A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülők egyik legnagyobb félelme: mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne váljon drogfüggővé?

Kerékgyártó Andrea - 2017-10-12
Jó tíz éve találkoztam vele először. Emlékszem mennyire megdöbbentem, hogy már hajnali fél 7-kor az arcára tapasztott papírzacskóból mélyeket szippantva bódítja magát. Az egész villamos bűzlött a hígító - vagy ki tudja mi - szagától. Elbutult arccal, összeakadó nyelvvel támolygott utastól-utasig, némi pénzt kunyerálva.
A szülők egyik legnagyobb félelme: mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne váljon drogfüggővé?

Mivel a munkámból adódóan egész nap jöttem-mentem, sokszor találkoztam vele. Vele és a papírzacskójával, amit elmaradhatatlanul a kezében szorongatott vagy az arcára tapasztott.
Manapság is szinte naponta összefutok vele. Az elmúlt tíz évben iszonyatosan megöregedett, pedig nem lehet több 30-40 évesnél. A haja megőszült, az arca meggyötört. Fejét lehajtva rója egész nap az utcákat. Furcsa, öles léptekkel halad és alig érthető szavakkal kér néhány forintot a járókelőktől. Ebből áll az élete, kényszeresen sétál, miközben pénzt koldul.

Szívem szerint megkérném, hogy mesélje el a történetét. Azt, hogy mitől siklott ennyire félre az élete. Attól tartok azonban, hogy nem tudná elmondani. Az agyát végérvényesen tönkretette a szipuzás. Egy ismerőstől azt hallottam, hogy már tiszta egy ideje. Ha így is van, már nincs jövője. A bódulatban töltött évek egy életre nyomot hagytak a szervezetén.

Először drogfüggőkkel az egyetemen találkoztam, amikor részt vettem a Megálló csoport egyik előadásán. Ijesztő és egyben végtelenül érdekes is volt végighallgatni a tagok történetét.
A függőség témaköre azóta is rettenetesen foglalkoztat. A Life csatornán futó Sokkoló függőségek című sorozat jó néhány epizódját végignéztem. Ebben bepillantást nyerhetünk súlyosan függő emberek mindennapjaiba. Láthatjuk, hogyan teszi tönkre a drog, alkohol vagy gyógyszerfüggőség mind a függő, mind a hozzá közel állók életét. 
A műsor gyerekkortól végigtekint a szereplők életén és megpróbálja felgöngyölíteni milyen okok vezettek a függőséghez. Igen tanulságos ez a műsor, minden szülőnek látnia kéne belőle néhány epizódot. Sőt a tizenéves korosztály számára is hasznos lenne egy-egy történet megtekintése.


A függőség kezdete

A függőség olyan ártatlanul kezdődik. A fiatal bekap egy pirulát, amitől a mennyekben érzi magát. Naná, hogy legközelebb sem mond rá nemet. És észrevétlenül elindul a lejtőn. Egyre több és több anyagra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. Egy idő után pedig már azért van szüksége az anyagra, hogy ne érezze magát pokolian nélküle.

A függők élete semmi másról nem szól, mint a következő adag árának előteremtéséről és a beszerzéséről. A pénzért bármire képesek, betörnek, prostituáltnak állnak, sőt akár a saját családtagjaikat is meglopják. Semmi sem számít, csak az, hogy meglegyen a következő adagjuk. A függőség mindent felülír.

Vagy két tucat részt végignézve megállapítottam, hogy a súlyos függőket szinte egytől-egyig valamilyen trauma érte gyerekkorában. Bántalmazó, érzelmileg elérhetetlen, alkohol, drog, vagy gyógyszerfüggő anya vagy apa, molesztálás, iskolai abúzus a leggyakoribb gyerekkori traumák, amikről a műsorban szereplő függők beszámoltak. Csupán egyetlen személy volt, aki azt mesélte, hogy rendezett, boldog gyerekkora volt, és pusztán annak a számlájára írható a függősége, hogy rossz társaságba keveredett.

A mai világban hatalmas veszélynek vannak kitéve a fiatalok. Csak pénz kérdése, hogy droghoz jussanak. Szinte hetente dobnak piacra újabb és újabb designer drogokat. Ráadásul egyre több a bizonytalan eredetű anyag, ami akár a használó életébe is kerülhet.

Mégis mit tehetünk szülőként, hogy a gyerekünk ne váljon függővé? Zacher Gábor toxikológus főorvos szerint a szeretet, odafigyelés és kommunikáció hiánya okozza a legnagyobb gondot. Ő azt tanácsolja, hogy napjában adjunk a gyereknek apró szeretetinjekciókat és beszélgessünk sokat.

Arra sajnos nincs garancia, hogy a gyerekünk nem próbál ki valamilyen tudatmódosító szert. Szülőként annyit tehetünk, hogy szeretetben neveljük, megadjuk neki a kellő figyelmet és törődést és rengeteget beszélgetünk vele. Ezeket betartva sokat tettünk annak érdekében, hogy megelőzzük egy esetleges függőség kialakulását.

Forrás: Lányomnak az életről
Fotó: D. Sinclair Terrasidius / flickr

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja