SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mediterrán Makaróni

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-11
Az egyik legkedveltebb ételek egyike. Ezt a mediterrán konyharemeket, sajnos sokan különféle porokkal és kész mártásokkal készítik el, pedig a saját készítésű szószhoz nincs fogható.

Az elkészítése nem nehezebb és nem is vesz el sokkal több időt, mint a konyhakész mártásokkal és porokkal készült változata. Nem beszélve arról, hogy a természetes hozzávalóknak köszönhetően nem tartalmaz káros színező és tartósító szereket sem. Vitaminokat viszont annál inkább.

Hozzávalók kb. 5-6 személyre:

  • 1 kg darált hús (sertés, csirke, pulyka stb.)
  • 1 csomag makaróni tészta
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2-3 db. Paradicsom
  • 1 db. csemege, vagy pritamin paprika (esetleg mindkettő fele-fele arányban)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 kávéskanál só
  • pici bors
  • 2-3 kávéskanál delikát
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 3 kávéskanál bazsalikom
  • 3 kávéskanál majoranna
  • 3 kávéskanál oregano
  • 1 kávéskanál rozmaring
  • csipet kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 280 gramm sűrített paradicsom
  • fél liter víz
  • sajt, ketchup tálaláshoz.

mediterranmakaroniElső lépésként, közepes méretű fazékban tegyünk fel vizet főni, majd készítsük elő a hozzávalókat. A zöldségeket mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A húst szintén alaposan mossuk meg, majd vegyük ketté. Fél kg húst a szószba főzünk, a másik feléből mediterrán ízesítésű fasírt golyókat készítünk a tetejére. Erről később részletesen beszélünk még.

Amikor a vizünk rotyogni kezd tegyünk bele 2-3 kávéskanál sót, kevés olajat és dobjuk bele a makaróni tésztát. Azt mondják, hogy az igazi tészta akkor jó, ha a külseje puha, de a közepe még ropog. Igazából én is valahogy így szeretem, ezért miután a tészták maguktól a vízbe csúsztak, én már ki is kapcsolom alatta a tűzhelyet és leöntöm a vizet róla. Lefedve még úgy is puhul a forró fazékban.

Most elővehetünk egy nagyobb fazekat és forrósítsunk fel benne kb. 2 evőkanál olajat. Amikor már elég meleg, tegyük bele a hagymákat és pirítsuk kicsit, majd öntsük rá a cukrot és folytassuk ezt a műveletet még 1 percig. Ezután jöhet bele a többi zöldség szépen, sorban és ezekkel is pirítsuk még 1 percig. A húst tegyük hozzá utoljára és addig süssük, míg a külseje szépen kifehéredik. Ekkor jöhetnek rá a fűszerek. Elsőként a pirospaprikával forgassuk össze, majd öntsük fel fél liter vízzel és ízesítsük a többi fűszerrel is. Mehet a só, a delikát, a kurkuma, a bors és az őrölt kömény. Hagyjuk főni, majd a zöld fűszereket is tegyük hozzá, mielőtt teljesen megfőne (oregano, bazsalikom, majoranna, rozmaring). A végén tegyük hozzá a sűrített paradicsomot is (2 evőkanálnyit hagyjunk belőle a fasírtba), hagyjuk még egyszer felfőni, majd keverjük össze a tésztával. Húzzuk le a tűzről és fedő alatt hagyjuk még kicsit összepárolódni.



A mediterrán ízesítésű, fűszeres fasírt golyókat csak különleges alkalmakkor teszem a mediterranfasirtmakaróni tetejére, de ha jobban ízlenek, akár az összes húst meglehet csinálni így és csupán a zöldségekből készíteni hozzá a szószt.

A korábban félretett darált húsba, tegyünk két evőkanál sűrített paradicsomot, 2 teáskanál cukrot, 2 kávéskanál bazsalikomot, ugyanennyi oreganót és majorannát, pici őrölt rozmaringot, sót, borsot, delikátot ízlés szerint, kevés chili port és 1 gerezd préselt fokhagymát. Szórjunk hozzá kevés zsemlemorzsát, hogy formázható legyen és kicsi golyókat készítsünk belőle, amiket szintén zsemlemorzsába forgassunk. Ezután süssük őket olajban pirosra.

Tálaláskor reszeljünk sajtot a makaróni tetejére és erre helyezzünk rá néhány fasírtot. Ketchuppal lecsorgathatjuk ízlés szerint. Aki nem szereti a tésztát összekeverni a szósszal, akár külön is hagyhatja. Tálalásnál így talán jobban is mutat majd a tányéron.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne

Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk? Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.

Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben

Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.

Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben

Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban

Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja