A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alkohol a családban

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-04
Sok házasságot tönkretett már az alkohol, válások, vagy családon belüli folyamatos erőszak okozója is lehet.
Sajnos túl sok a hallgatás a családban, várakozás, hogy valami megváltozik, jobbra fordul, ez azonban nem történik meg.
Alkohol a családban

Bizonyos esetekben a pénzhiány miatt sem válnak el a szülők, a gyerekek a folyamatos veszekedések között nőnek fel, ezt a mintát látják, tanulják, hogy így is lehet élni.

Az ár, amit fizetnek nagyon nagy, sokkal nagyobb az esélyük hogy ők is alkoholfüggőkké válnak, nemcsak a családi minta átélése miatt, hanem a genetikai komponensek is szerepet játszanak.

Egyes emberek gyorsabban tudják lebontani az alkoholt, amíg mások nem. Akiknek ez nehezebben megy, a rosszullétek, és fellépő tünetek visszatartó erejűek lehetnek.

Megdöbbentő eredményt hozott az a vizsgálat, hogy a tinédzserkorban vizsgált gyors alkohollebontók 15 év elteltével 90 %-ban lettek alkoholisták, a lassú lebontóknál  azonban ez az arány csak 10 % volt.

Tinédzserkorban megnő a veszélye a kialakulásnak, a társaságban való megfelelés, vagy a kezdeti stresszoldó hatás miatt, mely a szorongást, depressziót oldja.

Felnőttkorban  a problémák hatékony kezelésének hiánya, menekülés a konfliktusból a megoldás helyett, szintén alkoholizmushoz vezethet.

Nehezíti a leszokást, hogy az alkoholfüggők többsége tagadja betegségét, nem ismeri el még önmaga előtt sem. Mentegethetik még magukat esetleg azzal, hogy urai a helyzetnek, bármikor abba tudják hagyni. A valóság azonban más, az alkohol rendszeres fogyasztása már kialakult betegség, ha az alkoholizmus testi, lelki és szociális tünetei is megjelennek. Az alkoholizmus férfiaknál gyakrabban fordul elő, a nőkön az alkoholfogyasztással járó károsodások hamarabb alakulnak ki, amely koraibb fázisban teszi lehetővé a  kezelésüket.

Testi tünetek:

Az arcon apró hajszálér-tágulatok, vöröses arc jelenhet meg.
Nappal: gyakori tünet a kézremegés, járászavar, szellemi hanyatlás ill. emlékezetzavarok, később agyi sorvadás.
Alvás közben: rosszullét, rémálmok, ahogy az alvás közben a vér alkoholszintje csökken, idegesség, izzadás.
Egészségügyi problémák kialakulása, emésztőrendszer, a keringési rendszer, a tüdők, a vesék, a hasnyálmirigy és az idegrendszer rendellenességei, magas vérnyomás, cukorbetegség.

Lelki tünetek:

Első jelek: sóvárgás, vágy az ivásra. Már nem érzi jól magát a beteg a társaságban ha nem iszik, kell egy alaphangulat.

Feszültnek érzi magát, szorong, oldani akarja ezt az érzést akár egy pohár itallal is.
Kialakult alkoholizmus: Megváltozott személyiség, mint például ingerlékenység, hangulatváltozások.

Kritikátlan viselkedés, megnyilvánulások, esetenként verekedés, agresszivitás. A folyamat előrehaladásával az intellektuális funkciók is hanyatlanak, nem képes az önkontrollra.

Szociális tünetek:

A gyakori ittasság miatt képtelen a munkára, indokolatlan munkahelyi hiányzásokhoz, teljesítménycsökkenéshez, majd elbocsátáshoz vezethet. Gyakran a házasság ill. párkapcsolatok felbomlása és a társadalmi beilleszkedési nehézség is bekövetkezik. Innen már nagyon gyorsan az utcára lehet kerülni, hajléktalanná válni.

Az alkoholizmus betegség, ami családtagok vagy barátok kérésére nem fog meggyógyulni.

Ahhoz, hogy meggyógyuljon valaki, teljes önmegtartóztatás kell. Ennek megvalósítása, sajnos előrehaladott állapotban nem az illető akaratán múlik. A fizikai függőség állapotában ugyanis már nem működik az akarat, az agyi jutalmazás, és a fellépő dopaminhiány megakadályozza ezt. A kórházi kezelés pár hét alatt megszünteti a fizikai függőséget, de a pszichikai függőség megszüntetése évekig is húzódhat, támogató, csoport- és egyéni pszichoterápiák, rehabilitáció szükséges a legyőzéséhez.
Mindehhez azonban a beteg elhatározása kell, hogy szembenézzen a valódi állapotával.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja