Okosórák és mobilalkalmazások, hogy mindig tudjuk, ki merre jár

Kercsó Dorottya - 2019-09-09
Sokan szeretik azokat a GPS-es okoseszközöket és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig tudjuk, merre jár éppen a gyerek vagy a család többi tagja. A következők közül válogathat az, aki úgy dönt, kipróbálja ismerősei GPS-es helymeghatározását.
Okosórák és mobilalkalmazások, hogy mindig tudjuk, ki merre jár

1. Okosóra

Nagy előnye, hogy a csuklóra rögzítve azonnal észleljük, ha valaki hív bennünket vagy üzenetet kapunk. Gyerekeknek kifejlesztett változatai főleg a 6-12 éves korosztályt célozzák meg. Ők azok, akiknek még nem feltétlenül van szükségük okostelefonra, ugyanakkor adódhatnak olyan helyzetek, hogy a szülővel el kell érniük egymást. Az okosórával a telefonhoz hasonlóan lehet hívás kezdeményezni és fogadni, üzenni egymásnak. Baj esetén a gyerek egyetlen gombnyomással el tudja érni a szülőt, a telefonunkkal összekötve pedig mindig láthatjuk, éppen merre jár a csemete.
 

2. Barátok keresése (Find my Friends)

IOS készülékekre letölthető alkalmazás. Segítségével láthatjuk azon ismerőseink helyzetét, akiket felvettünk a listánkra, és éppen engedélyezik a helymeghatározást. Ha mi magunk ki is kapcsoljuk a láthatóságunkat, a többieket továbbra is nyomon követhetjük, ha engedik. Ismerőseink helyzetét térképen vagy műholdon figyelhetjük.
 

3. Life 360 személykövető app

Androidos készülékeken használható. Hasonlóan az előzőhöz, a Life 360 segítségével is beállíthatjuk azon ismerőseink körét, akik helyzetéről mindig tudni szeretnénk. Az alkalmazás chatfunkciót is tartalmaz, így a körön belül lévők könnyen elérhetik egymást, üzenhetnek a másiknak. Értesítést is kérhetünk arról, ha egy adott családtagunk megérkezett a célállomására.
 

4. Google Maps

IPhone-on, iPad-on és Androidos készülékeken egyaránt futtatható program, csak egy Google-fiók kell hozzá. Nem csak azt állíthatjuk be, hogy ki láthatja a helyzetünket, hanem azt is, hogy mindez mennyi ideig legyen elérhető.

Megkérdeztük Jánosi Valéria szakértőnket, mit gondol a családon belül - esetleg kifejezetten a kamaszokon - alkalmazott nyomkövető eszközökről.

"Nagyon együtt tudok érezni azokkal a szülőkkel, akik aggódnak a gyerekeikért, hiszen bármikor, bármi megtörténhet velük, a szülő számára pedig biztonságot, megnyugvást jelent, hogy mindig tudják, merre jár a gyermekük, ha kell, a segítségükre siethetnek.
Lehet, hogy kicsi gyerekek esetében ezek az alkalmazások igen hasznosak, bár nem valószínű, hogy 10-12 éves kor alatt vásárolnék mobiltelefont egy gyereknek. Sajnos naponta látom, hogy milyen függőséget okoz náluk a készülék használata, és milyen súlyos károkat okoz a testi-lelki egészségükben.
Sokkal inkább arra biztatnám a szülőket, hogy a felnövekvés során okos bizalmat alakítsanak ki a gyermekükkel. Egy olyan bizalmi légkörre gondolok, ahol szabad hibázni (szülőnek és gyereknek egyaránt!), meg lehet beszélni a történteket, nem jár érte durva büntetés, kiabálás, hanem inkább közös tanácskozás, a tapasztalatok levonása történik. Ez nagyon időigényes, sok türelmet, empátiát igényel, de ez vezet oda, hogy a gyerek kamaszként el meri majd mondani a szülőjének, hogy hol járt és mit csinált. Már ha akarja. Merthogy a kamaszkor a szülőről való leválás fájdalmas időszaka, amikor a szülőnek el kell viselnie, hogy már nem mesél el mindent a tini, nem mondja el részletesen, hol járt és mit csinált. Ha ez a leválás nem történik meg, az később személyiségfejlődési, párkapcsolati problémákhoz vezet. A szülő ebben az időszakban már csak abban bízhat, hogy sikerült kialakítania a fentebb leírt bizalmi légkört, amelyben a gyermeke fordulhat hozzá, ha nagy gond van.
Ha ez a bizalom nem alakul ki, hiába minden kütyü, nyomkövető applikáció, a gyerek úgyis ki fogja játszani. Csakhogy ennek az ára az lesz, hogy elvész a szülő-gyerek közötti bizalom és intimitás. Ez pedig nagyon nagy ár"
- mondja Jánosi Valéria párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Pexels / pixabay

Közösségi hozzászólások:
Kapcsolódó cikkek:
    Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.
    Advertisement