Vadszeder az Idáról, azaz medvecsemege: a málna
Singola Edit [cikkei] - 2008-07-25
Kora tavasztól egészen őszig terem a piros, ízletes és édes medvecsemege: a málna.
A medvék mellett a gyerekek is nagyon szeretik az apró bogyót, amely tele van B- és C-vitaminnal. Jótékony hatását frissen fogyasztva fejti ki legjobban, de dzsemként és szörpként télire is elrakhatjuk.
A medvék mellett a gyerekek is nagyon szeretik az apró bogyót, amely tele van B- és C-vitaminnal. Jótékony hatását frissen fogyasztva fejti ki legjobban, de dzsemként és szörpként télire is elrakhatjuk.
A gyümölcs nyersen és szörpként fogyasztva vértisztító, frissítő. Vértisztító következményeként csökken a magas vérnyomás, szabályozódik a szívműködés, serken a vér körforgása, megszűnnek a menstruációs zavarok.
A termésen kívül hasznos a málna levele is, olyan értékes aromát tartalmaz, amely gyógyteaként hatásos cukor- és vesebajra, gargarizálva torokgyulladásra. Összehúzó hatása miatt várandós anyáknak is adták nagyanyáink korában.
Málnateát ma is készíthetünk: az összeaprított málnalevelekből egy teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, amit forraljunk fel és hagyjuk összeérni tíz percig. Mézzel és barna cukorral édesítve nagyon finom.
A málna nem csak a mackók kedvenc csemegéje, a legenda szerint az Olümposzi istenek is szerették. „Vadszeder az Idáról”? Állítólag Kréta szigetén kezdték először termeszteni. Pontos származását nem ismerjük, viszont a középkorban kolostorkertekben már ültették és nemesítették, a reneszánsz idején pedig termelték a háztáji kertekben.
A málnacserje a rózsafélék családjába tartozik, több fajtája létezik, közkedvelt a piros. Hálás növény, mert az ültetés utáni évben már terem is, majd akár tíz évig onthatja gyümölcseit, ezután kell csak átültetni.
A Rubus idaeus, vagyis a málna ásványi anyagokban- magnézium, kalcium, foszfor, vas-, rostban gazdag apró gyümölcs, ám kalóriában szegény, így fogyókúra idején is nyugodtan csemegézhető. 10 gramm mindössze 38 kalóriát tartalmaz.
A nyári melegben kiváló hűsítő a málnafagylalt, amit könnyen és gyorsan megkreálhatunk: 30 dkg cukrot főzzünk fel 7,5 dl tejjel, majd hűtsük le. Közben 50 dkg málnát passzírozzunk át, egy evőkanálnyi citrom elvével ízesítsük. Keverjük össze a tejet és a málnát, töltsük tálkákba, és fagyasszuk le.
Igaz, hogy a szúrós ágak közül óvatosan kell leszedni a málna bogyót, hamar megromlik, nehéz tárolni törékenysége miatt, mégis megéri bíbelődni vele, mert csodás íze feledhetetlen. Fogyasszuk akár nyersen, akár szörpként, lekvárként, vagy joghurtba keverve, akár mézzel, vagy süteményekben, tápláló voltát megőrzi és jótékonyan hat egészségünkre.
A termésen kívül hasznos a málna levele is, olyan értékes aromát tartalmaz, amely gyógyteaként hatásos cukor- és vesebajra, gargarizálva torokgyulladásra. Összehúzó hatása miatt várandós anyáknak is adták nagyanyáink korában.
Málnateát ma is készíthetünk: az összeaprított málnalevelekből egy teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, amit forraljunk fel és hagyjuk összeérni tíz percig. Mézzel és barna cukorral édesítve nagyon finom.
A málnacserje a rózsafélék családjába tartozik, több fajtája létezik, közkedvelt a piros. Hálás növény, mert az ültetés utáni évben már terem is, majd akár tíz évig onthatja gyümölcseit, ezután kell csak átültetni.
A Rubus idaeus, vagyis a málna ásványi anyagokban- magnézium, kalcium, foszfor, vas-, rostban gazdag apró gyümölcs, ám kalóriában szegény, így fogyókúra idején is nyugodtan csemegézhető. 10 gramm mindössze 38 kalóriát tartalmaz.
A nyári melegben kiváló hűsítő a málnafagylalt, amit könnyen és gyorsan megkreálhatunk: 30 dkg cukrot főzzünk fel 7,5 dl tejjel, majd hűtsük le. Közben 50 dkg málnát passzírozzunk át, egy evőkanálnyi citrom elvével ízesítsük. Keverjük össze a tejet és a málnát, töltsük tálkákba, és fagyasszuk le.
Igaz, hogy a szúrós ágak közül óvatosan kell leszedni a málna bogyót, hamar megromlik, nehéz tárolni törékenysége miatt, mégis megéri bíbelődni vele, mert csodás íze feledhetetlen. Fogyasszuk akár nyersen, akár szörpként, lekvárként, vagy joghurtba keverve, akár mézzel, vagy süteményekben, tápláló voltát megőrzi és jótékonyan hat egészségünkre.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Megfőzni, hámozni, eldobni, avagy a kagyló is fertőzhet
LEGOLVASOTTABB
Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán
Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.
Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán
Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.
Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?
A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.
A szájüregi szűrés is fontos lehet méhnyaki HPV-fertőzés esetén
Több mint kétszer nagyobb eséllyel található meg a HPV a szájüregben is azoknál a nőknél, akik a méhnyakukon már fertőzöttek - derül ki a Semmelweis Egyetem friss nemzetközi kutatásából. A vizsgálat szerint minden nyolcadik, méhnyaki HPV-pozitív nő orálisan is fertőzött volt, ami növeli a szájüregi daganatok kockázatát.
Közösségi hozzászólások: