SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Meghalt egy terhes turista, akit elküldtek az egyik szülészetről - lemondott az egészségügyi miniszter

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-05
Portugália egészségügyi minisztere azt követően mondott le, hogy meghalt egy 34 éves várandós, indiai turista. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első hasonló eset.
Meghalt egy terhes turista, akit elküldtek az egyik szülészetről - lemondott az egészségügyi miniszter

Ez volt az utolsó csepp a pohárban

A portugál kormány kedden közölte, hogy lemond Dr. Marta Temido, aki 2018 óta volt egészségügyi miniszter. 

A portugál miniszterelnök, António Costa azt mondta: a 34 éves indiai turista halála volt az utolsó csepp a pohárban. 

A szülészeti osztályokon óriási munkaerőhiány alakult ki, ennek kezeléseként pedig néhányat ideiglenesen bezártak. A várandós nőket pedig kockázatos kórházi áthelyezésekre kényszerítették.

A helyi média számolt be elsőként arról, hogy egy várandós turista meghalt, amikor a lisszaboni Santa Maria Kórházból – Portugália legnagyobb kórházából – elköltöztették, mert megtelt az osztály.

Információk szerint a terhes nő halálát szívleállás okozta a szállítás közben. A hatóságok jelentése szerint a sürgősségi császármetszést követően a nő kisbabája egészségesen jött világra. A 34 éves indiai nő halála miatt pedig vizsgálatot indítottak.

A zsúfolt szülészeti osztályok és ennek következtében kialakult hosszú várakozási idő miatt mind az orvosok, mind az ápolók, és az ellenzék is az egészségügyi minisztert okolták. 

Ráadásul az elmúlt hónapokban nem ez volt az első hasonló eset - Temido ezért is mondott le. Nemrég, miközben az anyákat egyik kórházból a másikba szállították, két baba is az életét vesztette. 

Portugáliában most annyira kevés az orvos és az ápoló - főleg szülész-nőgyógyász -, hogy a kormány már azon gondolkozik, hogy külföldről toboroz személyzetet. 

Dr. Temidót egyébként széles körben elismerték korábban annak tekintetében, hogy a Covid-19 világjárvány alatt sikeresen intézte a vakcina bevezetését az országban.
 

A nőgyógyászat hiányszakmává lépett elő

Korábban a Családineten beszámoltunk arról is, hogy több orvos, rezidens és szakdolgozó is felmondott a Péterfy Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán. A kismamák aggódtak, hogy megszűnik az osztály, és a kerületiek csak magánkórházban szülhetnek majd.

"Sajnos a nőgyógyászat az utóbbi időben hiányszakmává lépett elő, legalábbis az állami ellátó rendszerben. Nem lesz több orvos, az ő hiányukat azért valószínűleg nehéz pótolni" – mondta el Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Híradónak.

A kórház főigazgatója így nyilatkozott az ügyről:

”Ketten előléptetés miatt távoztak más intézménybe, tehát az állami egészségügyi rendszer semmilyen veszteséget nem szenvedett. A távozó emberek helyére új embereket vettek fel, az osztály zavartalanul működik. Semmilyen beavatkozás nem maradt el.”

Indexkép: Daniel Reche képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja