A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8+1 tipp, hogy milyen ételeket ne fagyassz le soha!

Családinet - 2014-09-04
A kidobott ételek mennyiségének csökkentésére ideális módszer a fagyasztás. Ám noha mindent le lehet fagyasztani, van néhány étel és alapanyag, amelyeknél ez mégsem javasolt.
8+1 tipp, hogy milyen ételeket ne fagyassz le soha!

Azt természetesen mindig érdemes figyelembe venni, hogy adott ételeket mennyi időn át javasolt a mélyhűtőben tárolni, mert azon túl már állag és íz romlást is okozhat a hideg.

1. Leveles saláták

A saláta, vagy kínai kel nem bírja a mínusz fokokat. Elveszíti az ízét és a ropogós állagát is és vizes, petyhüdt levélkék lesznek belőle. Ha kicsit tovább meg szeretnéd őrizni a saláta frissességét, akkor tedd azt, hogy megmosod és megszárítod a leveleket, majd becsomagolod őket egy papírtörlőbe, és bezacskózod. Így viszonylag sokáig eláll a hűtőben is.

2. TejA fagyasztott tej darabos lesz kiolvasztáskor, így csak akkor fagyasszunk, ha nem akarjuk egyből meginni. Ezt már inkább csak sütéshez-főzéshez tudjuk felhasználni, de ahhoz teljesen megfelelő, ha kiolvasztás után néhány órára, vagy egy napra a hűtőben hagyjuk.

3. Tejföl, joghurt

A tejfölnek, kefirnek és a joghurtnak sem nagy barátja a mélyhűtő. Találkozásuk után ugyanis már nem lesz a régi egyik krémes anyag sem. Megváltozik az állaguk, szemcsések lesznek, elkezdenek szétesni.

4. Rántott húsokA rántott húsok fagyaszthatóak, a baj csak az velük, hogy nem lesznek kellőképp ropogósak, ha nem rakjuk ismét néhány másodpercre olajba vagy sütőbe őket miután kiolvadtak.

5. Tojás a héjábanSose rakjunk tojást héjastul a fagyasztóba! Mivel ez egy nagy nedvességtartalommal bíró étel, ezért meg fog nőni a térfogata, minek köszönhetően megrepeszti a héját és kifolyik. Innentől már ehetetlen az egész, ráadásul összekoszolja a mélyhűtőnk belsejét is. 

Azonban a tojás sárgáját és fehérjét különválasztva, egy kis sóval elkeverve, nyugodtan fagyasztható.

6. Zöldségek, gyümölcsökA friss zöldségeket, gyümölcsöket nem jó ötlet lefagyasztani, ha nyersen akarjuk őket utána megenni. Sajnos, a magas víztartalmuk és a nagy hideg együttese miatt az állaguk megváltozik, többé nem ropogósak, hanem puhák és vizesek lesznek. Innentől már csak az ételekbe tudjuk őket beletenni, magukban nem finomak már.

7. BurgonyaA burgonyát nem jó ötlet nyersen lefagyasztani, mert hasonló lesz az eredmény, mint a friss zöldségek esetében. Igazából felesleges ezt a növényt a mélyhűtőbe tenni, hiszen hónapokig is eláll hűvös, sötét helyen. Arra vigyázzunk csak, hogy a csíráját szedjük le időnként!

8. SajtokA sajtokkal is hasonló a helyzet, mint a tejföllel. Fagyasztás után elkezdenek szétesni, morzsálódni. Leginkább csak ételekbe jók ilyenkor, magukban már nem túl élvezetesek, ugyanis az ízük is elhalványodik egy-egy fagyasztás után.

9. Ezeket se fagyaszd le:

  • Kocsonya - még 1-2 percre sem fagyasztható. Ha dermesztés közben megfagyna, már el is rontottad, csak húsleves lesz belőle.
  • A folyékony tejszínt felengedés után nem lehet felverni, viszont ételbe, főzéshez még így is felhasználható. Felverve fagyasztható! 
  • Pudingot, pudingtartalmú tortakrémet vagy poharas krémet sem lehet fagyasztani, mert az a felengedés után szétfolyik. 
  • Házi majonézt, illetve majonézzel kevert azonnali fogyasztásra szánt majonézes salátát, vagy mártást azért nem jó fagyasztani, mert felengedéskor kiválik belőle az olaj.

 

Képek: Wikipedia Commons, flickr.com, pixabay.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja