SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okosórák és mobilalkalmazások, hogy mindig tudjuk, ki merre jár

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-09
Sokan szeretik azokat a GPS-es okoseszközöket és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig tudjuk, merre jár éppen a gyerek vagy a család többi tagja. A következők közül válogathat az, aki úgy dönt, kipróbálja ismerősei GPS-es helymeghatározását.
Okosórák és mobilalkalmazások, hogy mindig tudjuk, ki merre jár

1. Okosóra

Nagy előnye, hogy a csuklóra rögzítve azonnal észleljük, ha valaki hív bennünket vagy üzenetet kapunk. Gyerekeknek kifejlesztett változatai főleg a 6-12 éves korosztályt célozzák meg. Ők azok, akiknek még nem feltétlenül van szükségük okostelefonra, ugyanakkor adódhatnak olyan helyzetek, hogy a szülővel el kell érniük egymást. Az okosórával a telefonhoz hasonlóan lehet hívás kezdeményezni és fogadni, üzenni egymásnak. Baj esetén a gyerek egyetlen gombnyomással el tudja érni a szülőt, a telefonunkkal összekötve pedig mindig láthatjuk, éppen merre jár a csemete.
 

2. Barátok keresése (Find my Friends)

IOS készülékekre letölthető alkalmazás. Segítségével láthatjuk azon ismerőseink helyzetét, akiket felvettünk a listánkra, és éppen engedélyezik a helymeghatározást. Ha mi magunk ki is kapcsoljuk a láthatóságunkat, a többieket továbbra is nyomon követhetjük, ha engedik. Ismerőseink helyzetét térképen vagy műholdon figyelhetjük.
 

3. Life 360 személykövető app

Androidos készülékeken használható. Hasonlóan az előzőhöz, a Life 360 segítségével is beállíthatjuk azon ismerőseink körét, akik helyzetéről mindig tudni szeretnénk. Az alkalmazás chatfunkciót is tartalmaz, így a körön belül lévők könnyen elérhetik egymást, üzenhetnek a másiknak. Értesítést is kérhetünk arról, ha egy adott családtagunk megérkezett a célállomására.
 

4. Google Maps

IPhone-on, iPad-on és Androidos készülékeken egyaránt futtatható program, csak egy Google-fiók kell hozzá. Nem csak azt állíthatjuk be, hogy ki láthatja a helyzetünket, hanem azt is, hogy mindez mennyi ideig legyen elérhető.

Megkérdeztük Jánosi Valéria szakértőnket, mit gondol a családon belül - esetleg kifejezetten a kamaszokon - alkalmazott nyomkövető eszközökről.

"Nagyon együtt tudok érezni azokkal a szülőkkel, akik aggódnak a gyerekeikért, hiszen bármikor, bármi megtörténhet velük, a szülő számára pedig biztonságot, megnyugvást jelent, hogy mindig tudják, merre jár a gyermekük, ha kell, a segítségükre siethetnek.
Lehet, hogy kicsi gyerekek esetében ezek az alkalmazások igen hasznosak, bár nem valószínű, hogy 10-12 éves kor alatt vásárolnék mobiltelefont egy gyereknek. Sajnos naponta látom, hogy milyen függőséget okoz náluk a készülék használata, és milyen súlyos károkat okoz a testi-lelki egészségükben.
Sokkal inkább arra biztatnám a szülőket, hogy a felnövekvés során okos bizalmat alakítsanak ki a gyermekükkel. Egy olyan bizalmi légkörre gondolok, ahol szabad hibázni (szülőnek és gyereknek egyaránt!), meg lehet beszélni a történteket, nem jár érte durva büntetés, kiabálás, hanem inkább közös tanácskozás, a tapasztalatok levonása történik. Ez nagyon időigényes, sok türelmet, empátiát igényel, de ez vezet oda, hogy a gyerek kamaszként el meri majd mondani a szülőjének, hogy hol járt és mit csinált. Már ha akarja. Merthogy a kamaszkor a szülőről való leválás fájdalmas időszaka, amikor a szülőnek el kell viselnie, hogy már nem mesél el mindent a tini, nem mondja el részletesen, hol járt és mit csinált. Ha ez a leválás nem történik meg, az később személyiségfejlődési, párkapcsolati problémákhoz vezet. A szülő ebben az időszakban már csak abban bízhat, hogy sikerült kialakítania a fentebb leírt bizalmi légkört, amelyben a gyermeke fordulhat hozzá, ha nagy gond van.
Ha ez a bizalom nem alakul ki, hiába minden kütyü, nyomkövető applikáció, a gyerek úgyis ki fogja játszani. Csakhogy ennek az ára az lesz, hogy elvész a szülő-gyerek közötti bizalom és intimitás. Ez pedig nagyon nagy ár"
- mondja Jánosi Valéria párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Pexels / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja