A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fizetése négyszereséért takarít az egykori tanár – lassan már ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítson

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-14
Hogy a történelemtanár tanítja a matematikát évek óta a gyereknek, aki még életében nem látott matematika tanárt, azt már megszoktuk, lenyeltük. Mert hát ki menne el a mai világban tanárnak? Ahol a kezdő fizetés nettó 160 ezer forint - pótlékkal együtt. Egykori tanár mesél arról a videóban, hogy miért takarít inkább a fizetése négyszereséért. "Csak nehogy az egész rendszer ránk szakadjon, úgy, ahogy van." Mert annak a gyerekek isszák majd meg a levét.
Fizetése négyszereséért takarít az egykori tanár – lassan már ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítson

Lassan már ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítson

Becsengettek. Új tanév, új élet. Vagy mégsem? Mintha semmi sem változott volna:

 • a tantermek állapota ugyanolyan rossz
 • fiatal tanárokat lasszóval sem lehet fogni
 • a tanárhiány egyre súlyosabb: már bármilyen szakos kollégát keresnek
 • bérrendezésről mostanában szó sincs, és a fizetés Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint közel sem olyan tisztes, mint ahogy azt Novák Katalin állítja, a kezdő fizetés például nettó 160 ezer Ft
 • és ami a legmegdöbbentőbb: a pedagógusnak mindössze annyit kell tudnia, hogy a középszintű érettségire felkészítse a diákokat, ha emelt szintű érettségire szeretné felkészíteni őket, akkor egy 1 éves továbbképzésen kell részt vennie
   

Miért a történelemtanár tanítja a matematikát?

A kérdés költői. A válasz egyszerű: azért, mert nincs matematikatanár. És nem volt tavaly sem. És azelőtt sem. A tanárhiány évek óta probléma az iskolákban. Nagy Erzsébet azt mondja, az idősebb tanárok elmennek nyugdíjba, miközben nincs utánpótlás.

”Nem mennek el a fiatalok pedagógusnak. Nem mennek el, mert nem hajlandóak garantált bérminimumért dolgozni. Márpedig a kezdőfizetés ilyen, illetve erre adnak tavaly óta 10% ágazati szakmai pótlékot, ezzel a pedagógusok utolérték az iskolatitkárokat vagy a pedagógiai asszisztenseket, akik évek óta kapnak ilyen pótlékokat.”
 

De hogy számokkal is érzékeltessük:

Egy kezdő tanár nettó 160 ezer forintos fizetésre számíthat pótlékkal együtt.

”A kormány szerint az idősebb pedagógusok jövedelme tisztes megélhetést biztosít. Pedig ez egyáltalán nem tisztes. 309 ezer forint nettó. A pótlékemelésnek köszönhetően ennyit kereshet ma az, aki pedagógus 2-es minősítésben van, egyetemi végzettséggel, 40 évvel. A többi középkorú pedagógusnak általában 220-240 ezer forint között van a fizetése. Ez Novák Katalin szerint tisztes.”

A következő videó szereplője korábban tanárként dolgozott, most inkább a fizetése négyszereséért takarít:

"Köszönet" a kormánynak

Ebben a videóban különleges módon mond köszönetet a kormánynak a PDSZ az oktatáspolitikája miatt.

Csak hogy néhányat kiemeljünk:

 • ”Köszönöm a kormánynak, hogy nem költenek az iskolák karbantartására, mert így év elején nem okoznak meglepetést a tantermek.”
 • ”Köszönöm a kormánynak, hogy nem kell gondolkodnom, mert ő pontosan megmondja, hogy mit, meddig, milyen tankönyvből, hogyan tanítsak.”
 • ”Köszönöm a kormánynak, hogy megóvja az egészségemet és nem kell súlyos cekkerekkel hazatérnem a bevásárlásból.”

A Klebelsberg Központ október elejére ígért információt arról, hogy hogy állnak az állásbetöltésekkel és mennyi helyettesítést rendeltek el.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja