SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Hamis" Receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2012-02-10
Most, amikor egyre kevesebb pénz csörög az ember zsebében, érdemes előszedni a nagymama háborús szakácskönyvét! Valószínűleg sokaknak visszaköszön, és az eltelt évek alatt minden háziasszony biztosan tett hozzá valamit a saját szájíze szerint.
Ha van a birtokodban hasonló "hamis" recept, oszd meg velünk a cikk végén a hozzászólásoknál!
"Hamis" Receptek

Hamis borjúhús

Hozzávalók:

  •  25 dkg sovány marhahús,
  •  10 dkg burgonya,
  •  1 dl tej,
  •  8 dkg zsír,
  •  hagyma,
  •  só,
  •  bors.

Elkészítés:
A húst kétszer megdaráljuk, majd hozzáadjuk a héjában főtt, szitán áttört burgonyát. A tejjel elkeverjük, fűszerezzük, és 1 órát pihentetjük. Ezalatt a hús a tejet teljesen magába szívja. Lisztezett deszkán lapos szeleteket formálunk belőle, mindkét oldalukat meglisztezzük, majd nagyon forró zsírban kisütjük.

Hamis gulyás:

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • pirospaprika
  • zsír
  • 50 dkg krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zeller
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • gulyáskrém
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Izesítjük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. Belerakjuk az apróra vágott krumplit, az apróra vágott zöldséget, és felengedjük kellő mennyiségű vízel. Gulyáskrémmel és ha kell, sóval ízesítjük. Ha a zöldség és a krumpli megpuhult, a tojásból lisztből nokedli tésztát keverünk és beleszaggatjuk a levesbe.

Hamis karalábé

Hozzávalók:

  • 4-5 db zsenge (laposabb) zöld karalábé és a zsengébb levelek egy része, a szár nélkül,
  • 50 dkg sertés, pulyka vagy vegyes darált hús,
  • 2 dl tejföl,
  • 1,5 ek. liszt,
  • 1 zacskó gyorsrizs,
  • 1 tojás
  • só, bors,
  • ételízesítő v. húsleveskocka, de ha van, akkor húsleves-alaplé

Elkészítés:
A rizst felteszem főni, és amíg elkészül, meghámozom a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebbeket vegyünk és laposabbakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok nem fásak. Lilát véletlenül se vegyünk, az csak leves-ízesítőnek jó és általában nagyon kemény!

A karalábét kb. 2x2 cm-es kockákra vágom, - persze nem mérem vonalzóval - és egy lábasba szórom. Ha megfőtt a rizs és kicsit lehűlt, összedolgozom a darált hússal, sóval, borssal, tojással. Ha jó kedvem van, dinsztelt hagymát is gyúrok bele, az ízeknek csak jót tesz. A masszából kisebb golyócskákat gyúrok és ráültetem őkelméket a karalábé tetejére. Javaslom, hogy inkább egy laposabb és szélesebb lábast válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek a hozzávalók. Ezt követően vizet forralok és óvatosan, hogy a golyóbisokat ne öntözzem rögtön péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) merek rá, amennyi ellepi. Nem kell megijedni a mennyiségtől, a gombócok “megisszák” a folyadék nagyját. A fűszerezéssel sem kell nagyon óvatoskodni a húsnál, a karalábé szomjas az ízekre, de túlzásokba ne essünk, ha sózott ételízesítővel is fűszerezzük majd a levet.

Amikor megfőtt, beletesszük a laskára vágott, zsenge karalábéleveleket és a hő kiegyenlítést követően behabarjuk ételünket, a liszttel csomómentesre kevert tejföllel.

Sok szerencsét a kísérletezéshez!

Fotó: JL: Vorspeise

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja