SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 árulkodó jel, ami a magas érzelmi intelligenciájú szülőkre jellemző

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-01-25
Tudjuk, hogy az érzelmi intelligencia kulcsfontosságú az életben! Hiába okos, vagy rátermett valaki egy bizonyos feladatra, ha érzelmi téren nem elég fejlett, nagy valószínűséggel nem lesz sikeres a munkájában. De ugyanez igaz a párkapcsolatokra vagy a családi életre, azoknak boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak a kapcsolataik, akik érzelmileg intelligensebbek és hatékonyan tudják kezelni a kedvezőtlen, stresszes élethelyzeteket otthon is.
5 árulkodó jel, ami a magas érzelmi intelligenciájú szülőkre jellemző

Ezért sem mindegy, hogy szülőként milyen fejlett az érzelmi szintünk, mivel mindez meghatározza a gyermekeinkkel való kapcsolatunkat. A magas EQ-val rendelkező emberek képesek átérezni és megérteni a gyerekek érzéseit, hangulatát és hatékonyan tudják befolyásolni ezeket. Gyerkőcünkkel a legtöbb vitát, konfliktust, ellenkezést, hisztit, általában nem észérvekkel, hanem empátiával, belső érzékenységünkkel oldjuk meg. Ma már kutatások igazolják, hogy a gyermekek egészséges érzelmi fejlődése meghatározza mennyire lesznek sikeresek, boldogok az életben. Például hogyan tudják elérni a céljaikat, megtalálni a nekik való munkát, társat. Azt is befolyásolja, hogy ha elértek oda, ahová szerettek volna, mennyire tudnak kiteljesedni a hivatásukban és mennyire tudják jól megélni társas kapcsolataikat.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek sok más mellett, hatékonyan kommunikálnak, együttműködőképesek, pontos önismerettel rendelkeznek, optimisták, kitartóak és jó a stresszkezelésük. Szerencsére az érzelmi szintünk nincs kőbe vésve, bármilyen életkorban fejleszthető. Az érzelmileg intelligens szülők viszont képesek segíteni gyermekeiket abban, hogy már kiskorukban magukba szívják ezeket a készségeket, érdemes észrevenni azokat a jeleket, amik megkülönbözteti őket a többi szülőtől.
 

1. Figyelnek magukra

Tudják, hogy a szülői szerep a sok öröm mellett, kemény munka is egyben! Ezért tisztában vannak azzal, hogy szükségük van énidőre, feltöltődésre a családi élet mellett, hiszen a saját jóllétük kihatással van a gyerekekkel való kapcsolatukra. Értik, hogy ez határozza meg, mennyire tudnak türelmesek, figyelmesek, megértőek, örömteliek, vidámak és energikusak lenni a gyerekeikkel. Figyelnek a saját szükségleteikre, ha mégis kimerültnek, túlterheltnek érzik magukat, akkor időt és energiát fordítanak testi-lelki egészségük karbantartására, mert tudják, hogy ez többszörösen megtérül majd a családjuknak!
 

2. Vigyáznak a szülő-gyerek kapcsolatra

Hiába leterheltek, akkor is megtalálják a módját annak, hogy megmaradjon és tovább mélyüljön gyermekükkel való biztos, szeretetteljes kapcsolatuk. Elsőbbséget élvez számukra, hogy kellő minőségi időt tudjanak együtt tölteni. Tudatosan akár közös, rendszeres napi vagy akár heti, havi rituálékat is bevezetnek maguknak, amikor azt csinálják, amiben jól érzik magukat együtt. Fontosnak érzik, hogy sok közös élményük legyen a gyerekekkel, mert tudják, hogy ezek örök emlékek maradnak mindenkinek, amiből mindig töltekezhetnek!
 

3. Segítik megoldani az érzelmi viharokat

Támogatják gyermeküket abban, hogy meg tudják nevezni az érzéseiket és segítik őket, hogy kezelni is tudják ezeket magukban. Megértik a gyerekük érzelmeit, nem kritizálják azokat, de azt is jelzik, ha nem értenek egyet a viselkedésükkel. Például elmondják nekik, hogy értik a csalódottságukat, szomorúságukat, mert valami nem sikerült, de annak a dolognak a megoldására mondjuk nem a dühöngés a legjobb módszer. Nem akarják főnök módjára irányítani a családot, hanem inkább megoldási módokat javasolnak, sőt, bátorítják a gyerekeket arra is, hogy kifejlesszék a saját megoldási technikájukat.
 

4. Nem büntetnek

A magas érzelmi intelligenciájú szülők nem büntetéssel fegyelmeznek, hanem inkább azt érik el a gyerekeknél, hogy a szabályokat elfogadják. Felállítják a határokat és következetesen be is tartják azokat. Eleve tisztelik a gyermeküket és tudják, hogy nem szigor, hanem segítség kell nekik a hétköznapi élet útvesztőiben, hogy eligazodjanak.
 

5. Fejlesztik a belső motivációt

Biztatják a gyerekeket, hogy a nehézségek ellenére és minden véleménytől függetlenül elérjék azt, amit igazán szeretnének! Bátorítják a célok kitűzését – függetlenül attól, hogy ezek a célok tanulásra, sportra, játékra vonatkoznak-e - és segítik gyermeküket abban, hogy meg tudják valósítani ezeket. Megerősítik az elképzelt célt és akár lépésekre lebontva megmutatják az odavezető utat!

Fotó: Allan mas-tól a pexels.com-on

Olvasd el, hogyan fejleszthető a gyermek érzelmi intelligenciája!

Az apák elképesztő hatása gyermekeik érzelmi intelligenciájára!

Hogyan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja