SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Fánkparádé - ízlés szerint sósan, szalagosan

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-11
A farsangi időszak kihagyhatatlan édessége, de természetesen egész évben ellenállhatatlan. Figyelem: a szalagos fánkon túl is van élet, így egyszerűbb, gyorsan elkészíthető, sőt, sós fánkrecepteket is ajánlunk.

Fahéjas almafánk
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 tojás, 25 dkg liszt,  fahéj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag sütőpor, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az almát hámozd meg, reszeld le. Nyomkodd ki a levét, majd add hozzá a felvert tojásokat, a cukrot, és a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet, jól dolgozd össze. Nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és szaggass köröket belőle. Bő, forró olajban süsd pirosra, majd porcukorral megszórva, forrón tálald.


Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1/2 kg liszt, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál rum, só, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel a tejben, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű, vagy langyos legyen, és a lisztet szitáld át. Keleszd másfélszeresére, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a fánkokat, aztán keleszd még fél órát letakarva, langyos helyen. Mielőtt kisütnéd, nyomj egy mélyedést a tetejébe, és ezzel a felével felfelé tedd a bő, forró olajba. Fedd le, majd fordítsd meg, és süsd azt a felét is pirosra - itt már nem kell befedni. Rácson csepegtesd le a fánkokat, majd szórd meg porcukorral. Házi baracklekvárral isteni.


Kefires fánk
Hozzávalók:
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 evőkanál darált dió, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 dl kefir

Elkészítés:
Turmixold össze a tojást a kefirrel, a cukorral és a vaníliáscukorral. Keverd el a lisztet a sütőporral és a dióval, majd apránként keverd a kefires tojáshoz. A masszát forró olajba mártott kanállal szaggasd bele az olajba, és párszor megforgatva süsd ki.

Csokis fánkCsokis fánnk
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 12 dkg liszt, csipet só, 1,5 dl víz, 4 db tojás
A csokoládémártáshoz: 8 dkg porcukor, 2,5 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1,5 dkg kakaópor, 25 ml rum, 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl tej

Elkészítés:
Forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Szitáld bele a lisztet, és kis lángon addig kevergesd, míg elválik a lábos falától. Vedd le a tűzről, és keverd bele egyenként a tojásokat. A jól eldolgozott tésztából formálj diónyi golyókat, és süsd ki közepesen forró olajban.
A csokoládémártáshoz tördeld a csokit a tejbe, forrald fel, majd keverd össze a közben kikevert többi hozzávalóval. Főzd addig, míg besűrűsödik, majd mártsd meg benne a fánkokat, és úgy tálald.


Túrófánk
Hozzávalók:
50 dkg túró, 30-35 dkg liszt, csipetnyi só, 6 db tojás, 6 evőkanál tejföl, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A túrót keverd ki krémesre a tojásokkal és a tejföllel, a száraz hozzávalókat keverd össze külön tálban, majd dolgozd össze a túrókrémmel. Forró olajba mártott kanállal szaggass evőkanálnyi galuskákat belőle, és közepesen forró, bő olajban süsd jól át. Ha egy kicsit kihűlt, szórd meg porcukorral, de vaníliás tejföllel locsolva, vagy piros lekvárral is nagyon finom.


Rózsafánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz), 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál tejföl, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A gyúrd össze a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a tejföllel. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd nagyon vékonyra, és három  különböző átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggass köröket belőle. A köröket a szélektől többször sugarasan vagdosd be, majd egy nagyot, egy közepeset és egy kicsit fektess koncentrikusan egymásra, a közepét nyomd össze a fakanál végével. Forró olajban mindkét oldalát süsd pirosra, 3-5 perc alatt. A rétegek szét fognak nyílni, mint a rózsa szirmai, és a felső mélyedésbe tehetsz valami savanykás lekvárt tálalás előtt.


Sajtfánkok (sütőben)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, 3 db tojás

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral (vagy szilikonlappal) egy tepsit. Forrald fel a vajat a tejjel és a sóval, majd forrás után folyamatos keverés mellett add hozzá a lisztet, és főzd sűrűre. A tűzről levéve szórd bele a reszelt sajtot és keverd simára a masszát, majd ugyanígy egyenként a tojásokkal is. A kész masszát töltsd nyomózsákba, és nyomj csinos kis halmokat a tepsibe. Permetezd meg vízzel, majd süsd aranybarnára 20-25 perc alatt.


Forrás: www.nana.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A ferde testhelyzetben való alvás előnyei

A ferde testhelyzetben való alvás egy enyhén döntött fekvőfelület révén hasznosítja a gravitációt. Az ötlet nem újkeletű: bizonyos állatfajok és már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a fej kissé megemelt helyzete sokszor előnyösebb. A modern tudomány pedig megerősíti, hogy a 3,5-5 fokos szöggel megemelt ágy segítheti a jobb alvást, a regenerációt és a méreganyagok eltávolítását.

Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben

Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.

Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben

Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban

Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja