SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Paralimpia 2008 Peking

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-02
Talán sokan nem tudják még, mert kevés nyilvánosságot kap a hazai médiákban, de nemzetközi szinten hatalmas érdeklődés kíséri a szeptember 6-án nyitó Paralimpiai játékokat Pekingben.
Sajnos nálunk alig közvetítik a fogyatékos sportolók versenyeit, azonban a világban rendkívüli az érdeklődés ezek iránt.
Paralimpia 2008 Peking

 A paralimpiát előreláthatólag 2,4 milliárd néző fogja követni a televízió képernyők előtt, ami megközelíti az olimpia 2,8 milliárdos várható nézettségét. Eddig már majdnem 4000 újságíró jegyezte magát a rendezvényre, amelynek legjelentősebb eseményei éppúgy telt ház előtt fognak zajlani, mint az olimpiai játékok.

33 magyar sportoló indul a 2008-as, Pekingi Paralimpiai játékokon, 10 sportágban.

Úszás:
Baka Dorottya
Becsey János
Bencsura Zoltán
Csuri Ferenc
Engelhardt Katalin
Illés Fanni
Kovács Ervin
Sors Tamás
Ráczkó Gitta
Vereczkei Zsolt
Zámbó Diana

Az eredete a fizioterápiával és a rehabilitációval hozható kapcsolatba. Ma már az úszás vonzza a legnagyobb tömegeket és ez a legnépszerűbb esemény a Paralimpiai  Játékokon. Az úszás minden sérültségi kategória előtt nyitva áll. Jellegzetessége, hogy az úszók a verseny ideje alatt nem használhatnak protéziseket vagy egyéb  segédeszközt.


Vívás:
Dani Gyöngyi
Horváth Gábor
Juhász Veronika
Krajnyák Zsuzsanna
Mató Gyula
Pálfi Judit
Szekeres Pál

{POLL_LEFT_48} A megfigyelő szemszögéből a legfeltűnőbb az, hogy minden versenyző kerekes székben ül és azt egy  szerkezethez rögzítik. Ennek ellenére a rögzített székben a vívó  szabadon mozoghat és az események ugyanolyan pergőek mint a hagyományos vívásban.
A kerekesszékes sportolók számára Sir Ludwig Guttmann mutatta be a vívást 1953-ban, 1960-ban pedig már Paralimpiai verseny szám volt. Azóta a stabil rögzített székekre  adaptálták és kidolgozták a szabályokat. Kerekesszékes sportolók, amputáltak, központi idegrendszeri és gerinc  sérültek bizonyítják fürgeségüket, ügyességüket a nemzetközi versenyen. Versenyszámai: egyéni és csapat, tőr, párbajtőr (ffi, női) és kard (ffi).
 

Boccia:
Béres Dezső
Gyurkota József

Boccia-„boccsa”
A boccia egy hagyományos rekreációs sportág, aminek a gyökerei ókori időkre nyúlnak vissza, először 1984-ben játszották Paralimpián. A játékot a paralimpiai játékokon csak a  cerebral palsy (központi idegrendszer) sérültségű sportolók játszhatják. A játékosok a bőr labdát dobják, rúgják vagy egy  segédeszköz használatával (csővel) gurítják a szintén bőrből készült fehér céllabda felé. A labdákat (kék, piros) olyan közel amennyire csak lehet  a fehér labda felé, kell  eljuttatni. Egyéniben párosban és vagy csapatban versenyeznek, a játékot teremben, sima felszínen játsszák. A boccia az izom kontrol és a pontosság játéka, nagy fokú  koncentrációt igényel.
 

Kerekesszékes tenisz: 
Farkas László
Prohászka Csaba
 
Ügyesség, fittség, stratégia… a kerekesszékes tenisz, amelyet először a 1992-es Barcelonai Paralimpia programjában jelent meg. Az Egyesült Államokból eredeztethető az  1970-es évekből, folyamatosan fejlődik és erősödik egyre nagyobb sportolói bázist és szurkolótábort vonz nemzetközi szinten. 
A játék a hagyományos tenisz szabályokat követi ez megköveteli a versenyzőtől az ügyességet, edzettséget. Az egyetlen különbség, hogy a labda kétszer pattanhat le, ebből az első a pályán belül érje a talajt. Orvosilag igazolt mozgásban korlátozott sportolók vehetnek részt. Egyéni és páros versenyek szerepelnek a Paralimpiai Játékokon.
A Paralimpiai Játékokon kívül számos más nem paralimpiai rendezésű versenyen is részt vehetnek a kerekesszékes teniszezők.


Asztalitenisz: 
Berecki Dezső
Csonka András
Zborai Gyula

Sebesség és gyors reakciók jellemzik a világ-klasszis eszközöket használó versenyzőket fizikai fogyatékosságaik ellenére is. A paralimpiai játékokon álló és ülő asztalitenisz versenyt különböztetnek meg. A programban egyéni, csapat, nyílt férfi és női számok vannak jelen. Minden sérültségi kategóriából versenyeznek asztaliteniszezők az 1-10-es kategóriák valamelyikében.  Ezen kategóriák a sérültség súlyosságától függnek. Az IPC asztalitenisz versenyeket a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség szabályai szerint  rendezik, kis eltéréssel a  kerekesszékes versenyzők esetében. Minden meccs 3 játszmából áll és 11 pontig  játszanak.


Lövészet: 
Gurisatti Gyula

A lövész verseny két részre oszlik puska és pisztoly számokra (lég és 22 kaliber). A versenyek az IPC Lövész Bizottsága által kidolgozott szabályok szerint zajlanak. Ezek a  szabályok figyelembe veszik az épek és fogyatékos sportolók közötti különbségeket. A lövészet egy funkcionális klasszifikációs rendszert használ, ami engedi, hogy az  azonos képességekkel rendelkező különböző sérültségű versenyzők együtt versenyezzenek, egyéni vagy csapat eseményeken.

 
Evezés: 
Serényi Tibor

Vitorlázás:
Pegán Zoltán

1996-ban Atlantában mutatták be a vitorlázást mint demonstrációs versenyt, hogy a 2000. Sydney paralimpián már teljes jogú paralimpiai sportágként lehessen a program  része. A vitorlázás olyan sportág, amelyben az összes sérültségi kategória részt vesz, a klasszifikációja egy öt faktoros rendszerre épül -stabilitás, kéz funkciók,  manőverezési képesség, látás képesség és hallás. A nagyobb stabilitás érdekében a hajóknak tőkesúlya van és nyitott pilótafülkéje, hogy a vitorlázónak nagyobb tere  legyen. A hajósok flotta versenyben mérik össze erejüket, ami azt jelenti, hogy az összes hajó egyszerre versenyez. Minden versenyszámban annyi pontszámot kap egy  hajó, ahányadik helyezést éri el az adott futamban és végén a legkevesebb pontszámot elért csapat lesz az első.

 
Erőemelés:
Sas Sándor
Szávai Csaba

A fekve nyomás vagy közismertebb nevén „erőemelés” az egyik sportág, amely már a második paralimpiai játékokon megjelent, 1964-ben, a gerincsérült sportolók  számára. Míg 1992-ben Barcelonában 25 ország vett részt az erőemelő versenyeken ez a szám 1996. Atlantai Paralimpiai Játékok idejére megkétszereződött (58). 1996. óta  ez a verseny szám világszerte 109-re emelkedett a tagság alapján. Az erőemelés a leggyorsabban növekedő paralimpiai sportág. Az IPC erőemelés a versenyein 10   súlycsoportot állapított meg férfiak és nők részére. Az erőemelés világranglista rendszert fejlesztett ki, amely méri a sport fejlődését és informálja mind a sportolókat, mind  az edzőket a világ/kontinentális teljesítményekről, Paralimpia, Világ, Regionális és Kontinentális versenyek eredményéről.
 
 
Judo: 
Papp Gábor
Szabó Nikolett
Vincze Gábor

Látássérült férfiak és nők versenyeznek az IBSA Európa Bajnokságán, Világbajnokságán, Világjátékán, Paralimpián, valamint a nemzetközi versenyein az aranyéremért. A  látássérült kategóriák B1, B2, B3 együtt küzdenek. A látássérültek között megtalálhatunk olyan sportolókat is akik siketek is egyben. A B1 kategóriát egy piros kör jelzi a  judo gin, de ha valaki siket is, annak egy kék karika is található a judogián. A tatami felülete megegyezik az épekével, a nemzetközi versenyszabályok kis mértékben térnek el, figyelembe véve a sérültség sajátosságát. Ilyenek: szőnyegszéli helyzetek, siketek számára bíró által adott jelzések a kéztenyéren, aktívabb  bírói ténykedés.

Magyar eredmények: 

2004 Athén - 19 érem, 1 arany, 8 ezüst és 10 bronzérem
2000 Sydney- 24 érem, 4 arany-, 6 ezüst- és 14 bronzérem
1996 Atlanta - 10 érem, 5 arany, 2 ezüst, 3 bronzérem
1992 Barcelona - 11 érem,  4 arany, 3 ezüst és 4 bronzérem
1988 Seol - 12 érem, 5 ezüst és 7 bronzérem
1984 Los Angeles, New York, Stoke Mandeville - 29 érem, 13 arany, 11 ezüst, 5 bronzérem
1972 Heidelberg - Magánúton részt vett a játékokon Fejes András asztaliteniszező és atléta, aki kerekesszékes kocsiversenyen harmadik helyezést ért el, és egyben megszerezte Magyarország első paralimpiai érmét.

Jegyeket a MPB hivatalos oldalán, a http://www.hparalimpia.hu/ oldalon lehet igényelni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja