A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mámoros függőség

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-03
Az alkoholfüggőség könnyen kialakulhat, s mindaddig észrevétlen marad, amíg az áldozat elvonási tüneteket nem érzékel.
Mámoros függőség

Gyakran azzal védekeznek néhány sör még belefér, ám ezt később más, erősebb italok követhetik, míg végül kialakul a függőség. Az alkoholizmus sokszor rejtve marad akár a közelebbi hozzátartozók előtt is, és mindaddig, amíg a szenvedélybeteg míg nem próbálja elhagyni rossz szokását, képtelen felismerni a függőséget. A túlzott alkoholfogyasztás számtalan betegség, többek között a rák, májbetegség, reflux és számtalan májbetegség kialakulásához is vezethet.

Amerikai kutatók állítása szerint a várandós nők alkoholfogyasztása nem csupán magzati korban okozhat károsodást, s nem csak a szülés kimenetelére van hatással, hanem akár tinédzser korban is veszélyeztetheti a gyermeket, nőnemű utódok esetén az emlőrák kialakulásának kockázata is megnő. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás gyakran agressziót vált ki, s családokat tesz tönkre fizikailag, lelkileg és anyagilag egyaránt.

Amerikai kutatók kimutatták, hogy nők esetében az alkohol sokkal károsabb hatást gyakorol a szervezetre. Ugyan a általában nők később kezdenek el rendszeresen alkoholt fogyasztani, gyorsabb ütemben károsodik szervezetük. Főként a menopauzát követően növeli a rák kialakulásának esélyét.

Az alkoholizmus alapvetően lelki okokra vezethető vissza. Néhányan azért isznak, mert így próbálják élvezetesebbé tenni életüket, mások a társaság kedvéért, egyesek pedig azért, mert önmagában képtelenek elviselni az életet, depressziójukat, kisebbségi komplexusukat az alkohollal igyekszenek eltüntetni.Az alkoholfogyasztók három csoportba sorolhatók. Egyesek csupán összejövetelen isznak, mások napi szinten fogyasztanak alkoholt, a maradék kisebb csoport pedig mértéktelenül iszik. A mértéktelenül ivók kategóriájába tartoznak a túlzott mennyiséget fogyasztó, nyíltan alkoholizáló, vagy zugivó szenvedélybetegeket.

Az alkoholizmus egyszerű definíciója szerint az nevezhető alkoholfüggőnek, akinek a szervezete olyan módon átalakul, hogy alkohol hiányában nem képes a kiegyensúlyozott működésre. Amennyiben egy bizonyos ideig nem jut alkoholhoz, elvonási tüneteket produkál. Az alkoholistává válást számtalan figyelmeztető jelből megjósolhatja a kívülálló. Nem lehet egyértelműen meghatározni milyen korú, nemű, vagy személyiségű emberek érintettek.

Általában az alkoholfüggők mindegyike valamilyen problémát szeretne az ivás segítségével megoldani. Így azok az emberek, akik mindennapi életükben is szívesen fogyasztanak alkoholt, probléma esetén könnyen az üveg után nyúlnak. Felismerhető jel lehet, ha valaki családját, munkáját, mindennapi teendőit elhanyagolja az ivásért. Általában családtagjait, vagy más ismerőseit hibáztatja alkoholfogyasztásáért, de természetesen a saját döntése volt az ivásba történő menekülés.

Ma már számtalan módon kezelhető az alkoholizmus. Első lépésként a fizikai függőséget szüntetik meg, melynek legyőzéséhez már nem elég az akaraterő. Ezután egy hosszasabb folyamat következik, ez alatt a lelki függőség legyőzése a cél. Teljes gyógyuláshoz csupán az önmegtartóztatás vezethet, az alkohol száműzése a mindennapi életből.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja