A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bódulat a természetből

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-13
Nem csupán a modern, laborokban előállított kábítószerektől kell óvnunk gyermekeinket. A természetben is fellelhető számtalan stimuláló hatású növény.
Bódulat a természetből

Kábulat, hallucináció, szédülés- csupán néhány azon tünetek közül, melyeket a természetben megtalálható növények egész sora okozhat. Számtalan nemzet sámánjai és jósai vették igénybe ezek a növényeket, hogy kábult állapotukban a jövőbe lássanak, vagy elűzzék a gonosz szellemeket.

Bolondító beléndek

A középkorban a halálra ítéltek kábítására, illetve fájdalomcsillapításra használták. Kellemetlen szagot árasztó, halványsárga virágzatú növény. Az ókori Görögországban magjának füstjét felhasználva idéztek elő kábulatot, s a delphoi jósnők is előszeretettel használták. A növény tropanvázas alkaloidokat tartalmaz, melyek kisebb mennyiségben csupán hallucinációt, érzéki csalódásokat okoz, a környező világ elmosódik. Nagy adagban akár eszméletvesztést is okozhat. Afrika egyes részein ma is fogyasztják szárított levelét kenderrel keverve, cigaretta formájában.

Virola

A Virola nevű pszichotróp növény a trópusi erdőkben található meg, mintegy tíz faja található meg ezen a területen. Fája akár a 70 méteres magasságot is elérheti, a kábítószert belső kérgének nedvéből nyerik. Kábítószerként elterjedt, de a gyógyászatban is előszeretettel használják. Beszippantása után a hatás azonnal bekövetkezik; izgatottságot, hiperaktív viselkedést okoz. Mellékhatásaként romlik a mozgáskoordináció, a végtagok elzsibbadnak, majd ezt hallucináció követi. A virola gyantáját egyes bennszülött törzsek gyógyszerként is használják. A nedves éghajlat miatt nagyobb esély van a gombás fertőzésekre, ezt hatékonyan tudják kezelni a virola gyantájával.


Csattanó maszlag

A hioszciamint és atropint tartalmazó növény az egész világon elterjedt, mérgező hatású szer. A mérgezés első jeleként fáradtság jelentkezik, majd ezt követi a levertség, tompaság érzése. Túladagolása agyi károsodást okozhat, de akár halálhoz is vezethet. Kínában kizárólag gyógyászati célokra használták. A népi gyógyászatban hatásos szer volt láz, hasmenés, lelki betegségek gyógyításában. Erős hatása miatt csak szakavatott ember segítségével lehet biztonságosan alkalmazni. Reumatikus és szülési fájdalmak, sebek, húzódások kezelésére is alkalmazták krém formájában.

Légyölő galóca

Az ókori Indiában is fontos szertartási italok összetevője volt. Az egyik legrégebbinek mondható hallucinogén anyag. Szibériai törzsek ünnepein használták narkotikumként, s kizárólag a megadott szent ünnepeken volt fogyasztható. A gombát többféleképpen fogyasztották, kiszárítva és porrá őrölve, vagy levest készítettek belőle. Hatása az elfogyasztott adagtól, és az elkészítés módjától függően változó lehet. Okozhat megnövekedett fizikai teljesítő képességet (akár a ma ismert speed), vagy eufórikus örömöt. Kezdeti kellemes hatásait kevésbé örömteli jelenségek kísérik; hallucináció, kimerültség és álmosság. Mint a legtöbb természetes narkotikum, a légyölő galóca is mérgező lehet.

Ma is sok vita folyik a marihuána alkalmazásáról, hiszen már a középkorban is hatékony orvosságként ismerték. Használata ugyan nem okoz fizikai függőséget, de tudatmódosító hatása miatt nem engedélyezett. Az emberiség mintegy tíz éve ismeri és használja számtalan betegség leküzdésére. Szerte a világon az emésztés, epeműködés, fejfájás gyógyíre, Afrikában vérhas és malária ellen is hatékonyan alkalmazták.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja