SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Virsli ez, vagy undi-rudi? Hagyd ott! Egészséges felvágott, házilag!

- 2009-09-24
Unod, hogy húsipari melléktermékeket, ipari szalonnát fogyaszt a családod? A pácsó egyáltalán nem egy szappanoperában szereplő, latin-amerikai hősszerelmest jelentő szó (tehát ne csével, hanem céessel ejtsd!). Mesterséges ízfokozók és színezékek. Ezek olyan alapanyagok, melyet jó szándékkal soha nem tennél szeretteid asztalára? Akkor mostantól hagyd a polcon az undi-rudit, a gyorsérlelésű vacakokat, és heti egyszer, jóval olcsóbban és egészségesebben, de készülj fel előre.
Virsli ez, vagy undi-rudi? Hagyd ott! Egészséges felvágott, házilag!

Ha néha elolvasod, mit adnak neked párizsi, virsli gyanánt, és kicsit bele is gondolsz, akkor elfog a hányinger. A húsipari melléktermékek összedarálása útján, mesterségesen ízesített rémségek tömbösítése és feldarabolása eredményezi azt a kajafajtát, amit megvehetünk felvágott, vagy virsli formájában. Jómagam egy ideje teljesen kiiktattam a táplálkozásunkból ezeket az ételeket. Inkább magam készítek kenyérre valót, csupa olyan alapanyagból, amit előzőleg egyben láttam.

Kenőmájas, házilag

Nagyszerű kenőmájas készíthető olyan májból, amit előzőleg egyben is láttál. Ha természetes zsiradékkal (például kevés libazsír, vagy vaj) tartósítod, akár 10 napig is eláll, például egy műanyag dobozban a hűtőben. Készíthetsz egyszerre dupla adagot és kétféle ízesítéssel, hosszú időre megvan a család reggelije- uzsonnája.

1 kg csirke, nem hizlalt liba, vagy pulykamájat kevés vajon dinsztelj meg puhára, anélkül, hogy sóznád. Ha már majdnem elkészült, akkor olvaszd hozzá a vajat, majd ha már levetted a tűzről, akkor oszd két vagy háromfelé. Egyiket ízesítsd piros paprikával, sóval, borssal, fokhagymával. A másikba vágj apróra póréhagymát, kevés reszelt vöröshagymát, sót és fehér borsot, valamint egy evőkanálnyi fehérbort. A harmadikat ízesítsd csípősebbre, chili porral, borssal, esetleg megtört vörösbabbal, korianderrel, ebbe is kerülhet némi reszelt vöröshagyma. Így három féle ízű májkrémet kapsz. Törd át a májat, akár turmixgépben, vagy sűrű fogú villával és hagyd, hogy megkössön. Különlegesen finom csemege.

Zöldséges –aszpikos pulykaszeletek

Vágj igen apró kockákra körülbelül 25-30 deka pulykamellet, vagy combot. Kevés olajon, sóval, borssal, bio-vegetával ízesítve dinszteld puhára, majd hagyd kihűlni. Konzerv, vagy frissen főtt vegyes apró zöldségekkel (borsó, kukorica, zöldbab) forgasd össze, tedd az egészet egy őzgerinc, vagy más, mutatós süti formába és készíts zselatinból aszpikot, majd öntsd a nagyon sűrűn rakott zöldségekre. Tedd a hűtőbe, félóra múlva mennyei aszpikos zöldésges felvágottal örvendeztetheted meg a családot. Ha a zselatint egy pohár joghurthoz kevered, és azt a keveréket adod a húsokhoz, még különlegesebb, egészséges felvágottat ehettek.  Hűtőben akár 5 napig is elállna, ha nem fogyna el gyorsabban.



Kármentős felvágott

A levesben főtt aprólékról a csirkehúst alaposan leszedjük, sót, borsot, valamint a levesben főtt krumplit, sárgarépát adjuk hozzá. Húsdarálón, turmixban, vagy bot mixerrel alaposan áttörjük, vagy deszkán késsel nagyon apróra megvágjuk. Petrezselyemmel ízesítjük. Egy evőkanál forró húslevessel könnyedén megolvasztjuk a vajat, majd alaposan összekeverjük a húsos-zöldséges keverékkel – gusztusos, ha az egész massza közepébe egy roppanósra párolt (nem puhára főtt!) egész sárgarépát teszünk. Helyezzük a keveréket a répa köré, majd fogjuk körbe folpackkal, és tegyük a hűtőbe, míg a vaj megköt. Kiválóan karikázható, nagyon mutatós felvágott rudacskát kapunk. Meleg szendvicsre is nagyon finom!

A kenyérre nem csak felvágott, hanem pástétom is kerülhet. 3 főtt tojás, egy kis kocka vaj, só-fehérbors, kurkuma, némi curry por és 2 evőkanál mustár összekeverésével például remek tojás-pástétomot készíthetünk, amit pirítósra olvasztva is ehet a család.

A vajkrémek sem drágák, mégis tartalmasabbak, mint az egyszerű vajas kenyér. Akár a fokhagymával összepirított, enyhén sózott vaj visszahűtve, pirítósra olvasztva, akár a különböző zöldfűszerekkel kikevert vajak sokkal egészségesebbek, mint a bolti vajkrémek.
Sokan méltatlanul felejtik ki a körözöttet, vagy a padlizsánkrémet, babkrémet az egészséges uzsonnák sorából.

Ezek az ételek igen hamar, akár néhány perc alatt elkészülnek, hosszú ideig eltarthatók, egyáltalán nem drágábbak, és sokkal egészségesebbek, mint a boltban vásárolható felvágott félék.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja