A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alkoholista gyermekek?

Kókai Kata [cikkei] - 2004-06-25
Ugyan melyik szülő engedné el gyermekét szívesen egy házibuliba, vagy nagyobb szórakozóhelyre? Ma már nem a tánc a divat, hanem a drog és az alkohol...
Alkoholista gyermekek?

Kíváncsiságból néhány napon át megfigyeltem a témához kapcsolódó fórumokat, és elég sok hozzászóláson igencsak meglepődtem. Tinédzserek, 14-16 évesek, magától értetődőként kezelték a tényt, hogy isznak és dohányoznak. Azt hiszem talán az alábbi bejegyzés mutatja meg legjobban a hasonló problémával küzdő fiatalok hozzáállását:

"Én mint 16 éves azt mondom ez hülyeség, ami nagy baj, az az, hogy sok 13-15 éves gyerek kezd el szúrni stb. Az ivás egészséges, a cigitől meg férfiasabb lesz a hangod, bár én pipázok (ez ad egyéniséget és intellektuális külsőt)"

Amikor először elolvastam ezt a hozzászólást, furcsa gondolataim támadtak. Egy 16 éves, majdnem felnőtt ember azt állítja, hogy az alkohol egészséges, és a dohányzás férfiasabb hangot kölcsönöz. Egy tizenhat éves ember azért pipázik, hogy legyen egyénisége, és intellektuális külsőt kapjon. Legmerészebb álmaimban sem tudom elképzelni, milyen környezetben nőhet fel egy gyermek, akinek pipára és alkoholra van szüksége ahhoz, hogy érvényesüljön társai között...

Talán nem vagyok egyedül az érzéssel, hogy ez a "mi időnkben" nem így volt. Persze, mindig akadtak ékes kivételek, de ma már egyre rosszabb a helyzet. Ez részben köszönhető azoknak a szülőknek, akik nem kezdik el időben a felvilágosítást (vagy nem is törődnek gyermekeikkel), másrészt viszont nem lehet csak a szülőket hibáztatni. Számtalanszor akad rá példa, hogy a csodálatos családi háttér ellenére alkoholista válik egy gyermekből. Ha bemegyek egy nagyobb ületbe, szinte naponta látok olyan fiatalkorúakat, akik dobozos sörök nagy kupacával állnak sorban a pénztárnál, majd igényelnek néhány doboz cigarettát. A pénztáros meg persze adja  sorban a dobozokat.

Persze őket sem hibáztathatjuk, hiszen ma már ember legyen a talpán, aki egy ékszerekkel díszített, fülig sminkelt, lenge öltözetű hölgyről megállapítja, elmúlt-e már tizennyolc éves...  Én ma még tippelni sem merek. A másik probléma a "tini diszkó ". Maga az elnevezés arra utal: ide fiatalokat várnak, persze csak napközben, kólát szolgálnak fel, meg hamburgert sült krumplival. Persze a naiv (vagy csak jóhiszemű?) szülő elengedi gyermekét, gondolván ott jó kezekben lesz. Nekem is hasonló gondolataim voltak, amíg meg nem ismerkedtem néhány emberrel, akik rendszeresen ilyen helyeken szórakoztak.

A Tini diszkó lényege: este tíz órakor zár, addig természetesen felszolgálnak alkoholt is (mert ugye TINI diszkóba 18 év felettiek járnak)... Beszélgető partnerem egyszerűen, négy szóval fejezte ki a lényeget; "iszunk, hányunk, befüvezünk, (..)". A negyedik szót szándékosan cenzúráztam. És ezek után merjük még gyermekeinket bárhová is elengedni? A válasz persze a kategorikus NEM. De a tiltásnak sincsen értelme.

Hiszen az iskolák többségében tilos a dohányzás, de azért mindig akad egy kis zug, ahol bárki nyugodtan füstölöghet. A boltban mindig is fognak dohányt és alkoholt árulni, és mindig lesznek olyan boltok, ahol nem kérdeznek rá a vásárlók életkorára. A drogot sem az élelmiszerboltban árulják. És amíg lesz alkohol és drog, addig lesznek diszkóbalesetek.  És lesznek tönkrement családok.

Hasznos telefonszámok:

Alkohol, drogsegély ambulancia:         88/421-857 /ingyenes, Veszprém/

Szent Margit Kórház Támasz gondozó: 168-9241 168-6025

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja