SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babahoroszkóp 3. rész - Ikrek baba

Pagács György [cikkei] - 2011-10-04
Bizonyára minden szülő tudja, hogy gyermeke milyen csillagjegyben született, azt viszont már kevesebben tudják, hogy ebből eredően milyen tulajdonságok jellemzőek a gyermekre. Sorozatunkkal ebben szeretnénk segíteni...
Babahoroszkóp 3. rész - Ikrek baba

ikrek_babaAz Ikrek tulajdonsággal rendelkező gyermek mindenkin túltesz kíváncsiságával. Igyekszik korán kapcsolatba kerülni a körülötte élőkkel. Erős a közlési vágya, ezért már korán elkezd beszélni. Szereti ha társaságba viszik, örömmel szerez új ismerősöket. Élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló eseményeket és rendkívüli mértékben igényli a társaságot.

Születés pillanatától kezdve állandóan sürgeti az időt, hogy végre történjen már valami, hogy minél többet felfedezhessen a környezetéből. Ezért az átlagosnál hamarabb kezdett el mászni, tárgyakért nyúlni. A siettető vagy kapkodó természete miatt a tartós, sokáig elhúzódó események nem kötik le. A hosszú fürdetés, a pelenkacsere, az etetés, az öltöztetés felbosszantja, és ezt a megfelelő hangerővel tudatja is mindenkivel. Mivel rendkívül mozgékony, nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy ne legyen egyedül a pelenkázó helyen, mert képes nagyon gyorsan eltávozni onnan.

Olthatatlan kíváncsiság gyötri élete első pillanatától kezdve. Kiságyából a környezetét, a szobáját állandóan vizslatja, figyeli. Hamar kiszórakozza magát az általa elérhető dolgokkal, mint a játékai és saját keze vagy lába, ilyenkor új élményeket fog követelni. Nem fogja zavarni, ha ölbe veszik és sétálnak vele a lakásban, és engedik megtapogatni azokat a holmikat, amik felkeltették az érdeklődését. Az élénk színek különösen vonzzák. Azt is szívesen veszi, ha a megszokott napi rutinfeladatok - mint az étkezés vagy a pelenkázás - helyszíne bizonyos határok között, de változik, a változatosság szinte gyönyörködteti. Mindig szívesen fog utazni, természetesen az ablak mellett, hogy gyönyörködhessen a tájban. Sétálni szintén szeret majd, de vigyázni kell, mert a babakocsiból egy pillanat alatt képes kimászni, ha valami számára érdekes vagy izgató dolgot lát.

Ha vendégségbe viszik vagy vendégek érkeznek, akkor nagyon aktiválja majd magát, valósággal ki fog virulni, kézzel-lábbal magyaráz, és kellő hangerővel fogja az általa megítélt figyelmet kiharcolni, hogy az élményeit elmondja a maga módján.

Barátságokat, kapcsolatokat már 12-15 hónapos korában is rendkívül könnyen teremt. Bűbájos és kedves gyermek, akit bátran el lehet vinni ismerősökhöz, nem fog sírni az édesanyja barátnői ölében, de rosszul fogja tűrni, ha az események körülötte végeláthatatlan és számára unalmas beszélgetésbe torkollnak, amiben csupán a csendes szemlélő szerepét töltheti be.

Nem szereti a helyhez kötöttséget, így ha beteg lesz, nagyon gyorsan fel fog épülni. Könnyen el lehet szórakoztatni rímes mondókákkal, még ha nem is érti azokat teljesen, mert a szavak ritmusa lenyűgözi. Az ilyenkor jelentkező boldogságát lemérhetik a lendületes gesztusai és hangos kacagása által. A különböző és színes játékok cserélgetésével szintén örömet tudnak neki okozni.

2-3 éves korában megfigyelhetik, hogy a tárgyakat szinte lerohanja majd, fel akar mindent deríteni, magáévá akar tenni minden információt a környezetében lévő dolgokról. Mikor eléri azt a kort, hogy megérti a különbséget, hogy más is van nemcsak ő, akkor fog rátörni igazán az ismerkedési láz. A tükörben látott kisbabáról hamar megállapítja, hogy az nem is érdekes, mert őt utánozza. Reakciókat akar majd ebben a korban kiváltani, mert azok igen izgalmasak, és ehhez képes lesz bármilyen eszközt felhasználni. A hajtépés, a ráncigálás, a rámászás mind igen hatékony eszköznek fognak bizonyulni. Részéről ez nem agresszió lesz, csupán kíváncsiság. Játszani is csak társaságban lesz hajlandó, egyedül a szobájában soha, ezért hamar ki fogja követelni, hogy játszanak vele. Oda kell kuporodni mellé és együtt nyúzzák a játékokat, vagy építsenek a kockákkal, de beszélgessenek vele játék közben is sokat, ez fontos lesz számára.

3 éves korában már hozzá kell szoktatni a napi rendszerességekhez, a napi időbeosztáshoz, mert később már nehéz lesz. A rendszeretet és kitartás nem az erőssége, ebből felnőttként is sok problémája lesz majd. Igen figyelmesen fogja végig hallgatni a hosszas magyarázatokat a rendszeretet fontosságáról, de az eredmény csak pillanatnyi lesz, a sok elrakandó játék közül egyet eltesz, és a dolog teljesítve van a részéről, már egészen más köti le a figyelmét. A játékoknál figyelni kell, hogy mindenből több legyen, mert az alaptermészeténél fogva a világ úgy lesz kerek a számára, ha mindenből több van, de legalább kettő, ezért lelki fejlődésének fontos része az egész család.

3-6 éves kora lesz talán a gyermekévei legszebb része. Még szinte semmit sem tud a világról, minden rejtélyes, izgalmakkal és meglepetésekkel lesz teli számára. Meg fogják tapasztalni, hogy nem a dolgok mélysége izgatja majd igazán, hanem csak a dolgok felületes információi, mert többre nincs ideje, egyik dologtól máris a másik felé irányul a figyelme. Gyakran észre fogják venni, hogy egy időben legalább két dolog fogja lekötni a figyelmét, ezért kapkodónak és felületesnek fog tűnni. Mindig játszik majd valakivel, ha nem lesz a játszótéren gyermek, akkor kiválaszt egy felnőttet magának játszótársul.


Rendre nevelni csak példamutatással lehet, csinálják együtt és játékosan, de ne ő helyette csinálják, hanem együtt.  Közben beszélgessenek sokat, ezáltal elérik, hogy ez a tevékenység is éppen olyan élvezetes legyen számára, mint egyéb együttléteik.

Amit lát és hall, azt a későbbiekben javarészt rögtön tovább is adja, de gyakran úgy, mintha az ő gondolatai lennének. Igen lényeges számára, hogy az aktualitásokról ő tájékoztathassa elsőként a környezetét. Érdemes már akkor is sokat beszélni hozzá, amikor ő maga még csupán mozgással és hangokkal képes visszajelezni. Mozgékonyságából adódóan nevelése sok türelmet és odafigyelést kíván. Fontos, hogy nap mint nap biztosítsák számára a megfelelő mozgáslehetőséget és levegőzést, különben nem lehet vele bírni. A rendszeres tevékenységekre, a rendszeresség elfogadására elég nehezen vehetjük rá, fontos a helyes napirend kialakítása.

Megfelelő pihenésről gondoskodni kell, a sok élmény intenzív befogadása és feldolgozása során hajlamos túlfárasztani magát. Elalvás előtt nyugodt körülményeket kell kialakítani és türelmesen várják ki, amíg lassan lecsendesedik. Étkezésekkel problémák lehetnek, többször eszik de csak keveset és sajátos módon jelzi, ha már elégnek találja. Játékait viszonylag hamar megunhatja, ezért ajánlatos olyasfajta eszközöket beszerezni számára, melyek variálhatóak.

Egyszerre több dologba is belefog, közülük sokat félbehagy, hogy máris új kaland után nézhessen. Nem árt biztatni, hogy lehetőleg fejezze be, amit elkezdett. A gyermek közösségekbe többnyire jól beilleszkedik, sok barátot szerez, igaz váltogatja is őket.

Babahoroszkóp 1. rész - Kos baba
Babahoroszkóp 2. rész - Bika baba
Babahoroszkóp 4. rész - Rák baba
Babahoroszkóp 5. rész - Oroszlán baba
Babahoroszkóp 6. rész - Szűz baba
Babahoroszkóp 7. rész - Mérleg baba
Babahoroszkóp 8. rész - Skorpió baba
Babahoroszkóp 9. rész - Nyilas baba
Babahoroszkóp 10. rész - Bak baba
Babahoroszkóp 11. rész - Vízöntő baba
Babahoroszkóp 12. rész - Halak baba

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja