A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Környezetszennyezés, légszennyezés, szálló por...

- 2009-01-21
Csak száz évet kellene visszalépnünk az időben, s meglepetten tapasztalnánk, hogy az, ami a mai kor átka, régen ismeretlen volt a föld lakói számára.
A napokban első alkalommal voltunk tanúi annak, hogy olyannyira szennyezett a légterünk, hogy szükségessé vált a szmogriadó elrendelése, mégpedig a levegőben szálló por magas szintje miatt.
Környezetszennyezés, légszennyezés, szálló por...

Mit értünk szmog alatt?
A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag. A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hő szennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása).
Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés.

Melyek azok az értékek, amelyet meghaladva riasztást kell elrendelni?
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény szabályozása szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a füstködriadó terv (szmogriadó terv) rendelettel történő megállapítása.
A szmogriadó elrendeléséről szóló - a korábbinál szigorúbb kormányrendelet - 2008. október 25-től lépett életbe. Eszerint a szmogriadó riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem biztat javulással, például a szél feltámadásával.

Mit tegyenek a családok, ha szmogriadót rendeltek el?
A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a nagy mennyiségű légszennyező anyag. A légzőszervi és keringési betegeknél ennél súlyosabb tüneteket válthat ki a riasztási határérték feletti PM10 koncentráció.
Szellőztessünk a hajnali órákban.
Azon családok, aki rendelkeznek hepaszűrős készülékekkel, szmogriadó esetén szellőztetés után is kapcsolják be.
Tiszta, verőfényes időben sétáljunk sokat, töltsünk minél több időt a szabadban. Ne távolodjunk el a természettől, hogy a harmónia megmaradjon ember és környezete között.
Fogyasszunk sok folyadékot, a vérkeringést segítjük ezzel.
Táplálkozzunk vitaminokban és rostokban gazdag élelmiszerekkel, hogy immunrendszerünk erős és ellenálló legyen!

Hogyan éljünk, hogyan vigyázzunk környezetünkre?
Amit mi, családok megtehetünk: a hulladék szelektív gyűjtése, amelyet egyre több településen vezetnek be felelős önkormányzatok. Éljünk a lehetőséggel! Tiszta környezetünk megőrzéséért: Ne égessünk lomot, tartsuk be az önkormányzatok szabadban történő tűzgyújtási határozatait. Ne hagyjunk parlagon, műveletlen területet, illetve kaszáljuk rendszeresen még mielőtt a pollen, vagy virágpor a levegőben elterjedne.
Használjuk gazdaságosan a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat.
S mindenekfelett, ha tehetjük, hagyjuk otthon autóinkat!

S hogy mindezekre a jövő nemzedék felkészült legyen, egyre több pályázatot hirdetnek meg iskolák, környezetvédelmi szervezetek.
VERSENYFELHÍVÁS
Az általános iskolák és középiskolák, szövetségek, szervezetek, egyesületek, baráti körök 10-19 éves tagjainak a 2008/2009. tanévben megrendezésre kerülő országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen való részvételre
A verseny meghirdetője az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója
Az országos verseny jelmondata: KÉSZÜLJ FEL!
A versenysorozat az OKF helyi és megyei szervei, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség közreműködésével valósul meg.
Bővebben: http://w3.enternet.hu/pvsarvar/pg009.html
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s
http://www.magyarorszag.hu/ugyfelvonal/archivum/valasz_081112_6.shtml

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja