A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hulladék válogatósdi olimpikonok vezetésével

Családinet [cikkei] - 2006-10-02
Budapesten az ÖKO-Pannon Kht. SzelekTeam csapata
Hulladék válogatósdi olimpikonok vezetésével

Olimpikonok népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést Budapesten, az Újrahasznosítási Hét keretében a Westend előtt. Az ÖKO-Pannon Kht. SzelekTeam road-show-ja játékos formában, ismert olimpiai bajnokok közreműködésével mutatja be a hulladékok válogatását a gyerekeknek.

 

 

Az ÖKO-Pannon Kht. a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal közösen idén életre hívta a SzelekTeam road show-t, amely ismert olimpikonok bevonásával népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést. A SzelekTeam idén 5 városba látogat el, köztük ötödikként és egyben utoljára Budapestre, az Újrahasznosítási Hétre. A MOB Környezetvédelmi Bizottsága jóvoltából minden állomáson három olimpikon segíti a környezeti tudatformálást. A road show-n az interaktív játékok mellett a gyerekek játékos, „válogatós” sportvetélkedőben is részt vehetnek híres magyar olimpikonokkal közösen.

 

Ma az Újrahasznosítási Héten Horváth Gábor kajakozó, Rózsa Norbert úszó és Csollány Szilveszter tornász álltak az iskolás csapatok élén, és a sportáguktól igencsak eltérő feladatokban mérték össze ügyességüket és tudásukat. A sportolók személyükkel, környezettudatos magatartásukkal példát mutathatnak a gyerekeknek, akik a helyes hulladékkezeléssel kapcsolatos ismeretekkel és a közös élményekről készült, dedikált fotókkal térhettek haza.

 

A SzelekTeam road show eddig Magyarország 4 nagyvárosában turnézott már: Debrecenben, Miskolcon, Szolnokon és Kaposvárott. A fenti helyszíneken összesen mintegy 600 gyermek vett részt a játékos vetélkedőkön.

 

A versenyek menete

A SzelekTeam road show során olimpikonok vezetésével egyszerre három 8 fős csapat vetélkedik egymással a különböző sorversenyeken:

  • Halászd ki a szennyező anyagokat! – egy felfújható medencében különféle szennyező anyagok/hulladékok hevernek, melyek kihalászása a feladat. Egyszerre csak egy-egy játékos horgászhat, amint kihalászta a tárgyat, folytatja egy társa. Amelyik csapat hamarabb megtisztítja medencéjét, az nyer.
  • Szelektíven hasznosabb – a szelektáló verseny során adott mennyiségű hulladékból az egyes anyagfajtákat kell kiválogatni, és a megfelelő hulladékgyűjtő edénybe juttatni.
  • Lapátold a palackot! – ennél a feladatnál egy-egy evezővel kell a PET palackokat különféle akadályok körül vezetni és a célba (hulladékgyűjtőbe) juttatni.
  • Tartsd egyensúlyban a környezeted! – egy-egy evezőt kell nyújtott kézzel tartani, melynek lapát részére egy alumínium dobozt helyezünk. Feladat: adott szakaszt minél rövidebb idő alatt teljesíteni, anélkül, hogy az evezővel vitt „szállítmány” leesne.
  • Tetra puzzle – egy kb. 20 italos kartondobozból álló formát kell a játékosoknak minél gyorsabban összeilleszteni.
  • PET-teke –  hasonlóan a jól ismert játékhoz a játékosoknak minél több PET palackot kell eldönteniük a felfüggesztett tekegolyó segítségével.

 

A versenyek mellett az érdeklődők a KvVM és az ÖKO-Pannon látványos oktatóeszközeiből álló road show segítségével sajátíthatták el a szelektív hulladékgyűjtés szabályait. A Hasznosító Torony a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás gyakorlatát mutatja be interaktív formában, a Tudás kereke az anyagtípusok hasznosításáról ad fontos és érdekes információkat. Az Öko-Fa az egyes anyagtípusok pontos gyűjtésének fontosságára hívja fel a figyelmet, míg a Rend(m)ező segítségével valódi hulladékokat szelektálhatnak az érdeklődők. A gyerekek a road show-n olyan tudással gazdagodhatnak, amely segít abban, hogy a rendezvényen és az otthonukban, környezetükben a jövőben is helyesen válogatva gyűjtsék a hulladékot.

 

 

Bővebb információ az ÖKO-Pannon Kht.-ről: www.okopannon.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja