A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismerd meg az ellenséged!

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-06
A drogok ma egyre több problémát jelentenek a családok életében. Számtalan fiatal nyúl tudatlanságból, vagy a próba kedvéért élvezeti szerekhez.
Ismerd meg az ellenséged!

A tiltás nem jó megoldás! Minden szülő átélte egyszer kamaszos dackorszakát, s jól ismeri a tiltásra való reakciót. A legjobb megoldás a serdülőkorú fiatalok tájékoztatása. Ha megismerik a drogok fajtáit és azok káros hatásait, kevesebb lehetőségük nyílik rá, hogy tudatlanságból kipróbáljanak egy olyan szert, amely nem csak függőséghez vezet, de akár az életükbe is kerülhet. A kamaszkor egyik legnagyobb veszélye a kíváncsiság, az első szárnypróbálgatások.

A fiatalabb korosztály keresi a helyét a világban, célokat kutat, és felfedezi a szórakozás, a baráti társaságok örömeit. A bulizás, éjszakába nyúló szórakozás velejárója az új dolgok kipróbálása- és tapasztalat hiányában sajnos ezek túlzott mértékű élvezete. Tévedés lenne azt állítani, hogy drogokat csak az iskolakerülő, rossz diákok fogyasztanak. Már egyetlen alkalom, a kíváncsiságból történő kipróbálás is függőséghez vezethet. A szülők sajnos kevésbé tájékozottak az élvezeti szerek területén, ezért sok esetben csak akkor jönnek rá gyermekük káros szenvedélyére, amikor már kialakult a függőség.

Legális drogok

A legális drogokat mindannyian ismerjük, az alkohol, a szerves oldószerek mind ebbe a kategóriába tartoznak. Az alkoholhoz, dohányáruhoz elméletben csak tizennyolc év felett juthatnak hozzá a fogyasztók, a gyakorlat azonban nem ezt bizonyítja. Egy jól kisminkelt, fizikailag jól fejlett lányról, vagy egy erős testalkatú tinédzser fiúról egyetlen boltos sem feltételezi, hogy még nem érte el a korhatárt, ezért a látszatra adva meg sem kérdezi azt. A szórakozóhelyeken a nagyobb forgalomért küzdve legtöbb esetben nincsenek tekintettel az életkorra. A szipuzás kellékéhez, a szerves oldószerekhez, ragasztókhoz pedig bárki hozzájuthat kortól függetlenül, hiszen szinte lehetetlen azok felhasználásának ellenőrzése.


Szerves oldószerek: Számos olyan, a háztartásban használt szer létezik, mely az agyba jutva hallucinációt válthat ki. Ezek közé tartozik a hígító, csavarlazító, egyes ragasztók, vagy éppen a körömlakklemosó. Hosszabb időn át történő használatuk komoly szervi károsodásokhoz vezet. Ennek élő bizonyítékai azok a munkások, akik évekig hasonló szerekkel dolgoznak, és önkéntelenül is szervezetükbe jut. Károsítja az agy mellett a vesét és a májat is. Tünetei a remegés, hányinger, zavarodottság.

Illegális drogok

Az illegális drogok kategóriába tartozik minden olyan szer, melyet mi laikusok egyszerűen drognak nevezünk. A legegyszerűbb, természetes drogoktól (pl. kender) egészen a legkeményebb anyagokig (crack, kokain) az összes, legálisan nem kapható szert ide sorolhatjuk.

Gombák: a természetben számtalan gombafaj létezik, mely agystimuláló hatással bír. Ezeket a régi korok sámánjai, médiumai is használták. Sötétben, száraz helyen megszárítva akár egy évig is eltárolható. Magas hőmérsékleten elvesztik hatásukat. Az LSD-hez hasonlóan használata szélsőséges idegállapotot eredményezhet; túlzott nyugalmat, vagy éppen ellenkezőjét, nagy fokú aktivitást.

Diszkó drogok: a szórakozóhelyeken leggyakrabban használt drogok, vagyis az extasy és a speed sorolhatók ebbe a kategóriába. A füves cigaretta szintén népszerű, azonban az előző két szerrel szemben természetes eredetű, több országban gyógyhatásai miatt is használják, emellett nem okoz nagyobb károsodást. Az amfetamin származékok központi idegrendszeri tüneteket okozhatnak; fogcsikorgatás, álmatlanság, nyugtalanság, idegesség, emelkedett vérnyomás, pörgés.

Mindent összevetve a szülők és a tanárok leginkább a megváltozott magatartásból következtethetnek a drogfogyasztásra. Kamaszkorban az egyébként is szélsőséges viselkedés miatt nehezebb lehet ennek eldöntése.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja