A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szilva édesen és savanyúan

Talán Katalin [cikkei] - 2012-08-02
Jön a szilva szezonja, ami manapság egy kissé háttérbe szorult a sok egzotikus és egy kicsit "divat" gyümölcsök mögé, de annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy bizony gyógynövénynek is minősíthetnénk.
Szilva édesen és savanyúan

Biztosan sokan tudják, hogy a rózsák családjába tartozik, ez a régen utcafának is ültetett fa, ami - mondjuk meg -, igen csak jó szokást volt, mind a vándor megvendégelése, mind a háziak örömére.

Tudjuk, lehet belőle: lekvár, gombóctöltelék, savanyúság, és lélekmelegítő gyógyszer, azaz pálinka, de az aszaltról se feledkezzünk el!

Az aszalás főleg azoknak ajánlható, akinek van gépe ehhez, mert sütőben is lehet, főleg az elektromos légkeveréses alkalmas ilyenre, de nagyon energiaigényes.

Az igazi jó szilvalekvárt, mondhatni a klasszikust, a „nemtudom” (ez a neve!) fajta szilvából főzik, állítják a szilvalekvár tudói. Ezt a fajtát magostól teszik fel főzni, nem magbaváló fajta, rézüstben, állandó keverés közben. Egyébként nagyon speciális kavarója van, ami az üst alján nem engedi, hogy leégjen. Több óra főzés után, szitán átpasszírozzák, s újra felteszik főzni, kb. 12- 15 órán át történik, állandó keverés mellett, természetesen cukor nélkül. A kész lekvárt üvegekben, szilkékbe, nagyobb cserépedénybe töltik, és nem fedik le, hanem hagyják hűlni, amikor lehűl, kemény, szinte bőrős réteg képződik rajta, most már csak a por ellen kell védeni lekötéssel. Évekig eláll, van, aki direkt akkor szereti, amikor már késsel kell kivenni az üvegből. Az ilyen szilvalekvár kockák nagyon finomak például a máktöltelékekben!

No, azért van természetesen nekem egyszerűbb receptem is!

Veszünk egy hibátlan zománcú lábost, vagy rozsdamenteset, mondjuk 10 literes egy ideális méret. Beleöntünk 1,5 dl 20%-os ecetet, sima háztartási ecetet, nem ízesítetett, amivel körbe forgatjuk a lábast, hogy az oldalát is érje az ecet. Aztán megrakjuk annyi megmosott, kimagozott szilvával, amennyi púpozva belefér, nem baj, ha középen magasabb, mint a lábos. Először közepes lángon, ha gáz, feltétlen tegyünk alá lángelosztót, kezdjük melegíteni, majd amikor szép lassan elkezd bugyogni, kicsire vesszük a hőt, és innen kb. 8-10 órát főzzük. Én este teszem oda, reggelig vidáman fő! Nem kell keverni, az ecetet nem lehet érezni benne, cukor sem kell, de egy rúd fahéj és egy teáskanál őrölt szegfűszeg jót tesz neki.

Amikor úgy látjuk elég sűrű, akkor érdemes először megkeverni, de innentől kezdve ne hagyjuk magára, mert le tud égni hamar. Töltsük tiszta üvegbe, amikor úgy ítéljük elég sűrű, kössük le és tegyük száraz dunsztba, de ha fejre állítjuk és aztán az asztalon hagyjuk kihűlni, így sem romlik meg.

Ecetesen savanyúságnak:


Erre a kissé éretlen, de hibátlan magbaváló szilvák alkalmasak, megmossuk és kimagozzuk, lehet a magok helyére egy-egy tisztított fokhagyma gerezdet tenni. A felöntő lé a következő: 1 liter vízzel elkeverünk 25 dkg cukrot, 5-6 szem egész borsot, 1 dl 10%-os ecetet, 2 szem szegfűszeget és felforraljuk, néhány percig forraltjuk, majd hűlni tesszük. Az üvegekbe rakott szilvára szobahőmérsékletű levet ráöntjük és késhegynyi szalicillal lekötjük, és mehet a helyére. Jót tesz neki, ha 6-8 hétig áll.

Nyersen gombócba:

5 kg kimagozott, kissé még kemény, de érett szilvát tálba tesszük, 1,5 kg cukrot, egy teáskanál szalicilt, 1 dl rumot öntünk rá, jól összekeverjük és egy napig állni hagyjuk, levet ereszt és másnap többször keverjük át, hogy a cukor teljesen feloldódjon, majd tiszta üvegekbe töltve, levével felengedve, kis szalicillal kössük le és tegyük a helyére. Próbáljuk akkora adagokban eltenni, ami egyszerre elfogy.

Szilva vörösborban, az isteni kísérő a karácsonyi pulykasülthez:

A hamvas, kemény érett szilvákat mossuk meg, és a magokat 1-1 szem hántolt mandulával helyettesítsük. 1 liter vörösborhoz, 1 kg cukrot és 1 liter vizet teszünk, egy darab vaníliát, egy rúd fahéjat és néhány db szegfűszeget is. Felforraljuk, majd langyosan az üvegbe tett szilvákra öntjük tetejére kis szalicilt is tegyünk. Dupla konyharuhával kibélelünk egy fazekat és a gondosan lezárt üvegeket beleállítjuk, úgy hogy ne érjenek egymáshoz az üvegek, vízzel töltsük fel a fazekat  az üvegek kétharmadáig, lassan felforraljuk és csendesen forraljuk 10 percig, ne kocogjanak az üvegek! Zárjuk le, hagyjuk langyosra hűlni és vegyük ki a vízből. Tehetjük a helyére.

A végére egy recept ötlet:

Csirkemell filébe vágjunk egy kis zsebet, majd tegyünk 2-3 szem magozott  aszalt szilvát és füstölt sajtot, panírozzuk be és kirántva, nagyon finomat készíthetünk, amit jó sok salátával találhatunk.

Jó étvágyat!

Fotó: P.-G. Koch - Lecker...

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja