A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kórházi patthelyzet: senki se felelős, a családok tízezreket fizethetnek a végén

Kercsó Dorottya - 2020-05-04
Olvasónk története egy szürreális helyzetről a magyar egészségügyben, ahol hiába az orvosok és ápolók jó szándéka, ha vannak dolgok, amelyek senki hatáskörébe nem tartoznak.
Kórházi patthelyzet: senki se felelős, a családok tízezreket fizethetnek a végén

Miklós (kérésére nevét megváltoztattuk) 92 éves nagymamája a koronavírus-járványról szóló híradások következtében egy nap úgy bepánikolt, hogy úgy döntött, önkezével vet véget az életének, és bevett néhány doboz nyugtatót. A rokonokat a szomszédban lakó fiatal pár értesítette, akiket aggodalommal kezdett eltölteni, hogy hiába vásároltak be a megbeszéltek szerint az idős néninek, ő egy napja nem nyitott ajtót nekik. Miklós a tűzoltók segítségével feszítette fel a lakás ajtaját, és talált rá a földön fekvő asszonyra, aki rendkívül legyengül állapotban, de életben volt – mint később megtudták, abból a típusú nyugtatóból gyakorlatilag lehetetlen akkora mennyiséget bevenni, ami önmagában halált okozna.


A receptfelírás viszontagságai

Az asszonyt kórházba szállították, ahol Miklós szerint rendkívül kedves és szakszerű ellátásban részesítették, csakhogy vannak olyan körülmények, amelyeken a legodaadóbb gondoskodás sem segít.

„Szóltak, hogy vigyek be a mamának felnőtt pelenkát, popsitörlőt és jó minőségű kenőcsöt. Korábban soha nem volt erre szüksége, de elfogadtam, hogy ez egy speciális helyzet, meg is vettem a 30 darabos pelenkacsomagot 5 300 Ft-ért. Később ismerősök szóltak, hogy írassam fel receptre, hiszen úgy 95 százalékos támogatás jár rá.” – meséli Miklós, aki azt gondolta, mi sem egyszerűbb, mint ezt megoldani. Tévedett.

Először a háziorvost kérte meg, hogy írja fel a pelenkát a nagymamának, aki azt felelte, hogy kórházban fekvő beteg TAJ-számára ő nem adhat ki receptet, az ugyanis már kettős finanszírozásnak minősülne. Azt javasolta, kérjék meg a kórházi kezelőorvost. A kezelőorvos tájékoztatta őket, hogy ő szintén nem írhatja fel a receptet, mivel a pelenka biztosítása az elvileg intézmény feladata, nem a hozzátartozóké. Elvileg – a gyakorlatban ugyanis finanszírozási okokból nem tudják megoldani.

Tehát a kórháznak saját bevallása szerint kellene pelenkát biztosítania, de nem tud, a hozzátartozónak pedig emiatt csak teljes áron – havi 20-25 ezer Ft-ért – van lehetősége ezt beszerezni a betegnek.


Mit mond a törvény?

Az egészségügyi törvény (Ebtv) 14.§   (2).   bekezdés   c.   pontja kimondja:  
"A biztosított a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás keretén belül (…) jogosult a gyógykezeléséhez szükséges gyógyszerre  –  ideértve  a  vérkészítményeket  is  -, kötszerre és ideiglenes  gyógyászati segédeszközre, továbbá a   gyógyászati segédeszköz használatának betanítására.”

Mégis fájdalmasan sok család számolhat be arról, hogy a kórház a rokonoktól kéri be az orvosságokat – ami egyébként önmagában tilos is lenne -, a kötszert, a felfekvés elleni krémet, vagy éppen, mint esetünkben, a pelenkát. Teszik mindezt azért, mert hiába a jogszabály, az intézmények anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy mindezeket biztosítsák a betegeknek.


Hova fordulhatunk a panaszunkkal?

Aki hasonló helyzetbe került, a területileg illetékes betegjogi képviselőkhöz fordulhat panasszal. Ott tájékoztatják a lehetőségeiről, de valószínűtlen, hogy pert javasoljanak. Ennek oka az, hogy az összes felmerülő költséget – szakértők, perköltség stb. – a felperesnek kell megelőlegeznie, ami már önmagában több százezer forintba kerülhet. Az esetlegesen megítélt kártérítés ennek csupán töredéke lenne, és akkor is felmerül a kérdés: fizettessük-e ki a veszteségeinket a kórházzal, ha ez azzal jár, hogy még kevesebb pénz marad náluk a betegek méltó kezelésére.

Az üggyel kapcsolatban feltettük kérdéseinket a kezelő kórháznak is, ahonnan a következő választ kaptuk:

"Az intézményünkben fekvő betegek részére az alapvető tisztasági és egészségügyi felszerelést (kórházi hálóing, fürdetéshez fürdetőhab és egyszer használatos kesztyű, nedves törlőkendő és pelenka), valamint az étkezéshez szükséges egyszer használatos evőeszközt is biztosítja intézményünk. Minden osztályon és kórteremben rendelkezésre áll kézfertőtlenítőszer.
A betegek felvételkor saját felszerelésüket behozhatják magukkal (törülköző, tusfürdő, szájápoláshoz használatos eszközök, stb.).
Amennyiben ezek elfogynak, van lehetőség pótlásra a hozzátartozók segítségével.

A betegek részére a kórházból történő elbocsájtáskor írhatóak fel szakorvosi javaslatra a pelenkák, ezt a kezelőorvos írásban jelzi a zárójelentésben a háziorvos felé."

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: PublicDomainPictures / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja