SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a kéziszámítógépekről

Családinet [cikkei] - 2010-09-07
A PDA egy komplett számítógép, mely külön ezen készülékekhez kifejlesztett speciális operációs rendszerrel rendelkezik. A számítógépre előre telepítve vannak a különféle irodai alkalmazások, szinkronzációs szoftver, multimédia lejátszó valamint az internet eléréséhez szükséges programok, játékok.
Fontos tudnivalók a kéziszámítógépekről
Jó, ha tudjuk...
...hogy a PDA (Personal Digital Assistant) - közismertebb nevén kéziszámítógép - ami tulajdonképpen egy komplett számítógép, külön ezekhez a készülékekhez kifejlesztett, speciális operációs rendszerrel.
Legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy egyben tartalmazza a megjelenítő eszközt is (képernyő) és az adatbeviteli eszközt is (érintőképernyő).


Jó, ha tudjuk...
...hogy a számítógépünkre előre telepítve az úgynevezett PIM-alkalmazást (Személyi Információ Kezelés), különféle irodai alkalmazásokat (szövegszerkesztő, táblázatkezelő stb.), szinkronizációs szoftvert, multimédia lejátszót, internet eléréshez szükséges programokat, játékokat kapjuk.
 

Jó, ha tudjuk...
...hogy a PDA-nkra számtalan, az adott operációs rendszerre kifejlesztett programot telepíthetünk a legkülönfélébb kategóriákban (szótárak, játékok, adatbáziskezelők, hang- és videólejátszók, elektronikus könyvek olvasására szolgáló programok, képnézegető, képkezelő programok, térképek, navigációs szoftverek stb.).
 

Jó, ha tudjuk...
...hogy hardveres szempontból a PDA-k használhatóságát nagymértékben befolyásolják az abba beépítésre kerülő hardverelemek. Így az alapvető számítógép funkción kívül használhatjuk PDA-nkat fényképezőgépként (a fényképező egység alkalmas 3G okostelefonállóképek és kisebb felbontásban videófelvételek készítésére is, a kamerát elláthatják segédfénnyel, melynek segítségével korlátozott fényviszonyok kőzött is készíthetünk felvételeket), mobiltelefonként (2, 3 vagy 4 sávos — 850, 900, 1800, 1900 MHz — GSM egységgel), GPS-ként (megfelelő alkalmazással együtt navigációs rendszerként).
 

Jó, ha tudjuk...
..hogy a beépített Bluetooth egység (kis hatótávolságú, rádiófrekvenciás kommunikációs eszköz) a 10-100 méter távolságon belül elhelyezkedő eszközök csatlakoztatását teszi lehetővé (pl. vezeték nélküli sztereó hangátvitel a PDA és egy fülhallgató között); a WiFi eszköz segítségével pedig csatlakozhatunk vezeték nélküli helyi hálózatokra.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy amennyiben úgynevezett belépő szintű készüléket vásárolunk, akkor ez a készülék az alapvető igényeken túl (névjegyzék/naptár/feladatkezelés) alkalmas egyszerűbb szövegszerkesztési, táblázatkezelési feladatokra, zenehallgatásra, elektronikus könyvek olvasására és más egyszerűbb program használatára.
Ha főleg játékra, zenék és videók lejátszására szeretnénk használni a gépünket, akkor gyorsabb processzorra, nagyobb memóriával ellátott készülékre lesz szükségünk. A nagy mennyiségű adat (zene és videófájlok) tárolására egy nagy kapacitású memória kártyát PDA - GPSis be kell szereznünk. Üzleti célú felhasználásnál a nagyobb sebességen és memórián túl a GSM telefonnal egybeépített, valamint WiFi és Bluetooth adapterrel is rendelkező készüléket válasszuk.
 

Jó, ha tudjuk...
...hogy ha sokat utazunk, célszerű olyan készüléket választani, amelyben beépített GPS egység van, így az alapvető PDA funkciókon túl - megfelelő navigációs szoftver telepítése után - egy navigációs berendezés is a rendelkezésünkre áll.
 

Jó, ha tudjuk...
...hogy a PDA-k legfontosabb műszaki jellemzői a következők:
  • Processzor/sebesség: A PDA-k legfontosabb egysége a processzor. Több gyártó gyárt különféle órajel frekvencián működő processzort. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél nagyobb számítási igény lép fel (több alkalmazás egyidejű futtatása, több beépített eszköz, navigációs szoftver használata) az eszköz használatakor, annál nagyobb frekvencián működő processzorra van szükség.
  • Memória (ROM/RAM): A beépített memória 16/16MB- tól akár 256/512MB-ig terjedhet. Itt is elmondható az, hogy több program és eszköz használata nagyobb memóriát igényel.
  • Képernyő (fajta/felbontás/méret): A mai PDA-kban a legelterjedtebb az úgynevezett TFT-kijelző, 16 bites színmélységgel amely 65000 szín megjelenítésére képes, 320x240 pixeles, esetleg VGA (640x480) felbontásban, alapvetően álló vagy fekvő elrendezésben. Az érintőképernyő mérete az olvashatóság szempontjából fontos paraméter. Ez általában az átlóban mérve 3,5" (kb. 89 mm), azonban a telefonnal egybeépített modellekben kisebb (2,7-2,8", kb. 70 mm) is lehet.
  • Akkumulátor (cserélhetőség/kapacitás): Általánosságban 900-1800mAh kapacitású akkumulátorokat alkalmaznak a gyártók. Fontos szempont, hogy az akkumulátor a felhasználó által cserélhető-e vagy sem. Amenynyiben cserélhető, úgy pótakkumulátor vásárlásával a készülékek üzemideje megnövelhető. A gyártók általában megadják a készenléti időt (kikapcsolt helyzetben az akkumulátor lemerüléséig eltelt idő) és a működési időt (bekapcsolt készülék) is.
  • Méret/súly: Tekintve, hogy ezeket a kis készülékeket legtöbben zsebben viszik magukkal, nem mindegy, hogy milyen méretű és súlyú eszközt választunk.
     

Jó, ha tudjuk...
...hogy a mellékelt tartozékok (pl. szinkronizációs bölcső vagy szinkron-kábel, telepítő CD, készülék-tok, pót „stylus", autós töltő, autós tartó, stb.) száma függ a készülék típusától, ezért ez is fontos szempont lehet a vásárlásnál.

Forrás: www.nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja