SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyereményjáték! Isabelle Filliozat: Gyermekünk érzelmeinek sűrűjében - Hogyan fejtsük meg szavai, nevetése, sírása jelentését?

Családinet [cikkei] - 2018-03-29
 [X]

A szülők sokszor nehezen tudnak kiigazodni gyermekük váratlan reakcióin és érzelmein. A könyv az életből vett példákkal és közérthető magyarázatokkal világítja meg, mi minden állhat a gyermekek érzelmeinek hátterében, hogyan kezeljük azokat és hogyan alakítsuk őket a fejlődés lehetőségeivé.
Nyereményjáték! Isabelle Filliozat: Gyermekünk érzelmeinek sűrűjében - Hogyan fejtsük meg szavai, nevetése, sírása jelentését?

Gyermekünk érzelmei és elszólásai megfejthetetlennek tűnnek - de kiigazodhatunk rajtuk

Az egyik pillanatban még nevetve játszott, a következő pillanatban lekonyul a szája, és kitör belőle a sírás… Minden szülő átéli ezt a helyzetet, akárcsak a dühkitöréseket a szupermarketben vagy a vérre menő testvérviszályokat a gyerekszobában. S ugyanígy megtapasztalja azokat a meglepő elszólásokat is, amelyekből kiderül, hogy a gyermeke többet tud az élet nehézségeiről, az elmúlásról vagy épp a szülei kapcsolatáról, mint ahogy azt a szülő gondolná. Alighanem a legtöbb szülő tanácstalanul, kétségbeesve vakarja a fejét, hogy mit mondjon és hogyan reagáljon ezekben a helyzetekben… Úgy érzi, bizony eltévedt gyermeke érzelmeinek sűrűjében.

Isabelle Filliozat pszichológus, pszichoterapeuta több évtizedes szakmai munkájára és személyes szülői tapasztalataira építve, valós élethelyzetek és érthető magyarázatok segítségével világítja meg a gyerekek viselkedése és érzelemvilága közötti összefüggéseket. Megtudhatjuk, mi minden állhat a harag és a szomorúság hátterében, mik a gyermekkori depresszió - sokszor nehezen észrevehető - jelei, és hogyan beszéljünk a gyermekkel az élet árnyoldalairól, például a szülők válásáról vagy egy hozzátartozó súlyos betegségéről, haláláról.

Filliozat nem véletlenül helyezi munkája középpontjába a gyermekek érzelmi fejlődését: az érzelmi intelligencia (EQ) ugyanis - az akaraterő mellett - alapvetően fontos az életben való boldoguláshoz és a sikerességhez. Az érzelmi intelligencia annak képességét jelenti, hogy felismerjük, mit érzünk, empátiás készségünkkel ráhangolódjunk arra, mit éreznek mások, illetve hogy a negatív érzelmeket képesek legyünk pozitív irányba terelni. Az érett érzelmi működés alapjait gyerekkorban rakjuk le, és habár az EQ később is fejleszthető, a korai életévek a legalkalmasabbak arra, hogy megtanuljuk kiismerni magunkat az érzelmek világában, illetve hogy szülőként megtanítsuk ezt a gyermekeinknek.

A könyv hasznos szempontokat nyújt ahhoz, hogy őszinteségen alapuló kapcsolatot alakíthassunk ki a gyermekünkkel, elősegíthessük az érzelmek megosztását és egészséges kezelését a családunkban, és ezáltal hitelesebben és harmonikusabban működjünk a mindennapjainkban.


Részlet a könyvből:

A szív intelligenciája

"A szív intelligenciája azt jelenti, hogy képesek vagyunk megoldani azokat a problémákat, amelyeket a szenvedés, a betegség, a halál közelsége, a megpróbáltatások (vagy egyszerűen csak más emberek) okoznak. Ahhoz, hogy érzelmileg intelligensek legyünk, tudnunk kell kezelni félelmeinket, haragunkat, szomorúságunkat, melyek a mindennapok velejárói.

Az érzelmi intelligencia (EQ) révén képesek vagyunk bátran és bölcsen szembenézni a nehézségekkel, haladni utunkon, értelmet adni életünknek és elsimítani a másokkal való feszültségeinket. Segít minket abban, hogy megvalósítsuk terveinket, megtaláljuk saját utunkat, melyen kiteljesedhetünk. Éppannyira fontos a szürke hétköznapokon, mint a sorsfordító pillanatokban.

[...]

Azzal, hogy tiszteljük egy gyerek érzelmeit, megengedjük neki, hogy megérezze és tudatosuljon benne, hogy ki ő. Ez azt is jelenti, hogy szabad másnak lennie, mint mi. Ha tiszteljük az érzelmeit, akkor emberi lénynek tekintjük, nem pedig tárgynak, és megadjuk neki a lehetőséget arra, hogy a maga módján válaszoljon a kérdésre: "Ki vagyok én?" Így segíthetünk neki abban, hogy kibontakoztathassa a személyiségét, a maga módján érzékelje a "mát", a "tegnapot" és a "holnapot", hogy felmérje saját erőforrásait, erősségeit és hiányosságait, és hogy érzékelje saját magát, amint előrehalad az általa választott úton.

A gyerekek legfőképpen a szüleiktől tanulnak. A szülő nevelői attitűdje határozza meg a gyermek érzelmi intelligenciájának fejlődését. A gyermek a szülőről veszi a viselkedési mintát, és sokkal inkább a mutatott példát követi (spontán módon), semmint az intelmeket!

A tudattalan üzenetek éppolyan fontosak (ha nem fontosabbak), mint a tudatos tettek vagy szavak.

Ha fejleszteni akarjuk gyermekünk EQ-ját, a sajátunkon is dolgoznunk kell. Akkor tudunk segíteni egy gyereknek felnőni, ha mi magunk is felnövünk. Gyermekeink lelki életünk tükrei, ezért minduntalan szembesítenek minket korlátainkkal, és megtanítanak szeretni. Ezért kiváló lelki vezetők lehetnek, ha odafigyelünk rájuk.

Érzelmileg intelligensnek lenni tehát annyit jelent, hogy képesek vagyunk szeretni és formálódni életünk megpróbáltatásai során."

Indexkép: ursuslibris.hu

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Nyerd meg a három könyv egyikét!
Ha szeretnéd, hogy a tiéd legyen, nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni az alábbi két egyszerű kérdésre április 6. éjfélig, mi pedig másnap (2018. április 7-én) kisorsoljuk azt a három szerencsés nyertest, akik megkapják a könyveket.
A nyereménykönyveket az Ursus Libri
 ajánlotta fel.
A nyertesek nevét kiírjuk a cikk aljára, és e-mailben is értesítjük őket.


(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja