A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elárasztották a kabátok Magyarország utcáit - csatlakozz te is!

Németh Noémi - 2017-01-09
"Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet."
Elárasztották a kabátok Magyarország utcáit - csatlakozz te is!

A Szabadfogas elnevezésű kezdeményezés január 7-én indult az extrém hidegre való tekintettel, s villámgyorsan híre ment az egész országban. A kabátok pedig egyre több helyen gyűlnek az utcán - csatlakozz te is, ha megteheted!

"Bizonyára nektek is feltűnt, hogy nagyon-nagyon hideg van.
Olyan hideg, hogy azoknak, akik az utcára kényszerülnek, az élete forog kockán.
Gondolkoztam rajta, hogy lehetne hathatósan segíteni ezeken az embereken.
Aztán láttam egy fotót egy ruhakereskedésről, aminek bejárata előtt állt egy fogas, amire az volt írva : "Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet".
Nagyon tetszett nekem ez, és arra gondoltam, mozgalmat kéne verbuválni a dologból.

SZABADFOGAS néven." - olvasható a Szabadfogas elnevezésű mozgalom Facebook-oldalán,  melyhez egy nap alatt több, mint ezren csatlakoztak.

Egyre több helyszínen találkozhatunk újabb és újabb fogasokkal, melyekre felakaszthatjuk már nem használt kabátjainkat - a rászorulók pedig bármikor elvihetik azokat. Nagy szükség van erre akkor, amikor -20 fokot is mutathat a hőmérő, mint most a napokban.


Gyűlnek a meleg holmik a Bakáts téri templom előtt

A kezdeményezés elindítója, Gerlóczy Zsigmond felhívta a figyelmet arra, hogy a kabátok mellett nagy szükség lenne meleg nadrágra, kesztyűre, sapkára is - ezek azok a ruhadarabok, amikből a legtöbb családban háromszor annyit őrizgetünk, mint amire szükségünk lenne, más azonban nagy hasznát vehetné odakint a farkasordító hidegben.

Segíts te is, ha teheted! Az alábbi képre kattintva megnézheted, hol található a hozzád legközelebb eső gyűjtőpont - egy nap alatt közel száz helyszínen helyezték el a fogasokat, s a lista még mindig folyamatosan bővül. Ahová nem jutott fogas, ott kerítésen, kerékpártárolón, szobrokon, padokon gyűlnek a kabátok.

A kezdeményezés előtt egy nappal fagyott halálra egy hajléktalan férfi Budapest utcán - ha máshogy nem is áll módunkban segíteni, legalább néhány régi kabáttal, sapkával, sállal tegyünk azért, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő.

Indexkép: Tóth Ilona / Facebook

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja