SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ételek, melyekkel kitakaríthatod a hűtődet

Németh Noémi [cikkei] - 2015-10-22
Néha előfordul, hogy a hűtőnk már tele van különféle maradék alapanyagokkal, amik önmagukban kevésnek bizonyulnak egy fogás elkészítéséhez - az viszont eszünkbe sem jut, hogy össze is gyúrhatnánk őket, és készíthetnénk belőlük valami nagyon finomat.

“Üres” a hűtőd és nem tudod, mit főzz? Ne rohanj azonnal boltba. Ha jobban körülnézel, biztos találsz egy kis darab sajtot, egy félbevágott és becsomagolt hagymát, néhány szál zöldséget, pár szelet sonkát… íme néhány ötlet, amihez szinte biztos, hogy megvan minden hozzávalód. Finom vacsorát készíthetsz belőlük úgy, hogy nem kell vásárolnod, és még a hűtődet is kiüríted közben. A maradékokat tökéletesen újra lehet hasznosítani, és végül nem kell semmit sem kidobnod.
 

Frittata, avagy tojáslepény

Hozzávalók: 4 db tojás, 4 ek. liszt, 2 dl tej, bármilyen maradék felvágott, sajt, esetleg paradicsom, gomba, zöldfűszerek, stb...

A tojást összekeverjük a liszttel és a tejjel, majd beleszórunk minden mást apróra vágva, amit a hűtőben találunk és úgy gondoljuk, hogy passzol a többihez. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint (nyugodtan mehet bele oregano, ételízesítő, fokhagyma, fehérbors, curry, kurkuma, stb. is). Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beleöntjük a masszát és megsütjük. Ha marad még sajt, reszeljünk a tetejére is, miközben sül.

 

Gyümölcs- vagy zöldségturmix

Ha nem szeretitek a barnuló banánt, a foltosodó almát, a túlérett szőlőt, akkor sem kell rögtön kidobnod a gyümölcsöket, amint elkezdenek színt váltani. Amire barna állapotában már rá sem bírnak nézni a gyerekek, azt örömmel fogják meginni turmix formájában. Bármilyen gyümölcsöt is találsz a hűtőd mélyén, vágd kisebb darabokra, robotgépben pépesítsd, majd adj hozzá tejet, cukrot vagy édesítőt. Bár sokunknak eszébe sem jutna, a zöldségekből is készíthetünk turmixot, csak ezt vízzel kell hígítani, és az ízesítés is teljesen változó. Sárgarépához például önthetünk almalevet, céklalevet, citromlevet és cukrot. Kísérletezz bátran, legyen a vasárnapi desszert egy jéghideg pohár, természetes és egészséges ital.

 

Mehet a levesbe!

A leves az a “műfaj”, ahol tényleg bármiből finom fogást varázsolhatsz. Nem baj, ha már régóta érleled a hűtőben a répát, zellert, ha a külsejük már nem is az igazi, a levesbe tényleg mind jó lesz. Bizonyos levesekbe tehetsz rizst is, esetleg sokkal több tésztát, mint ahogy megszoktuk (ilyen pl. a kínai tésztaleves), grízgombócot. A félbevágott és elcsomagolt hagymákat is felhasználhatod bármilyen zöldséges levesben, csakúgy, mint a fonnyadozó fokhagymagerezdeket.

A gyümölcsöket is újrahasznosíthatod hideg vagy meleg leves formájában - például almából, szilvából isteni vacsorát készíthetsz cukor/édesítő és fahéj ízesítéssel.

 

“Mindent bele” főfogás

Nem túl kalóriaszegény, ellenben laktató fogás, amihez tényleg minden hozzávaló biztos, hogy ott lapul a hűtőd mélyén. Olajon párold meg az apróra vágott hagymát, majd dobj bele bármilyen felvágottat (felaprítva) - sonkát, párizsit, kolbászt, vagy akár még szalonnát is. Az illatokba már az elején bele fogsz szédülni - ebből már csak is valami finomság sülhet ki. Adj hozzá pár kanál tejfölt, reszelj bele sajtot, vagy használd el a maradék tömlős sajtot. Ha kevés a tejfölöd és túl sűrű lenne a massza, hígítsd egy pici tejjel. Ha illik a többihez, tehetsz bele paradicsomot, gombát, zöldbabot, más egyéb zöldségeket is. Sózd, borsozd, fokhagyma is mehet bele - és bármilyen más fűszer, amit szerettek. Ha kész a szósz, főzz mellé tésztát. Ha ügyesen kevered a dolgokat, meg fognak lepődni, milyen finomságot dobtál össze 20 perc alatt!

 

Zöldség(es) pörkölt

Az ázsiai gasztronómia jellemző fogása: csíkokra vagy kockákra vágott hús zöldségekkel összefőzve, ízletes mártásban úszva. A magyar pörkölt alapvetően húsból, hagymából, paradicsomból és paprikából áll, de miért ne lehetne kipróbálni ugyanezt más zöldségekkel is? A hagyományos recept helyett tegyél a hús mellé nagyobb darabokra vágott répát, zellert, cukkinit, borsót, vagy bármi mást, amit otthon találsz. A fűszerezéssel is bátran játszhatsz, így tényleg különleges vacsorát készíthetsz a hűtőben fellelhető maradékokból. Főzz mellé spagetti tésztát (vagy bármilyet, amid éppen kéznél van), majd ha kész, keverd össze a húsos szósszal. Ha van óriás méretű serpenyőd, az egészet megforgathatod még egy kis olívaolajon is, így még jobban összesülnek majd az ízek. Ha nem vagytok oda a tésztáért, ugyanez a pörkölt rizzsel is tökéletes.

 

Saláta

A salátában az a jó, hogy tényleg bármiből össze lehet dobni egyet - és még főzni sem kell. Ízlés szerint tehetsz bele bármilyen zöldséget, amit szerettek, lencsét, babot, adhatsz hozzá sonkát, szalámit, főtt tojást, sajtot, kenyérkockát… készíthetsz tésztasalátát, vagy gyümölcssalátát is. Amivel igazán feldobhatod, az egy jó dresszing - használhatsz boltit, de keverhetsz te magad is. Gyümölcssalátához mézes-citromos, édesítős levet készíts, a tésztasalátához tejfölös szósz illik, a zöldséges salátákat pedig olívaolajas-fűszeres, ecetes, tejfölös, vagy natúr joghurtos mártással teheted finom fogássá.

Kép: Pexels / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja