SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Körömlakk, amely jelzi a randidrogot: ez lenne a megoldás?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-02-21
Az Észak-karolinai Egyetem néhány hallgatója - mind fiúk - egy különleges körömlakkot fejlesztett ki a diáklányok számára. A lányoknak elég az ujjuk hegyét a nekik felkínált italba mártani, és a körömlakk elszíneződik, ha valamilyen tudatmódosító szert tartalmaz az ital (már az alkoholon kívül persze). Többen felteszik azonban a kérdést: valóban ez a megfelelő megoldás a nemi erőszak elkerülésére?
Körömlakk, amely jelzi a randidrogot: ez lenne a megoldás?

Az Undercover névre keresztelt körömlakkot még 2014-ben fejlesztette ki néhány egyetemista fiú. A termék honlapján olvasható információ szerint arra a nagyon is komoly problémára kerestek megoldást, hogy becslések szerint hat nőből egyet ér élete során szexuális zaklatás, az egyetemi hallgatók pedig különösen érintettek ebben.

Az elgondolás a következő: a szexuális ragadozók igen gyakran úgy ejtik csapdába gyanútlan áldozataikat, hogy meghívják őket egy italra, amelybe valamilyen tudatmódosító szert - úgynevezett "randidrogot" - kevernek. Ettől az áldozat elveszíti az eszméletét vagy egyéb módon kerül védekezésre képtelen állapotba. Az elkövetők ezt kihasználva kifosztják, és ha nőről van szó, megerőszakolják őt. A problémát súlyosbítja, hogy az ilyenkor létrejött nemi aktus bizonyos országok jogrendszere szerint nem is számít nemi erőszaknak, mivel az áldozat nem védekezett vagy tiltakozott közben.

Ha egy nő az Undercover körömlakkot használja, elég belenyúlnia a felkínált italba, és ha az drogot tartalmaz, a lakk elszíneződik. Ennyi, probléma megoldva. Valóban?

Nem kétséges, hogy a feltaláló fiúkat a legőszintébb jó szándék vezette. Az Undercover valóban hasznos lehet bizonyos szituációkban. Egy, a Huffington Poston megjelent cikk írója azonban úgy látja, szerencsésebb lenne a problémát nem a felszínen, hanem a gyökereinél kezelni.

Először is: a nemi erőszakot az esetek túlnyomó többségében nem ismeretlen ember követi el, hanem valaki olyan, akiben az áldozat megbízik. Életszerűtlen azt feltételezni, hogy valaki a barátaival szórakozva minden neki szánt italt megvizsgál, nem tettek-e bele drogot a csoporttársai.

Másodszor, sajnos még ma is igaz az, hogy az egyetemi rendezvények a felelőtlen szexuális magatartást, és közvetett módon az erőszakos viselkedést propagálják. A gólyatábori botrányok előtt Magyarországon is mindennapos volt, hogy a leendő elsőéveseknek - 18-19 éveseknek - a táborban üdvözlésként egy csomag óvszert adtak, ezzel is sugallva, hogy az a normális, ha egy ennyi idős ismeretlenekkel létesít szabadidejében szexuális kapcsolatot.
Majd folytatódtak este a vetkőzős és itatós játékok, amelyekben ugyan rendszerint nem volt kötelező részt venni, de komoly lelki erő kell ahhoz egy tizenévestől, hogy nemet tudjon ilyen helyzetben mondani, még akkor is, ha érzi, hogy ez így nagyon nincs rendben. A töménytelen mennyiségű alkohol és a felfokozott légkör hatására pedig számtalan lány ébredt reggel arra, hogy olyasmi történt vele, amibe tiszta fejjel soha nem ment volna bele.

Bár a nemi erőszak botrányok kipattanása óta a felsőoktatási intézmények egy része szigorúbb szabályozásnak veti alá a gólyatáborait, a hozzáállást nem lehet egy tollvonással megváltoztatni. Kétségtelenül fontos a lányokat óvatosságra inteni, de valódi változást csak az hozhat, ha a fiúkat győzzük meg arról, hogy nem az a férfias viselkedés, ha a nőket egy darab húsként kezeljük, megalázó helyzetbe hozzuk, vagy eszméletlenre itatva őket létesítünk velük nemi kapcsolatot. Ha a mai kisfiúkat már korai éveiktől a nők tiszteletére és a személyes határok tiszteletben tartására nevelnénk, talán nem kéne azon aggódnunk, hogy óvodás kislányunk tizenöt év múlva milyen "élményekkel" fog hazajönni a gólyatáborból. Ehhez azonban nem elég a szülők erőfeszítése, az egész társadalom szemléletének átformálására van szükség.

Talán valami elkezdődött a #metoo kampánnyal. Addig meg marad a szívószál és a körömlakk.

Indexkép: PexelsHelena Lopes

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja