SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az iskolakezdés magával hozhatja a járvány berobbanását a szakértők szerint

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-25
Bár a Covid-19 esetek száma a nyár során jelentősen csökkent, a szakértők szerint készülnünk kell a negyedik hullámra, amit számottevően felerősít majd az iskolakezdés. Mire készüljünk szeptemberben? Lesz-e digitális oktatás? Meddig oltathatjuk be a gyerekeket?
Az iskolakezdés magával hozhatja a járvány berobbanását a szakértők szerint

A pedagógusok véleménye

„Biztosat senki nem tud, de a félelem mindenkiben ott van, hiszen pontosan láttuk tavaly ősszel, hogy hova vezethet az, ha a nyaralásból hazatérő gyerekek megjelennek az oktatási intézményekben, és beülnek a sokszor 30 fős osztálytermekbe, ahol nem viselnek maszkot, ahol nem lehet tartani a távolságot. Az iskola komoly táptalaja lehet a vírus berobbanásának, pillanatok alatt gócpontok alakulhatnak ki. Éppen ezért feltétlenül szükségesnek tartanánk közvetlenül a tanévnyitó előtt a diákok, a pedagógusok és az egyéb dolgozók tesztelését, véleményünk szerint ez nagyban növelné mindannyiunk biztonságérzetét” – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Indexnek.

Ahogy korábban megírtuk, a szakértők előre jelezték: Ekkor kezdődhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon.


Friss adatok

Bár a Covid-19 esetek száma nem magas, jelenleg 134 új fertőzött és egy elhunyt van, a gyerekek iskolába való visszatérésével ez a szám várhatóan megugrik majd.

„A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 773 569 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7713 főre csökkent. 92 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen” – írja a koronavirus.gov.hu.

A szakértők szerint csak úgy csökkenthető a negyedik hullám súlyossága, ha minél több ember beoltatja magát. Jelenleg 5 504 205 fő az, aki már a második oltását is megkapta. Bár a vírust az oltás felvétele után is el lehet kapni, Müller Cecília szerint a beoltottak kevesebb, mint 1 százaléka betegszik meg.

„Müller Cecília elmondta, hogy mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták” – áll a hivatalos Koronavírus tájékoztató oldalon.


A diákok oltása

A mai napon még jelezhetnek az iskola felé azok a szülők, akik szeretnék 12 éven felüli gyermekeiket beoltatni. A jelzés határideje a mai nappal (augusztus 25.) lejár. Az iskolák elektronikus úton küldtek a szülőknek tájékoztatást, a visszajelzések alapján pedig összesítik a diákok oltási igényét. Azok a szülők, akik iskolán kívül szerették volna a 12-17 éves gyermeküket beoltatni, eddig is jelentkezhettek az interneten keresztül.

Eddig 203 ezren jelentkeztek oltásra ebből a korosztályból, a diákok 83%-a (168 ezer gyerek) pedig már meg is kapta azt. Augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án az iskolákban is lesz oltási akció a háziorvosok és iskolaorvosok bevonásával. A diákok a Pfizer vakcinát kaphatják majd meg az oltási akció keretein belül.
 

Készüljünk a digitális oktatásra?

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az alsó évfolyamokban pótolhatatlan, hogy a gyerekek iskolába járjanak a gyerekek oktatásának és a szülők munkába járásának szempontjából is, a felsősöknek, valamint a gimnáziumba járó diákoknak viszont előnyös lehet rövidebb időszakokra az online oktatás. A diákok többet aludhattak, kipihentebbek voltak és saját napirendet alakíthattak ki az online oktatás alatt, ez pedig sok esetben pozitívan befolyásolta a teljesítményüket. A pedagógusok úgy készülnek tehát, hogy legalább az alsó évfolyamokban feltétlenül meg legyen tartva a helyszíni oktatás.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja