SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Mindent vitt!" - Csúcsdöntés a hétvégi Budapesti Nagy Sportágválasztón

Családinet [cikkei] - 2014-05-26
Csúcsdöntés, hatalmas érdeklődés, tikkasztó májusi nyár, sportági kavalkád, hangszerek zsongása..., ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni a május 23-án, 24-én lezajlott XIV. Budapesti Nagy Sportágválasztót és társrendezvényét a IV. Budapesti Nagy Hangszerválasztót, mely minden bizonnyal a főváros legsikeresebb és legtartalmasabb gyerek(elő)napi rendezvénye volt.
"Mindent vitt!" - Csúcsdöntés a hétvégi Budapesti Nagy Sportágválasztón

Minden csúcsát megdöntötte a rendezvény, hiszen mind a pénteki, mind a szombati napon ömlöttek a látogatók a helyszínre. A Budapesti Nagy Sportágválasztón először megjelenő, Világpark címet viselő, betétprogramban bemutatkozó nemzetek sportjátékaival együtt pedig a megjelenő sportágak száma is a 100 fölé emelkedett. Pénteken 143 oktatási intézményből, több mint 9000 gyermek zúdult a Merkapt Sportközpontra, mely létszám felülmúlt minden szervezői várakozást. A két nap alatt, közel 22 000 résztvevője, mondhatnák nyugodtan sportolója volt az eseménynek, hiszen a Nagy Sportágválasztón mindenki mozgott: a látogatók, a sportági képviselők, a bajnokok, az újságírók, a szervezők, de még a zenészek is! A Magyar Labdarugó Szövetség sportági helyszínén, mini villámfoci-kupára került sor a zenészek, az olimpikonok, élsportolók, az MLSZ SE és a Nagy Sportágválasztó csapatai között. Az olimpikonok, élsportolók focicsapata Fábián László, Kálnoki Kis Attila,  Virág Lajos, Hesz Máté,  Csoknyai Levente,  Martinek János, Szuper Levente játékosokból állt össze. A zenészeket Várkonyi Attila (DJ Dominique), Puskás Peti, Puskás Ádám és Nagy Ádám (Roy & Ádám) képviselte. Az MLSZ SE csapatkapitánya Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője volt. A villámfoci-kupa nyertese a BLIKK újságíró-csapata lett, akik bebizonyították, hogy nem csak írni tudnak a fociról, hanem a gyakorlatban is értenek hozzá.
 

Fotó: Gerlóci Gábor


Persze nem csak a labdarúgás volt az egyetlen helyszín, ahol igazán aktív sportélet folyt, a megjelenő tömérdek sportág olyan ínycsiklandózóan kínálta magát a kipróbálásra, hogy érezhetően minden látogatóban sportvágyat gerjesztettek. A nagy érdeklődést kiváltó golyósportok (petanque, bocsa) színtere után a különleges nevű subbuteo és sportpoharak sátra következett. A teniszpályán egyre-másra emelkedtek az ütők, repültek a labdák, mentek a szervák, a „küzdő-arénában” a birkózószőnyegen, az ökölvívó-ringben és a karate tatamiján folyamatosan zajlottak a viadalok. A szituációs lövészet, a baranta sportági helyszíne is csúcsra volt járatva, a különleges lábtoll-labda és társa a sepaktakraw is sokakat vonzott a kipróbálásra, a szellemi sportágak (sakk, gó, dáma) tábláin is szüntelenül lépkedtek a bábuk, a betonpályán elhelyezett floorball, tamburello, kézilabda, jégkorong sportági helyszínei is állandóan telítettek voltak, mint ahogy a korcsolyasportok: jégtánc, műkorcsolya, görkorcsolya, szinkronkorcsolya sátrai is.
 

Fotó: Gerlóci Gábor


A triatlon görgőkre szerelt kerékpárjainak pedáljai sem álltak meg szinte egy percre  sem, a tájfutók, a rádióamatőr sport, a mellettük elhelyezett, úszás sportágat képviselő Kőbánya SC és a fogyatékkal élők sportoltatásával foglalkozó Parafitt SE sátrában is zajlott az élet.

A focipályára kanyarodva az állandó „közönség-nyomás alatt tartott” lovaglás, íjászat, sportlövészet, darts környezetében elhelyezett Világparkban, a Nemzetek Fája alatt, Magyarországon élő nemzetek (Kuba, Nigéria, Oroszország, Ukrajna, Mongólia és az andokbeli népek) sportjátékai mutatkoztak be. A látogatók megismerkedhettek új, eddig még ismeretlen izgalmas sportokkal és kultúrákkal. Megtudhatták hogyan játszzák az andoki röplabdát és forgólabdát, milyen a kubai lingo, miben más az afrikai foci, mik a mongol és ukrán birkózás szabályai, mikből állnak a kozák játékok, mi is az a birka bokacsont pöckölés és mi az a gorodki! 
 

Fotó: Gerlóci Gábor


A focipálya jobb oldalán a labdarúgás, kézilabda, vívás, atlétika, öttusa, lacrosse, gyeplabda, tollaslabda sportágakat lehet kipróbálni. A látogatók olyan szűnni nem akaró lelkesedéssel kóstoltak bele az egyes mozgásformákba, hogy a sportági képviselők számára igazi sportteljesítmény volt a helytállás.
 

Fotó: MOB


Két vizes sportág, a vízilabda és az evezés szárazfölön mutatkozott be. A vízilabdások nagyon ötletesen, vízilabda-felszerelésben, de kézilabda-kapuba állva biztatták a góldobásra a látogatókat, az evező mozgást pedig ergo méterek segítségével lehetett elsajátítani.

És már el is érkeztünk a rendezvény leglátványosabb területére, ahol egymás mellett jelentek meg a tavasszal, nyáron űzhető és téli sportágak egyaránt. A hegy- és sportmászást népszerűsítő mászófal mellett, a vizes medencékben, kajak, kenu, rafting, vitorlás és sárkányhajókat, valamint egy speciális verseny-vizibiciklit lehetet kipróbálni.
 

Fotó: KLT


A vizes medencék szomszédságában műanyag kis lesikló pályán a síelést, snowboard-ot lehetet a gyakorlatban megismerni. A téli sportágak helyszíne kiegészült egy igazán impozáns látványt nyújtó letelepített síugró-sánccal és egy hosszú műanyag pályával, melynek köszönhetően a biatlon egyik sportágának, a sífutásnak a mozdulatait is el lehet sajátítani. A Magyar Sí Szövetség képviselőjét idézve „itt a pelenkás kisbabáktól kezdve, a kamaszokon át a felnőttekig, mindenki sílécet csatolt a lábára”. A biatlon a másik sportágát, a lövészetet is elhozta, mely igazán nem tudott pihenni egy percre sem.
 

Fotó: MOB
 
Fotó: KLT


A sípályák mellett a Nagy Sportágválasztón már megszokott, de sok látogatónak újdonságot jelentő négyszemélyes versenybob volt kipróbálható, megspékelve az extrém sportágakat képviselő bmx-pályával, ahol látványos bemutatók ejtették ámulatba a látogatókat és a sporttelep hátsó részén található terepgördeszkával, amely igazán trendi sportág volt a fiatalok körében.

A labdák szinte nem értek földet a röplabda és a gyorstollaslabda pályán, melyek mögötti küzdősport sátorban számos harcművészeti stílus mutatta meg magát, legyen az a zenével szimbiózisban élő capoeria, a tikkasztó nyári napsütésben már ránézésre is izzadásra késztető, fekete ruhába bújt kendó, vagy kempo, a kimondhatatlan nevű Leung Ting Wing Tsun Kung-fu és a ninjutsu, a klasszikus  judo, a taekwondo olimpiai és nem olimpiai válfaja, a tavaly MOB-Nívódíjjal jutalmazott nanbudo, a küzdelemhez botot használó canne de combat, vagy a kardot ragadó hosszúkardvívás és szablyavívás, illetve az öklöt és lábat használó savate (francia boksz), a helyes „huppanásra” tanító Esések Iskolája, és az önvédelemre oktató Tactical CQC.

A focipálya másik oldalán igazán változatos volt a sportági kínálat: a golf, a táncsport, a krikett, a mindenkit megtáncoltató zumba fitness, a Rippel Borthers Akadémia látványos felfújható ugrócsíkja, a rendezvényen először bemutatkozó kifling, a rögbi és a liga rögbi, az amerikai football egyaránt állandó mozgásban volt az érdeklődők ostromától.

A felállított nagyszínpadon folyamatosan érdekes és látványos sportbemutatókat láthattak az érdeklődők, a produkciók között pedig a megjelenő neves sportszemélyiségekkel, olimpiai,  világ- és Európa-bajnokainkkal készített riportoknak lehettek szem- és fültanúi. Pénteken Hajdú B. István, szombaton Siklós Erik beszélgetett a színpadon bajnokainkkal. A megjelenő neves sportszemélyiségek között volt: Nyilasi Tibor, Bárdosi Sándor, Bedák Zsolt, Fábián László, Fodor Rajmund, Hadfi Dániel, Kapros Anikó, Karakas Hédi, Kelemen Balázs, Kovács Katalin, Kálnoki Kis Attila, Mészöly Kálmán, Szávay Ági, Péni István, Rippel Ferenc, Rippel Viktor, Tóth Tímea, Martinek János és Szuper Levente.

Pénteken 10.30 órakor került sor a rendezvény megnyitójára Dr. Simicskó István, államtitkár, Dr. György István főpolgármester-helyettes és Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere részvételével.
 

Fotó: Gerlóci Gábor


A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásának köszönhetően, a májusi Budapesti Nagy Sportágválasztó helyszínén a látogatók számára díjmentes sportantropometria mérés is zajlott. A 7 évet betöltött gyermekeknél elvégezhető mérés abban nyújt segítséget, hogy a gyermek testi adottságaival összhangban válasszon magának sportágat.

A Magyar Olimpiai Bizottság aktívan is kitelepült a rendezvényre, ügyességi játékokkal, sportos kvíz-kérdésekkel és nagyon sok ajándékkal várta a látogatókat, akik folyamatosan „ostrom alatt tartották” a sátrát. A MOB nemcsak a látogatókat jutalmazta. A legkreatívabban, legötletesebben kitelepülő sportágnak felajánlott MOB Nívódíjjal ezúttal a Magyar Sí Szövetség rendkívül színvonalas megjelenését értékelte.
 

Fotó: MOB


A Nagy Sportágválasztó kiemelt támogatója, az ÁKK Zrt. a fiatalok számára különleges programokat kínált: a „blue-box” fotózás alkalmat teremtett arra, hogy más „bőrébe bújva” fotózkodhassanak, a Láthatatlan kiállításon kipróbálhatták ügyességüket néhány, a mindennapokban meg nem tapasztalható játékos aktivitás segítségével.  A bizalom témakörére épülő, profi és amatőr fotópályázatot is ezen a hétvégén indított el az ÁKK Zrt., mely végigkíséri azokat a rendezvényeket, ahol a Magyar Állampapírral találkozhatnak a látogatók. A fotópályázat legkedveltebb pályaműveinek beküldői az élmények mellett értékes ajándékokkal lesznek gazdagabbak.
 

Fotó: Gerlóci Gábor


A MOL az esemény szponzoraként, mászófalat telepített a helyszínre, ahol a „csúcstámadások” szűnni nem akartak a két nap alatt.
 


Május 24-én, szombaton, már hagyományos módon, a Budapesti Nagy Sportágválasztó adott otthont a MOL Tehetségtámogató Program Sport 2014 pályázat eredményhirdetésének. Az oklevelet a rövidesen anyai örömök elé néző Kovács Katalin, olimpiai és világbajnok kajakosunk adta át a támogatott pályázóknak.
 

Fotó: MOB


A díjátadón került bejelentésre, hogy „A családom a szponzorom!” címmel, a Nagy Sportágválasztó és a MOL ÚJ Európa Alapítvány közös esszépályázatot hirdet sportoló gyerekek és fiatalok számára, akik szívesen bemutatják azt, milyen segítséget kaptak szüleiktől, családjuktól eddigi sporteredményeik eléréshez. A pályázók fogalmazásukkal egyben kifejezhetik köszönetüket és hálájukat szüleiknek, családjuknak, legnagyobb „szponzoraiknak”, leírhatják, hogy az anyagi áldozatokon túl (tagdíj, sporteszközök, felszerelések, utazási költségek stb.) milyen segítséget kapnak a hétköznapokban (pl. reggeli kelés, szállítás az edzésre, utazások megszervezése, finom ételek, lelki támogatás, bíztatás, szurkolás stb.) szüleiktől.

Pénteken az előre bejelentkezett oktatási csoportokat várták a szervezők (az óvodásoktól az általános iskolásokon át a középiskolásokig). A rendezvény támogatója, a HERVIS felajánlásának köszönhetően, a legnagyobb létszámmal érkező oktatási intézmények az élményeken túl, közel 200 000 Ft értékben sporteszköz-ajándékcsomagokkal is gazdagabban térhettek haza.

Az egyéni látogatókat a szervezők pontgyűjtő-füzettel várták. Az egyes helyszínek meglátogatása után a résztvevők pontmatricákat kaptak, 40 pont összegyűjtéséért garantált nyeremény (HERVIS-tornazsák) járt, de minden leadott szelvény sorsoláson is részt vett, ahol rengeteg értékes, sportos ajándékcsomag talált gazdára.

A XIV. Budapesti Nagy Sportágválasztó zárasakor az esemény minden szereplője: a látogatók, a sportágak, a szponzorok és a szervezők is igazán elégedetten térhettek haza. A két élménydús nap összegzéseként elmondható, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt támogatásának is köszönhetően, a rendezvény talán minden eddiginél színvonalasabban tudott megvalósulni!

A szervezők a sporton túl, idén májusban a zenei, hangszeres nevelés fontosságát is hangsúlyozták, így a látogatók május 23-24-én, a Nagy Sportágválasztó helyszínén a IV. Budapesti Nagy Hangszerválasztó részesei is lehettek. A kulturális eseményen a Hangszeresek Országos Szövetségével és a Nemzeti Filharmonikusokkal együttműködésének köszönhetően, tematikus sátrakban ismerkedhettek meg az érdeklődők a hangszerekkel, és természetesen a Nagy Sportágválasztó elvei szerint, mindegyiket ki is próbálhatták, zenei szakemberek instruálása mellett.

A „társítás” mintapéldája volt annak, hogy a sport és zene nem elválaszt, hanem összeköt, és a napjainkban sokszor még mindig teljesen külön kezelt két terület harmonikusan megfér egymás mellett, sőt kiegészítik egymást, hiszen a ritmus, a kitartás, az állóképesség, az edzés/gyakorlás mindkettőt jellemzi és ahhoz, hogy teljes emberekké váljunk mind a zenére, mind a sportra valamilyen szinten szükségünk van.

A rendezvény szervezői ismét bebizonyították, hogy a gyerekeknek egyáltalán nem hiányzik az ugrálóvár, a lufi, a mézeskalács, a vattacukor, sőt még a vásárfia sem, ha igazi, értékes, valódi élményeket kaphatnak, melyek egész kis életükre kihatnak és irányt mutatnak. Biztosra vehető, hogy a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Hangszerválasztó ismét rengeteg gyerekben nyitotta meg „a sport és zene csakrákat”!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja