SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lángos

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-30
A strandbüfék finom lángosait szerintem mindenki ismeri. Azt viszont tudjátok, hogy nem kell a fürdőig menni, ha épp enni szeretnétek? Sokan, sokféle lángos receptet ismernek, az enyém pedig az igazi strandbüfés recept, hiszen ott tanultam a készítésének minden csínyját-bínyját.

Lángos

Hozzávalók 5-10 darabhoz (mérettől függően):

  • fél kg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3,5 dl tej,
  • 3-4 kávéskanál só,
  • csipet cukor,
  • közel 1 üveg olaj.
  • A tetejére: sajt, tejföl, préselt fokhagyma, uborka, ketchup, pizzakrém, stb.

A készítése egyszerű és gépi dagasztással még könnyebbé, gyorsabbá tehető.

langos_tesztaVegyünk elő egy kisebb tálat, öntsük bele az összes tejet és melegítsük fel mikróban. Ne legyen túl forró, csak meleg. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet cukrot és egy csipet lisztet, majd tegyük vissza a mikróba (de ne kapcsoljuk be, csak azért tegyük oda, mert meleg környezetben, jobban felfut az élesztő). Vegyünk elő egy nagyobb tálat is, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a fél kg lisztet, tegyük hozzá a 3-4 kávéskanál sót és amint felfutott az élesztőnk, azt is öntsük hozzá. Sok minden múlik a dagasztáson, ha jó lángos tésztát akarunk, hólyagosra kell verni. A legkönnyebb és leggyorsabb, ha dagasztó géppel kb. 20 percig gyúratjuk. Akkor jó a tészta, ha leválik a tál széléről és szemmel láthatóak a levegő hólyagok benne. Kézi gyúrással, veréssel is elérhető ez az állag, de sokkal fárasztóbb és több időbe is telik. Amint sikerült kigyúrnunk a tésztát, locsoljuk meg olajjal (kb. 1 dl) és tegyük meleg helyre pihenni, min. 20 percre.

Amikor megkelt a tésztánk, vegyük le a gyűrűinket, karkötőnket, mert a legjobban sikerült tésztát is kiszakíthatják. Tegyünk fel egy serpenyőben bő olajat forrósodni (kb. fél üvegnyit), majd olajozzuk be a kezünket. Csípjünk a tésztából maréknyi darabokat és a kézfejünkre fektetve nyújtsuk ki, majd tegyük a forró olajba és süssük aranybarnára mindkét oldalát. Tetszőlegesen készíthetünk kisebb, nagyobb lángosokat. Vastagabbat, vékonyabbat. A legjobb, ha a közepe vékony, a széle vastagabb. Hamar megsülnek, a legjobb frissen fogyasztani őket.

langos langos

Ízlés szerint megkenhetjük préselt fokhagymával, tejföllel és szórhatunk rá sajtot, vagy megkenhetjük akár ketchuppal is. Aki kicsit különlegesebb lángosra vágyik, az készíthet tsatziki mártást is a tetejére (a tejfölt préselt fokhagymával és reszelt kígyó uborkával keverjük el, majd sózzuk, borsozzuk).

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja