes hatást akarunk elérni, akkor oszlassuk szét a hajon, a hajlakkot ne fújjuk túl közelről a fejre és a mennyiségét se vigyük túlzásba.
A töredezett hajat ne növesszük, vágassuk le a sérült részt.
Károsodott haj esetén masszírozzunk a fejbőrbe egy kis meleg kókuszdióolajat.
A hajat illatossá varázsolhatjuk, ha az öblítővízhez teszünk a kedvenc parfümünkből.

De ne feledjük, hogy a haj nem képes csak kívülről felvenni a vitaminokat, ezért belülről is táplálni kell. Olykor szedhetünk direkt hajat tápláló szépségvitaminokat, de egészséges táplálkozással, sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával természetes úton juttathatjuk el a nyomelemeket a hajba.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja